Σελίδες

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Τόνος σε ελαιόλαδο

Αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο

Τόνος σε ελαιόλαδο: Η καλύτερη καλοκαιρινή επιλογή

Αν έπρεπε να διαλέξετε ανάμεσα σε τόνο κονσέρβας και τόνο σε ελαιόλαδο φτιαγμένο από τα χεράκια σας, τι θα αποφασίζατε;  Σίγουρα το δεύτερο μιας και τώρα μπορείτε να επιλέξετε φρέσκο τόνο και να φυλακίσετε όλα τα αντιοξειδωτικά και Ω3 που περιέχει σε γυάλινα βάζα με ελαιόλαδο!!!!  Εύκολα και προπαντός οικονομικά θα ετοιμάσετε και έπειτα θα απολαύσετε όλα τα αγαπημένα σας πιάτα με τόνο!!!  Γιατί τώρα μπορείτε κι εσείς…

Υλικά
Τόνος 1 με 1 ½ κιλό
100 γρ. αλάτι
Νερό 
Ελαιόλαδο
Φλούδες από ένα λεμόνι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τον τόνο πολύ καλά και τον κόβουμε σε χοντρές φέτες.
Τοποθετούμε τις φέτες σε λεκάνη με νερό και τις αφήνουμε για 3 ώρες να φύγει τελείως το αίμα.  Αλλάζουμε το νερό τουλάχιστον 2 φορές.
Βάζουμε τις φέτες σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και τις βράζουμε σε πολύ σιγανή φωτιά για 2 ώρες.
Τις αφαιρούμε από το νερό και τις σουρώνουμε σε σουρωτήρι πολύ καλά, να μην μείνει ίχνος υγρασίας. Έπειτα μπορούμε να τις ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας.
Σφραγίζουμε τις φέτες τόνου σε γυάλινα τάπερ αφού πρώτα τις καλύψουμε τελείως με ελαιόλαδο και προσθέσουμε σε καθένα από αυτά μερικές φλούδες λεμονιού για άρωμα.

Αποθηκεύουμε σε σκοτεινό μέρος και μετά από ένα μήνα μπορούμε να ανοίξουμε τα τάπερ και να χρησιμοποιήσουμε κατά βούληση όση ποσότητα από τις φέτες τόνου θέλουμε. 

Συμβουλή
Εκτός από φλούδες λεμονιού, για να αρωματίσετε τον τόνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκελίδες σκόρδου, ρίγανη, πιπέρια ή ότι άλλο θελήσετε!!!
 


14 σχόλια:

  1. Καλημέρα, πέρσι είχα κάνει παλαμίδα αν βρω τόνο θα το επιχειρήσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε με τον τόνο και πες μου Ξανθή, τώρα είναι η εποχή του θα βρεις εύκολα!!!
      Καλό βράδυ! Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Silena!

    Πολύ πρακτικός τρόπος να έχουμε τη δική μας "κονσέρβα" τόνου φτιαγμένη από εμάς.
    Αυτό λέω οικιακή αυτάρκεια!

    Ευχαριστώ για την πρόταση, πολύ χρήσιμη!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο Ζαμπία μου, άλλωστε πως άντεξε τόσα και τόσα δεινά ο ελληνικός λαός!!!!! Καιρός να την ξαναθυμηθούμε!!!!!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Ποτέ δεν έχω μπει στην διαδικασία να "κονσερβάρω" τόνο βρε Silena...

    Ωραία πρόταση κάνεις και με τις φλούδες λεμονιού έχω την αίσθηση ότι θα είναι καλύτερος από ότι με τ' άλλα αρωματικά.

    Καλημέρες πολλές συντέκνισσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη, είναι μια εναλλακτική και πιο υγιεινή πρόταση!!!! Όταν βρεις χρόνο και διάθεση δοκίμασέ την, νομίζω θα καλύψει τις γευστικές σου αναζητήσεις!!!
      Καλό βράδυ συντέκνισσα!

      Διαγραφή
  4. Σιλενα μιας και αγαπω τα ψαρια δεν μπορω παρα να πω τα καλυτερα για την σπιτικη σου κονσερβα. Ο τονος ειναι σαν τον ξιφια. Ολο ψαχνο κρεας και μαλιστα νοστιμο. Κι εσυ βρηκες εναν απλουστατο τροπο να τον εχουμε ολο το χρονο στη διαθεση μας.

    Καλο σου βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή μου, δοκίμασέ την!!!! Αφού αγαπάτε το ψάρι πιστεύω πως θα σε ικανοποιήσει και γευστικά και για εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος!!!
      Καλό βράδυ κι από μένα!

      Διαγραφή
  5. Φαντάζομαι ότι θα είναι πολύ ανώτερος γευστικά από
    τον τυποποιημένο...... καλή η ιδέα σου, γιατί όχι ??
    Φιλιά από Ρέθυμνο (διανύω τις τελευταίες ημέρες εδώ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία, είναι πράγματι πολύ καλή ιδέα για να τον συντηρήσουμε και να τον απολαύσουμε σε πάρα πολλές παρασκευές!!!!
      Καλή συνέχεια στις καλοκαιρινές σας διακοπές!!!! Να χαρείτε τις ηλιόλουστες μέρες που σας απομένουν στο πανέμορφο και γραφικό Ρέθυμνο!!!! Έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις από τα μέρη σας!!!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Καλώς σε βρήκα κι εγώ με την σειρά μου στο υπέροχο σπιτάκι σου!!!
    Υπέροχη ιδέα, μου αρέσει πολύ ο τόνος.
    Θα προσπαθήσω να το κάνω, το προτιμώ από τις κονσέρβες που αγοράζω.....
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες Ρούλα!!! Χάρηκα πολύ που με επισκέφτηκες!!!!
      Δεν είναι καθόλου δύσκολη διαδικασία, χρειάζεται μόνο λίγο χρόνο για τα διάφορα στάδια, που όμως εσύ μπορείς εκείνη την ώρα μπορείς να ασχοληθείς με κάτι άλλο!!! Θα χαρώ να μου πεις εντυπώσεις αν το αποφασίσεις!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Καλημερα
    Διατηρειτε εκτος ψυγειο και για ποσο? Γιατι δεν βλεπω να γινεται καν κονσερβοποιηση.
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Διατηρείται σε σκοτεινό μέρος εκτός ψυγείου για τουλάχιστον 2 με 3 μήνες. Φυσικά χρησιμοποιούμε καθαρά και αν γίνεται αποστειρωμένα τάπερ, γυάλινα κατά προτίμηση. Ελπίζω να βοήθησα!

      Διαγραφή