Από τα πιο
γιορτινά και παραδοσιακά πιάτα είναι το χοιρινό με σέλινο!!!! Αναφορές της μητέρας μου λένε πως χοίρο
έσφαζε κάθε οικογένεια για να γιορτάσει τις μέρες των Χριστουγέννων αλλά και
για να τον διατηρήσει και να τον καταναλώσει τον υπόλοιπο χρόνο. Το βράδυ της παραμονής, μετά την εκκλησία
κατανάλωναν σούπα που είχαν ετοιμάσει με την κεφαλή για να επανέλθουν ομαλά
μετά από τη νηστεία και την επόμενη ετοίμαζαν το χοιρινό με σέλινο.
Το συναντάμε
σε πολλές εκδοχές αλλά αυτή που αγαπώ περισσότερο και έμαθα από τη μητέρα
μου, είναι με τη ντομάτα, κοκκινιστό!!!!
Ικανοποιεί
ευχάριστα την όρεξη μας για ένα δυναμωτικό φαγητό έχοντας παράλληλα διατηρήσει
όλα τα θρεπτικά στοιχεία ενός ισορροπημένου γεύματος!!!
Απολαύστε το!
Ευχαριστώ από καρδιάς
την Αναστασία με το υπέροχο και δημιουργικό της μπλογκάκι Χειροποίητες Δημιουργίες, για το
Χριστουγεννιάτικο βραβείο που μου προσέφερε και αμέσως απαντώ στις ερωτήσεις:
1. Η πιο
όμορφη χριστουγεννιάτικη ανάμνηση.
Από τις πιο όμορφες που αυτή τη στιγμή μπορώ να σκεφτώ
είναι τα κάλαντα που είπαμε με τον γιο
μου στον παππού και τη γιαγιά χρησιμοποιώντας τις μελόντικες.
2. Αγαπημένο ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραγούδι.
Το «Τρίγωνα κάλαντα»
3. Αγαπημένο ξένο Χριστουγεννιάτικο τραγούδι.
To “Santa Clause is coming to Town-Frank Sinatra”
4. Το δώρο που θα ήθελα για τα φετινά Χριστούγεννα.
Υγεία, αγάπη και οικογενειακή ευτυχία για όλο τον κόσμο!!!
Το βραβείο αυτό το χαρίζω στα παρακάτω μπλογκ:
1. Fauxbilicious
2. Αγαπημένο ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραγούδι.
Το «Τρίγωνα κάλαντα»
3. Αγαπημένο ξένο Χριστουγεννιάτικο τραγούδι.
To “Santa Clause is coming to Town-Frank Sinatra”
4. Το δώρο που θα ήθελα για τα φετινά Χριστούγεννα.
Υγεία, αγάπη και οικογενειακή ευτυχία για όλο τον κόσμο!!!
Το βραβείο αυτό το χαρίζω στα παρακάτω μπλογκ:
1. Fauxbilicious
Υλικά
1 ½ κ. χοιρινό κρέας
σε μερίδες
1κ. 200γρ. σέλινο
1κούπα ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
½ κούπα κόκκινο κρασί
3 ντομάτες τριμμένες
στο χοντρό τρίφτη
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
Αλάτι
Εκτέλεση
Πιάνουμε
μια μικρή ποσότητα από το σέλινο και σπάμε τις ίνες του στύβοντας με τις δυο
παλάμες τα κοτσάνια τους. Συνεχίζουμε το ίδιο και με το υπόλοιπο σέλινο. Το
πλένουμε καλά και το κόβουμε σε μήκος 10εκ. περίπου. Βράζουμε το σέλινο σε νερό που κοχλάζει μέχρι
να μαλακώσει αλλά ακόμα να κρατάει,
μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χύτρα κλείνοντάς την για 5΄.
Αφαιρούμε
το σέλινο κρατώντας το νερό που έβρασε.
Τσιγαρίζουμε
το χοιρινό στο λάδι και από τις δύο μεριές, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι
και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα μέχρι αυτό να χρυσίσει.
Σβήνουμε με το κρασί και
όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τη τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ και
ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 1 κούπα ζουμί
από το σέλινο που βράσαμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Μπορούμε να το ψήσουμε στη χύτρα για 10΄.
Όταν το
κρέας έχει μαλακώσει αρκετά και είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτουμε και το
σέλινο. Νοστιμίζουμε με αλάτι, βάζουμε ½
με 1 κούπα από το ζουμί του σέλινου και σιγοβράζουμε μέχρι το φαγητό να πιει τα
ζουμιά του και να δέσει η σάλτσα του.
Είναι το
ίδιο νόστιμο ζεστό και κρύο.
Συμβουλή:
Αν θέλουμε το
σέλινο να μη χάσει το χρώμα του, μετά το βράσιμο το βουτάμε σε παγωμένο νερό για
μερικά δευτερόλεπτα.
Καλή επιτυχία!
Καλή και δημιουργική χρονιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φαγητό αυτό εμείς το συνηθίζουμε αυγολέμονο κι έχω πολύ καιρό να το φτιάξω!!
Πολλά φιλιά
Επίσης Ξανθή μου, ότι καλύτερο σε σένα και την οικογένειά σου!!!!!
ΔιαγραφήΕίναι πολύ νόστιμο κι έτσι που λες!!!!
Καλό μεσημέρι!!!! Φιλιά!
Ελληνικότατο φαγητό και πολύ νόστιμο! Σε ευχαριστώ για το βραβείο σου. Σε καιρό θα απαντήσω αν και τα Χριστούγεννα περάσανε ...σνιφ! Φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανονικά θα έπρεπε να σε ενημερώσω εγώ για το βραβείο αλλά φύγαμε για εκκλησία και με πρόλαβες φιλενάδα!!!! Το καταλαβαίνω, οι ερωτήσεις είναι παντός καιρού που λέμε!!!! Πάντως στο προσφέρω από καρδιάς κι ας μην ακολουθήσουμε πιστά τους όρους!!!!!
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Σε ευχαριστώ κοριτσάκι μου!! Θα έχεις τις απαντήσεις μου σε λίγες μέρες. Μάκια
Διαγραφήκαλημερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήνοστιμοτατο φαινεται!θα το δοκιμασω!
φιλακια ολλλα!
Να το δοκιμάσεις και να μου πεις εντυπώσεις!!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια κι από μένα!
Αγαπημένο πολύ, το χοιρινό με το σέλινο! Η μαμά μου το φτιάχνει χωρίς ντομάτα με αυγολέμονο και το λέει σελινάτο, αλλά και η δική σας εκδοχή είναι σίγουρα νοστιμότατη! Θα το δοκιμάσω Σιλένα μου. Σ΄ευχαριστούμε για την πρόσκληση στο παιχνίδι μα το έχουμε ήδη παίξει! Σε φιλώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμο και το σελινάτο Ειρήνη μου!!!!! Νομίζω ότι ο συνδυασμός του χοιρινού με το σέλινο είναι τόσο ταιριαστός που όπως και να το κάνει κανείς γίνεται πολύ νόστιμο!!!! Δεν πειράζει για το βραβείο,… το προσφέρω με αγάπη όπως και να έχει!!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Ωχ! Το λατρεύω αυτό το φαγητό -αν και δεν το έχω δοκιμάσει κοκκινιστό- κι έχω τόσα πολλά χρόνια να φάω! Καλό μεσημέρι και χρόνια πολλά! :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε έκανες πάρα πολύ χαρούμενη με το βραβειάκι, αλλά μου το είχαν δώσει 6; 7; φίλοι, και το έχω αναρτήσει εδώ και καιρό, αλλά σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου!!! Να είσαι καλά! Φιλιά πολλά!
Δεν ξέρω κάποιον που να μην του αρέσει αυτό το φαγάκι!!!!!
ΔιαγραφήΔεν πειράζει Πέτρα μου, ήταν από καρδιάς, δεν ήθελα να ψάχνω τι έχει πάρει ο καθείς!!! Φαίνεται πως όταν σε επισκεπτόμουν ήρθες κι εσύ εδώ χαχα!!!!! Χρόνια πολλά κι από μένα!!!
Καλό απόγευμα, φιλάκια!
Εμείς φάγαμε χοιρινό με σέλινο (μεταξύ άλλων) τα Χριστούγεννα, από τα χεράκια της πεθεράς μου, η οποία παρεπιπτόντως είναι εξαιρετική μαγείρισα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για το βραβείο. Το έχω παραλάβει ήδη και μπορείς να διαβάσεις τις απαντήσεις μου στο λινκ:
http://fauxbilicious.blogspot.gr/2013/12/blog-post.html
Πάντως ευχαριστώ και πάλι και θα επισκεφτώ τα 3 από αυτά τα blog που δεν ήξερα!
Τυχερή, χρυσοχέρα η πεθερούλα σου!!!!
ΔιαγραφήΧριστίνα, φαίνεται πως αυτό το βραβείο έκανε τον κύκλο του, οι περισσότεροι το έχετε παραλάβει !!!! Δεν πειράζει!!!! Καλό απόγευμα!!!
Μμμμμ ωραίο χειμωνιάτικο φαγητό!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιά!!
Καλή χρονιά κι από μένα peps!!!! Ότι καλύτερο εύχομαι να σου φέρει ο νέος χρόνος!!!
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα!!! Φιλιά!
Καλησπέρα αγαπημένο Σιλενάκι!!διπλά συγχαρητάρια για το βραβειάκι σου και την σούπερ συνταγή χοιρινό με σέλινο που μας χάρισες!σ'ευχαιστώ ματάκια μου για το βραβειάκι μέσα απο την καρδιά μου(το έχω απαντήσει στο άλλο μου ιστολόγιο το Kate's Dreamland πριν λίγο καιρό!!ααα και το tip που μας έγραψες για το βούτηγμα του σέλινου στο παγωμένο νερό πολύ σούπερ συμβουλή!θα σου ξαναέρθω μόλις μπορέσω!σου στέλνω την αγάπη μου και πάρα πολλά φιλάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαιτούλα δεν ήξερα για την ύπαρξη του δεύτερου μπλογκ!!!! Θα σε επισκεφτώ άμεσα!!!
ΔιαγραφήΤο tip μπορείς να το εφαρμόσεις σε όλα τα χορταρικά μετά το βράσιμό τους για να ανακτήσουν το έντονο πράσινο χρώμα τους.
Πολλά φιλάκια!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ Συντέκνισσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι τούτος ο χρόνος να σε φέρει κοντά σε ότι ποθείς και να σε χρεώσει μόνον με αγάπη!
Πραγματικά φαγάκι παραδοσιακό το χοιρινό με το σέλινο, είτε έτσι είτε με αυγολέμονο. Αγαπημένο των παλαιότερων αλλά και ορισμένων από τους σημερινούς (όπως ο άνδρας μου).
Φιλιά πολλά και Χρόνια Πολλά
(Σου έλειψα...αλλά έπεσαν πολλά μαζεμένα δυστυχώς).
Το έχω δοκιμάσει αυγολέμονο, αρκετά νόστιμο αλλά δεν μπορώ εύκολα να αποχωριστώ συνήθειες χρόνων!!!! Καταλαβαίνω τις δυσκολίες που ο καθένας μπορεί να περνά, εδώ διατηρούμε ένα χώρο για να προβάλουμε αυτό που αγαπάμε αλλά υπάρχουν κι άλλα πράγματα που πρέπει να υπολογίζουμε πρώτα απ΄ όλα!!!!!
ΔιαγραφήΠολλές πολλές ευχές για μια χρονιά γεμάτη αγάπη, ευτυχία και με πολλά μαγειρέματα!!!!
Φιλιά!
Το αγαπημένο φαγητό της μητέρας μου !Σελινάτο ,ένα πεντανόστιμο πιάτο,ιδιαίτερα γευστικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κοκκινιστό του εκδοχή ,κάτι που ομολογουμένως δεν έτυχε ποτέ να δοκιμάσω,μου προκαλεί ´μεγάλη περιέργεια,Εμείς συνηθίζουμε να το κάνουμε αυγολέμονο και βάζουμε και τους βολβούς,κομμένους σαν τις πατάτες.Θα δοκιμάσω οπωσδήποτε την πρότασή σου,αφού η πρώτη σου φωτογραφία με το φαγητό να αναπαύεται στην πιατέλα ,είναι πολύ μα πολύ λαχταριστή!Πολύ ενδιαφέρουσα η τεχνική της διατήρησης της ζωντάνιας του πράσινου χρώματος....ένα μυστικό επιτυχίας για την καλύτερη εμφάνιση του πιάτου!
Σιλένα μου συγχαρητήρια!Και πάλι χρόνια πολλά και χαρούμενα!
Φωτεινή μου χρόνια πολλά!!!!!! Χρόνια καλά!!!! Χρόνια ευτυχισμένα!!!!! Να χαίρεσαι την ονομαστική σου εορτή!!!!!! Εύχομαι από καρδιάς ότι καλύτερο επιθυμείς!!!!!!!
ΔιαγραφήΝομίζω ότι αξίζει μια δοκιμή και με αυτήν την εκδοχή!!! Κι εμένα είναι από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα, γενικά δεν ξεχωρίζω εύκολα κάποιο αλλά έχω τη γεύση του ακόμα νωπή στη μνήμη μου και δεν μπορώ να την αποδιώξω!!!!
Πολλά πολλά φιλιά εορτάζουσα!!!!
πωπω τι μου θύμησες!! οντως παραδοσιακότατο το χοιρινο με σέλινο ειδικα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν έλειπε σχεδόν ποτέ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστω πολυ πολύ για το βραβείο!! καλη & γλυκιά χρονια!!
Νόστιμες και αγαπημένες θύμισες ντολμαδάκι!!!!!
ΔιαγραφήΝα χαίρεσαι το βραβείο σου!!!! Πολλές ευχές κι από μένα!!!
Φιλιά!
εγω το λατρευω αυτό το φαγητο καλη χρονια Silena μου περιμένω τη διευθύνση σου στο email katitimou@gmail.com καθώς και αυτή την φορά το stars and icicles θα στείλει αναμνηστικά δωράκια .
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ!!!!!! ωραία!!!! Ευχαριστώ πολύ marilise!!!!
ΔιαγραφήΚαλή και δημιουργική χρονιά!!!!
Καλό βράδυ!!!! Φιλιά πολλά!
Ομολογώ ότι αυτό το υπέροχο σελινάτο, κοκκινιστό δεν το έχω δοκιμάσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρουσα η εκδοχή σου Silena μου.
Για μας είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο πιάτο, αλλά αυγολέμονο και με σελινόριζες μαζί με τα σέλινα το φτιάχνουμε.
Θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω και το κοκκινιστό.
Φιλάκια!
Έλενά μου ίσως είναι από τα λίγα πιάτα που όπως και να το φτιάξει κανείς θα το λατρέψει!!!!
ΔιαγραφήΔοκίμασέ το κι έτσι και πες μου!!!!!
Κι από μένα φιλιά!
Την πρωτοχρονιά φάγαμε σελινάτο, που ήμουν στο πατρικό μου! Πολύ αγαπημένο φαγάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστούμε πολύ-πολύ για το βραβείο, που μας σκέφτηκες... Δεν πειράζει που έχουμε ήδη παιξει; ;-) Φιλια πολλά Σιλένα μου!
Σοφία μου δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα!!!!!! Χαίρομαι που το απολαύσατε κι εσείς σε οικογενειακό περιβάλλον!!!!!! Αυτό είναι το σημαντικότερο, να ζεις λίγες όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους σου ανθρώπους!!!!!
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά κι από μένα!
Έχοντας τσακίσει μπόλικες μερίδες από αυτό το θεσπέσιο φαγάκι τις γιορτινές μέρες που μας πέρασαν, μπορώ να πω μόνο τα καλύτερα για τη γεύση του! Υπέροχο!!!! Μπράβο, Σιλένα μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά και ακόμη περισσότερες ευχές για ένα υπέροχο 2014!
Αναστασία μου είναι από τα φαγητά που δεν τα βαριέσαι εύκολα!!!!!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!!!!! Ότι καλύτερο εύχομαι να σου φέρει ο νέος χρόνος!!! Πολλά φιλιά!
Αγαπημένο χειμωνιάτικο φαγητό! Καλή χρονιά και πολλά φιλιά Σιλένα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήfoodaki.gr
Συμφωνώ Ελεάννα μου!!! Καλή χρονιά και σε σένα!!!!! Ευτυχισμένο και δημιουργικό το νέο έτος!!!!!
ΔιαγραφήΦιλιά κι από μένα!
Πολύ ωραίο φαγητό, Σιλένα μου !!!!!! Θα το δοκιμάσω και με ντομάτα- φαντάζομαι ότι θα είναι υπέροχο !!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌνειρο Νίκη μου, βέβαια γούστα είναι αυτά αλλά νομίζω πως δε θα σε απογοητεύσει!!!!!
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά!!!!
Καλως σε βρήκα Σιλένα μου και έχεις και ενα παο τα πλέον αγαπημένα μου φαγητάκια! Καλή χρονιά σου εύχομαι, ελπίζω να τα λέμε, φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλωσόρισες Έρη μου!!!!! Χάρηκα πολύ που με επισκέφτηκες!!!Φυσικά και θα τα λέμε!!! Πολλές ευχές κι από εδώ για ένα χαρούμενο και δημιουργικό έτος!!!
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ από Χανιά!!! Φιλιά κι από μένα!
Τέλειο!!Το κάναμε κι εμείς αλλά εμείς με αυγολέμονο!και με αγριογούρουνο που σκότωσε ο μπαμπάς ήταν ενδιαφέρον η γεύση του!!αλλά θα το προτιμούσα με ήμερο! Μπράβο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλωσήρθες Πολυτίμη και σε ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια σου!!!!
ΔιαγραφήΑγριογούρουνο δεν έχει τύχη να δοκιμάσω, δεν έχουν τα μέρη μου!!!! Θα πρέπει να είναι πολύ ξεχωριστός μεζές!!!!
Τα λέμε!!! Καλό βράδυ να έχεις!!!!!