Σελίδες

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Κότα γεμιστή


Δίνει αξία στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι!!!





Υλικά
1 κότα 2 κιλά περίπου
200γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1/3 της κούπας ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κ.σ. καρύδια
2 κ.σ. κουκουνάρι
2 ξυνόμηλα κομμένα σε κυβάκια
5-6 δαμάσκηνα χοντροκομμένα
1/3 της κούπας κονιάκ
χυμός από ένα πορτοκάλι
2 κ.σ. βούτυρο ή λάδι για το βουτύρωμα της κότας

Εκτέλεση
Καψαλίζουμε και πλένουμε πολύ καλά την κότα.
Αλατοπιπερώνουμε μέσα –έξω την κότα και  βουτυρώνουμε όλη την επιφάνειά της.
Σε τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον κιμά.
Μόλις πάρει χρώμα ο κιμάς, ρίχνουμε τα καρύδια, το κουκουνάρι, τα κυβάκια μήλου και τα δαμάσκηνα.
Ανακατεύουμε λίγο τα παραπάνω υλικά και σβήνουμε με το κονιάκ. 
Αφήνουμε να μαγειρευτεί  ελαφρά η γέμιση μέχρι να πιει τα υγρά της. 
Γεμίζουμε με τη γέμιση την κοιλιά της κότας και την τοποθετούμε σε μέτριο ταψί.
Όση γέμιση περισσεύει την απλώνουμε στο ταψί.
Περιχύνουμε την κότα με το χυμό πορτοκαλιού και βάζουμε το καπάκι του σκεύους ή απλώνουμε αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200ο C  για 1ώρα και 30 λεπτά περίπου. Λίγη ώρα πριν το τέλος του ψησίματος αφαιρούμε το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο για να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια της κότας.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου