Φάρος Χανίων - σύμβολο της Παλιάς Πόλης και του Ενετικού Λιμανιού
αποτελεί κληρονομιά της Αιγυπτιακής περιόδου. Χτίστηκε στην Ενετική περίοδο από
το 1526-1599.
Οι σαρικόπιτες
είναι παραδοσιακές κρητικές τυρόπιτες.
Έχουν πάρει το
όνομά τους από το σχήμα τους που μοιάζει με σαρίκι, ένα μεταξωτό πλεκτό μαντίλι
με πολλά κρόσσια το οποίο τύλιγαν γύρω από το σπαστό φεσάκι τους οι Κρητικοί
επί Τουρκοκρατίας.
Λέγεται πως έχει πολλά κρόσσια για να δείξει τα πολλά χρόνια της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη και συμβολίζουν, με το σχήμα τους, τη θλίψη και το θρήνο που προκάλεσε το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου. Σήμερα το σαρίκι έχει δυο κεντητούς χρωματισμούς. Το μαύρο και το άσπρο. Το άσπρο είναι το γιορτινό της χαράς και φοριέται σε χαρμόσυνες περιστάσεις όπως γάμους, βαφτίσεις και κάθε λογής χαρούμενη κοινωνική εκδήλωση. Το μαύρο είναι το χρώμα της λεβεντιάς και της περηφάνιας, αλλά και το πένθος στην ζωή κάθε Κρητικού.
Λέγεται πως έχει πολλά κρόσσια για να δείξει τα πολλά χρόνια της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη και συμβολίζουν, με το σχήμα τους, τη θλίψη και το θρήνο που προκάλεσε το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου. Σήμερα το σαρίκι έχει δυο κεντητούς χρωματισμούς. Το μαύρο και το άσπρο. Το άσπρο είναι το γιορτινό της χαράς και φοριέται σε χαρμόσυνες περιστάσεις όπως γάμους, βαφτίσεις και κάθε λογής χαρούμενη κοινωνική εκδήλωση. Το μαύρο είναι το χρώμα της λεβεντιάς και της περηφάνιας, αλλά και το πένθος στην ζωή κάθε Κρητικού.
Οι σαρικόπιτες γίνονται με ξινομυζήθρα (ΠΟΠ),
ένα μαλακό με κοκκώδη μορφή, λευκό τυρί με ελαφρώς ξινή γεύση. Παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα
αλλά και ανάμεικτο.
500γρ.
αλεύρι
3
κουταλιές ελαιόλαδο
3
κουταλιές τσικουδιά
2
κουταλιές χυμό λεμονιού
αλάτι
1 κούπα
χλιαρό νερό
½ κιλό
ξινομυζήθρα
μέλι
ζάχαρη,
κανέλα, λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση
Αδειάζουμε
σε μπολ το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το λάδι, την
τσικουδιά, το χυμό λεμονιού.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο
το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να κάνουμε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη.
Σκεπάζουμε
τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Κόβουμε τη
ζύμη σε μπαλάκια όσο περίπου ένα μικρό πορτοκάλι.
Ανοίγουμε λεπτό
φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Το κόβουμε
σε λωρίδες μήκους 30εκ. και πλάτους 10
εκ.
Βάζουμε μυζήθρα
σε όλο το μήκος αφήνοντας περιθώριο 2με 3 εκ.
Τυλίγουμε σε ρολό τη ζύμη περικλείοντας μέσα τη γέμιση.
Τη χωρίζουμε
στη μέση ώστε να κάνουμε δύο κομμάτια και πιέζουμε τις άκρες να κλείσουν καλά.
Περιστρέφουμε
το κάθε κομμάτι σε κύκλο ώστε να έχουμε μια πίτα στρογγυλή, σαν σαρίκι.
Βάζουμε τις
σαρικόπιτες σε μία βαμβακερή πετσέτα για
να μην κολλήσουν και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
Σ΄ένα
τηγάνι ρίχνουμε άφθονο ελαιόλαδο και μόλις κάψει τηγανίζουμε τις σαρικόπιτες
και από τις δύο πλευρές.
Τις αφήνουμε
να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρουμε.
Τις συνοδεύουμε
με μέλι ή πετιμέζι ή ζάχαρη και κανέλα.
Καλή επιτυχία!
Ο αγαπημενος μου συνδυασμος ειναι αυτος..τυρι με μελι. Το τιμω παντα οταν το φτιαχνω... Θα κεραστω λοιπον ενα κομματακι απο την υπεροχη σαρικοπιτα...αυτη με το μελακι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού τις φτιάχνεις Loulou θα ξέρεις τη νοστιμιά τους!!! κι εγώ τον ίδιο συνδυασμό επιλέγω! Καλό απόγευμα να έχουμε!
ΔιαγραφήΠριν λίγες ώρες άφησα τους γονείς μου στο αεροδρόμιο...πανε ρεθυμνο , η μαμα είναι απο εκει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πρίν λίγο ''σας είδα'' στο kitchen stories!
Απίθανη η σαρικόπιτα!!! τη θέλω και σκέτη και με μέλι!!!!!
Καλώς όρισες Peps! Οπότε Κρητικάτσι κατά το ήμισυ! Πολύ χαίρομαι που έστω και τυχαία έγινε η γνωριμία μας! Έλα να σε φιλέψω! Θα τα λέμε! Καλό βράδυ!
ΔιαγραφήΚαλώς ήρθα και καλώς με βρήκες! :))) Τα λέω όλα μόνη για συντομία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός που έπεσα σε συμπατριώτισα και δη Χανιώτισσα ξετρελάθηκα με το σημερινό σου πιάτο το τόσο καλοφτιαγμένο!
Παίζεις τα ζυμαράκια στα δάκτυλα. Τόσο τέλεια και νοικυρεμένα.
Μέχρι και το πιάτο πήγε βόλτα στο Φάρο! Άλλη φορά να μου λες, όταν φτιάχνεις σαρικόπιτες, να περνάω δήθεν τυχαία από εκεί γύρω.
Εύγε Σιλένα, με τις ιδέες σου και ευχαριστώ για τη συνταγή!
Z.
Καλώς όρισες και καλώς σε βρήκα Ζαμπία! Δηλαδή Χανιωτοπούλα; καλά κατάλαβα, αυτές οι μυρουδιές έχουν κάτι από… πατρίδα! Θα είναι χαρά και τιμή μου να περνάς όποτε θέλεις! Καλό βράδυ!
ΔιαγραφήΤί υπέροχες οι σαρικόπιτές σου!!!! Νοστιμότατες φαίνονται!!!! Μπράβο!! Γράφω τη συνταγή και θα σου πω τα νεότερα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
Να τις δοκιμάσεις Kiki και να μου πεις τις εντυπώσεις σου, είναι και εύκολες και π. νόστιμες. Καλό μας βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς σε βρήκα Silena!!!Οι σαρικόπιτές σου φαίνονται απίθανες, μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τα λέμε συχνά!
Καλώς όρισες Ελένη, χαίρομαι που με επισκέφτηκες και που σου άρεσαν οι πιτούλες μου! Εσύ θα κεραστείς από τις καινούριες, ζεστές-ζεστές!!! Φυσικά και θα τα λέμε!!! Καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς σε βρίσκουμε Silena:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαρικόπιτες με μέλι.... δεν έχω καλύτερο!
Καλά μαγειρέματα και καλή συνέχεια σου εύχομαι και ελπίζω να τα λέμε!
Καλό βράδυ!
Καλώς όρισες Έλενα με τη παρεούλα σου, τιμή μου που με επισκεφτήκατε και φυσικά κερνάω μελωμένες, τραγανές πιτούλες!!! Εννοείται πως θα τα λέμε!!! Καλό μεσημέρι και καλό ξεφάντωμα!!!
ΔιαγραφήΛαχταριστες φαινονται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως beauty, είναι πολύ λαχταριστές και τελικά για όλες τις ώρες!!!
ΔιαγραφήΦιλιά!