Ένας αρχέγονος τύπος σιταριού επανεμφανίζεται για να βάλει ξανά στο τραπέζι μας ένα ψωμί με εξαιρετική γεύση και πολύτιμα διατροφικά χαρακτηριστικά.
Ζέα ή δίκοκκο
σιτάρι : το σιτάρι με την ιδιαίτερη γεύση, δίνει αρτοπαρασκευάσματα με πλούσια
απολαυστική γεύση καρυδιού, ελαφρά υγρή και θρεπτική ψίχα .
Απολαύστε το!
Υλικά
1 κιλό αλεύρι Ζέας
1 φακελάκι ξερή μαγιά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.σ. μέλι
1/2 κ. γλ. άσπρο ξύδι
3 κούπες χλιαρό νερό
1 κ.σ. αλάτι
Σουσάμι και παπαρουνόσπορο
Εκτέλεση
Σε λεκάνη
ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε ένα μικρό λάκκο στη μέση.
Προσθέτουμε
τη μαγιά, το λάδι, το μέλι και το ξύδι.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά
το νερό και πλάθουμε ένα ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια.
Συνεχίζουμε
το ζύμωμα για 5΄ κατά τη διάρκεια του οποίου προσθέτουμε σταδιακά το αλάτι και
συνεχίζουμε το ζύμωμα άλλα 2΄.
Σκεπάζουμε
με πετσέτα τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 2
περίπου ώρες.
Έπειτα την
ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε το ψωμί στο σχήμα που επιθυμούμε.
Για να του
δώσουμε το σχήμα του ανεμόμυλου χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια.
Ανοίγουμε σε
στρογγυλούς δίσκους το καθένα από αυτά και τους τοποθετούμε τον ένα πάνω στον
άλλο, αλευρώνοντας ελαφρά.
Χαράζουμε σε
8 μέρη χωρίς να ξεχωρίσουμε τα κομμάτια.
Το κάθε τριγωνικό
κομμάτι το γυρίζουμε από μέσα προς τα έξω.
Στρέφουμε προς
το κέντρο του δίσκου, το καθένα από τα 4
φύλλα από τα οποία αποτελείται το κάθε τριγωνικό κομμάτι.
Κάνουμε το
ίδιο και για τα υπόλοιπα κομμάτια.
Βρέχουμε τις
παλάμες μας με νερό και περνάμε την επιφάνεια του ψωμιού για να κολλήσει το
σουσάμι και το παπαρουνόσπορο.
Αφήνουμε
για 30΄ να φουσκώσει ελαφρά το ψωμί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους
180ο C για 50΄
περίπου.
Καλή
επιτυχία!
Είναι στο πρόγραμμα μου να αγοράσω αυτό το αλεύρι και να δοκιμάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
Κι εγώ πρώτη φορά το δοκίμασα και μου άρεσε αρκετά!!! Είναι συμπαγές και μου θύμισε ψωμί από χωριό!!!! Θα προσπαθήσω να το συμπεριλάβω στη διατροφή μας αν και είναι πολύ ακριβό!!!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα Ξανθή μου! Φιλιά!
Δεν ξέρω την γεύση του αλευριού Ζέας, καθώς δεν το έχω μέχρι σήμερα χρησιμοποιήσει, αλλά το σχήμα του ψωμιού σου πραγματικά ζηλευτό Silena μου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα εύχομαι.
Είμαι σίγουρη Πηνελόπη μου ότι θα κάνεις θαύματα με αυτό το αλεύρι!!!
ΔιαγραφήΠράγματι όμορφο το σχήμα του, είπα να κάνω μια επιπλέον τσαχπινιά παρόλο που δε μου πέτυχε τόσο όσο με άσπρο αλεύρι!!!
Την καλημέρα κι από μένα!!! Φιλάκια!
Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ το συγκεκριμένο αλεύρι, αλλά έτσι όπως το περιγράφεις ακούγεται πολύ ενδιαφέρον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ εμφανίσιμο ψωμάκι!
Φιλιά!
Καλημέρα Ερμιόμη! Κι εγώ από περιέργεια το δοκίμασα και μου άρεσε πολύ!!! Μου θύμισε χωριάτικο ψωμάκι από ξυλόφουρνο!!! Είναι υγιεινό, θρεπτικό και αρκετά εύπεπτο!!!!
ΔιαγραφήΦιλιά κι από μένα!
Μοσχομύρισε φρεσκοψημένο ψωμάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το αλεύρι πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσω κάποια στιγμή!
Φιλιά Silena μου, καλό απόγευμα!
Ναι!!!! Μοσχομύρισε όλο το σπίτι!!!
ΔιαγραφήΝα το δοκιμάσεις Έλενά μου, είναι ιδιαίτερο στη γεύση αν και είναι αποτρεπτική η τιμή του!!!
Την καλημέρα μου! Φιλάκια!
Το αλεύρι ζέας είναι απ'τα αγαπημένα μου και όχι μόνο στο ψωμί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑξίζει να το συμπεριλάβει κάποιος στην διατροφή του!
Έχεις απόλυτο δίκιο Σοφία μου!!! Έχει μείνει μια ποσότητα αλευριού και θα κάνω δοκιμές και σε μπισκοτάκια!!!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Αυτό το αλεύρι όλο το ακούω αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ. Πολύ μου άρεσε το ψωμάκι σου! Ιδιαίτερο και το σχήμα! Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Ευχαριστώ Αναστασία μου!!! Να το δοκιμάσεις, εμένα με εντυπωσίασε!!!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα και πολλά φιλιά!
Πολύ ιδιαίτερο ψωμί και σε εμφάνιση και σε γεύση! Θα πρέπει να το δοκιμάσω σύντομα και θα επανέλθω με σχόλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χαίρομαι!!!! Περιμένω να μου πεις εντυπώσεις!!!
ΔιαγραφήΚαλό Σαββατόβραδο! Φιλιά!
Ενθουσιάστηκα ! Δεν θα κυνηγάμε την γωνία, το κάθε κομμάτι θα έχει την κόρα του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια παρέα, άλλο πράγμα !!!
Σε βάζω στα αγαπημένα μου, για να μη σε χάνω !
Δεν έχεις άδικο!!! το μόνο κακό, αν μπορώ να το πω έτσι, αλλά και καλό από την άλλη είναι πως δεν ενδείκνυται για βούτες καθώς η ψίχα του είναι πιο συμπαγής και δε ρουφά πολύ ζουμάκι.
ΔιαγραφήΔε μου είπες έφτιαξες το μπουρέκι; Σας άρεσε;
Ευχαριστώ πολύ που με συμπεριέλαβες, με τιμά!!!!! Πριν λίγες μέρες έφτιαξα κι εγώ το δικό μου και σκεφτόμουν να μην ξεχάσω το πατριωτάκι!!!!!
Καλή βδομάδα να έχουμε! Φιλάκια!
Συγγνώμη για την υπόδειξη, αλλά, αν βγάλεις την λεκτική αναγνώριση (από τα σχόλια)
ΑπάντησηΔιαγραφήθα είναι πιο εύκολο να σχολιάζουμε !
Φιλάκιαααα
Σοφία μου δε παρεξηγώ, κάθε άλλο, εκτιμώ το ενδιαφέρον σου!!!!!
ΔιαγραφήΤο έχω σκεφτεί κι εγώ σοβαρά αρκετές φορές να το κάνω αλλά διστάζω γιατί έχω διαβάσει διάφορα σχετικά με τα σχόλια και δε θέλω να γίνει καμιά στραβή!!!! Θα με χαλάσει!!!!
Πιθανόν μελλοντικά!!!!
Καλό βράδυ! Κι από μένα φιλάκια!
Δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Αυτό που λες είναι όταν το σχόλιο περνά από εσένα πρώτα και μετά το δημοσιεύεις.Και καλά κάνεις.
ΔιαγραφήΑυτό που λέω εγώ είναι η λεκτική αναγνώριση, για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ρομπότ !!
Αυτό δηλαδή που για να δημοσιευτεί το σχόλιο πρέπει να αντιγράψουμε κάποια γράμματα και αριθμούς.
Τελοσπάντων, φιλάαααααααααααααααακια
Δεν είχα ιδέα Σοφία ότι εννοούσες αυτό!!!!!! το είχαν αναφέρει και στο παρελθόν… καλά έκανες και το διευκρίνισες, είναι πολύ ενοχλητικό και δεν ήξερα καν ότι σας έβαζα σε τέτοια δοκιμασία!!!! Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία!!!!!!
ΔιαγραφήΤην αφαίρεσα ήδη!!!!!
Ευχαριστώ Σοφία μου! Φιλάκια!
Καλό μήνα Σιλενάκι μου και πάντα με χαμόγελο..καταπληκτική παρουσίαση με το ψωμάκι σε σχήμα ανεμόμυλου..πρωτότυπη συνταγούλα και πολύ όμορφο στην εμφάνιση!λίαν εορταστικό!φιλάκια πολλά..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Kate μου για τα γλυκά σου λόγια!!!!!
ΔιαγραφήΠάντα με την καλή κουβέντα και σε ευχαριστώ πολύ!!!!!
Καλό μήνα κι από μένα και εννοείται πολλά φιλάκια!
°º✿♫♫° ·.
ΑπάντησηΔιαγραφήParece super delicioso!!!!
Beijinhos do Brasil. °º✿♫
¸.•°♡♡° ·.
Οbrigado!!!!!!
ΔιαγραφήBeijinhos no Brasil, onde tenho muitos parentes!!!!!
Διαβαζοντας τον τίτλο νομιζα οτι μιλάε για αλευρι απο την Τζιά χα χα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα πρεπει να ειναι υπερ-νοστιμο.
http://beautyfollower.blogspot.gr/
ενδιαφέρον το ψωμάκι με αρώματα από το παρελθόν!
ΑπάντησηΔιαγραφή