Ο χειμώνας ακόμα
καλά κρατεί και επιβάλλει καλό ντύσιμο, ζεστό περιβάλλον και παραδοσιακή
αχνιστή σουπίτσα. Από τις πιο αγαπημένες
μου, που τη φτιάχνω αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι η σημερινή, τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο. Πρώτα απ’ όλα είναι πολύ
χορταστική γιατί περιέχει τον κιμά, κάτι που είναι πολύ σημαντικό όταν έχεις έφηβο
που δε λέει να χορτάσει με τίποτα, και έπειτα συνδυάζει την απλότητα με την
νοστιμιά.
Υλικά
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος και χοιρινός
1 κούπα ρύζι + ½ κούπα για τη σούπα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ρίγανη + 1 κουταλιά για τη σούπα
αλάτι, πιπέρι
1 κούπα ελαιόλαδο
3 lt. νερό
1 κρόκο αυγού και 2 ασπράδια
χυμό 1 λεμονιού
Εκτέλεση
Βάζουμε το
νερό στη χύτρα να βράσει.
Σε μπολ
ανακατεύουμε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το αλάτι
και το πιπέρι.
Παίρνουμε ποσότητα
κιμά σαν ένα μανταρίνι και πλάθουμε
μεγάλα μακρόστενα μπαλάκια.
Τα ρίχνουμε
μέσα στο νερό που βράζει, προσθέτουμε το λάδι, τη ½ κούπα ρύζι, τη 1
κουταλιά ρίγανη, επιπλέον αλάτι και πιπέρι.
Ψήνουμε μέχρι
να μαλακώσουν τα γιουβαρελάκια περίπου 30 με 35 λεπτά.
Κατεβάζουμε
από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Εντωμεταξύ
ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Σε μπολ
χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με σύρμα τα ασπράδια σε αραιή μαρέγκα.
Συνεχίζοντας
το χτύπημα ρίχνουμε τον κρόκο και όταν ενωθεί με τα χτυπημένα ασπράδια
προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Με μια βαθιά
κουτάλα παίρνω ζωμό και τον ρίχνω σιγά – σιγά στο μείγμα συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή
ταχύτητα. Με 4-5 κουταλιές το αυγολέμονο
έχει αποκτήσει την ίδια θερμοκρασία του φαγητού και το περιχύνω στην υπόλοιπη
κατσαρόλα.
Ανακινώ με
το χέρι την κατσαρόλα να απλωθεί το αυγολέμονο σ΄όλη την επιφάνεια του φαγητού.
Σερβίρω σε
βαθιά πιάτα με φρυγανισμένο ζεστό ψωμάκι.
Συμβουλή
Το
συγκεκριμένο φαγητό το ψήνω στη χύτρα για 15 περίπου λεπτά. Προσέχω να ρυθμίσω μέτρια θερμοκρασία επειδή
σε υψηλή θερμοκρασία δημιουργείται αρκετός αφρός ο οποίος έχει την τάση να
χύνεται από τη βαλβίδα ασφαλείας.
Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου