Σελίδες

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Το λεξικό της υγείας στο … πιάτο 6


ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ


Καλαμπόκι
Θρεπτικά συστατικά: Σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρος, βιταμίνη Β3.
Οφέλη: Εξαιρετικό για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.  Καλό για το έκζεμα.  Δρα κατά του καρκίνου.

Καφέ ρύζι
Θρεπτικά συστατικά: Σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρος, ασβέστιο, φώσφορος, μαγγάνιο, βιταμίνες Β3, Β5, Β6, φολικό οξύ.
Οφέλη: Ηρεμεί, καταπραΰνει την κατάθλιψη.  Τροφή που δίνει ενέργεια.  Το ρυζόνερο βοηθάει στους κολικούς των βρεφών και ανακουφίζει τη διάρροια.

Σίκαλη
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, ψευδάργυρος, μαγγάνιο, βιταμίνη Ε.
Οφέλη: Καθαρίζει και ανανεώνει τις αρτηρίες, ωφελεί το συκώτι, βοηθάει το πεπτικό σύστημα.

ΜΥΡΩΔΙΚΑ

Μαϊντανός
Θρεπτικά συστατικά: Σίδηρος, βιταμίνη C, ασβέστιο, νάτριο .
Οφέλη: Καθαριστικός, τονωτικός, δροσίζει την αναπνοή.  Καθαρίζει το αίμα, μειώνει τους πηκτικούς παράγοντες στις φλέβες.  Καθαρίζει τις πέτρες των νεφρών.

Σκόρδο
Θρεπτικά συστατικά: Κάλιο, φώσφορος, βιταμίνη C, ασβέστιο .
Οφέλη: Αντιβακτηριακό, αντισηπτικό, κατά των ιών, αποσυμφορητικό.  Μειώνει τη χοληστερόλη.  Φυσικό αντιβιοτικό.

Τζίντζερ
Θρεπτικά συστατικά: Μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, ασβέστιο .
Οφέλη: Σπασμολυτικό, προλαμβάνει τη ναυτία, βελτιώνει την κυκλοφορία.  Καλό για τους πόνους της περιόδου.

2 σχόλια: