Σελίδες

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Μαρμελάδα πεπόνι με στέβια



Οι γιαγιάδες μας ξέρανε πολύ καλά τι έκαναν!!!
Έπαιρναν το καλοκαιράκι, με τον καυτό του ήλιο και το σιγοδένανε με ίση ποσότητα ζάχαρης.  Έπειτα το φυλάκιζαν σε βαζάκια για να έχουν οι υπόλοιποι τη χαρά να το απολαμβάνουν όλο το χρόνο!!!
Μπορεί τώρα να διαφέρουν λίγο κάποια υλικά, μπορεί οι γιαγιάδες να μη φτιάχνουν πια, αλλά τη γνώση τη μετέδωσαν από γενιά σε γενιά!!!
Οι νέες  νοικοκυρές συνεχώς αναζητούν γεύσεις παλιές και αγαπημένες!!!




Υλικά
2 μέτρια πεπόνια ( 1 ½  κιλό αδειασμένα)
200 γρ. στέβια
2 πορτοκάλια
1 λεμόνι
1 λουβί βανίλιας
½ ποτήρι νερό

Εκτέλεση

Κόβουμε το πεπόνι σε κυβάκια. 
Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με τη στέβια, τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και τα αφήνουμε να σταθούν  για 12 ώρες, όλη νύχτα, στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα στύβουμε τα πορτοκάλια και το λεμόνι και ρίχνουμε το χυμό τους στην κατσαρόλα μαζί με το νερό. 
Χαράζουμε το λουβί βανίλιας και το προσθέτουμε  στα υπόλοιπα υλικά.
Αρχικά βράζουμε σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζουμε αν χρειαστεί. 
Έπειτα  χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για 2 ώρες.
Λίγο πριν το τέλος περνάμε με το ραβδομπλέντερ τη μαρμελάδα προσέχοντας να μη λιώσουμε τελείως τα κυβάκια.
Ανακατεύουμε συχνά  για να μην πιάσει και ελέγχουμε αν έχει δέσει είτε με το κόλπο του πιάτου είτε ρίχνοντας μια σταγόνα στην άκρη του δάχτυλού μας η οποία δε θα πρέπει να μετακινηθεί.
Αφαιρούμε το λουβί βανίλιας και σερβίρουμε τη ζεστή μαρμελάδα με βαθιά κουτάλα σε αποστειρωμένα βάζα.
Τα σφραγίζουμε με τα καπάκια τους και τα γυρίζουμε ανάποδα, με το στόμιο προς τα κάτω, μέχρι να κρυώσει τελείως.
 
Συμβουλή
Για να γίνει η μαρμελάδα πεπονιού πολύ μυρωδάτη επιλέγουμε ώριμα πεπόνια με έντονο άρωμα. 


 Καλή επιτυχία!

Θυμηθείτε κι αυτές:

 


















2 σχόλια:

  1. απίστευτη!!!!
    Μαρμελάδα πεπόνι????
    Πρώτη φορα ακουω.....πολυ θα ήθελα να τη δοκιμάσω!!!
    Φιλια, Σιλενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις peps και να μου πεις εντυπώσεις!!! Να στείλω βαζάκι;
      Φιλάκια!

      Διαγραφή