Ενετικά Νεώρια Χανίων
Αν και αυτό το
ψάρι με την ξερακιανή θωριά και την αλμυρούτσικη σάρκα εμφανίστηκε στο
γαστρονομικό προσκήνιο της χώρας μας μόλις τον 15ο αιώνα, φαίνεται
ότι κατέκτησε γρήγορα τους Έλληνες.
Η ελληνική ευφυής
και δημιουργική κουζίνα λάτρεψε τον μπακαλιάρο, που τον αποκαλούσε «φτωχογιάννη»
λόγω της χαμηλής τιμής του και πάντρεψε τη σπιρτόζικη γεύση του με λαχανικά,
χόρτα, ρύζι ακόμα και όσπρια.
Κυριότερο προσόν
του ¨πρίγκιπα¨ του Βορρά ήταν ότι μπορούσε να αποθηκευτεί παστωμένος με αλάτι,
για μήνες αναλλοίωτος, μέχρι να έρθει η ώρα να καταναλωθεί, χωρίς να χάσει τη
θαυμάσια γεύση ή τη διατροφική του αξία.
Υλικά
½ κιλό
μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
1 ½ κιλό
λάχανο αφράτο
2
κρεμμύδια
Χυμό από
1με ½ λεμόνι
2
κουταλιές κορν φλάουρ ή αλεύρι
αλάτι
Εκτέλεση
Αφαιρούμε τα
εξωτερικά φύλλα του λάχανου και κόβουμε με μαχαίρι το σκληρό τμήμα του
κάνοντας μια λακκούβα στη μέση.
Χωρίζουμε
στα τέσσερα το λάχανο και το κάθε ένα το κόβουμε με τέσσερα με πέντε μακρόστενα
κομμάτια.
Βράζουμε το
κομμένο λάχανο σε νερό που κοχλάζει για 15 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσει χωρίς
να λιώσει.
Αφαιρούμε το
βρασμένο λάχανο και κρατάμε το νερό στο οποίο έβρασε.
Κόβουμε μακρόστενα και λεπτά τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε
ελαφρά.
Προσθέτουμε
½ κούπα από το ζωμό του λάχανου και τα αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά μέχρι να
μαλακώσουν ελαφρά.
Ρίχνουμε στα
κρεμμύδια το λάχανο, τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου, βάζουμε αλάτι και
προσθέτουμε 1 ½ κούπα απ ‘ το ζωμό.
Βράζουμε για
15 περίπου λεπτά με κλειστό καπάκι και μέτρια θερμοκρασία.
Λίγο πριν
κατεβάσουμε το φαΐ απ’ τη φωτιά ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
Στο multi ανακατεύουμε
½ κούπα ζωμό από το φαγητό (ή απ΄ το ζωμό του λάχανου) με 2 ½ κουταλιές αλεύρι και περιχύνουμε στην
κατσαρόλα.
Ταρακουνάμε απ’
τα χερούλια χωρίς να ανακατέψουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει 3 με 4 λεπτά να δέσει η
σάλτσα.
Σερβίρετε ζεστός
με λίγο ψιλοκκομένο μάραθο, αλλά και κρύος τρώγεται ευχάριστα.
Καλή
επιτυχία!
Με λάχανο δε το είχα σκεφτεί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ιδιαίτερο!!!!
Φιλιά!!
Peps, είναι παραδοσιακό πιάτο!
ΔιαγραφήΤο έμαθα απ΄ τη μαμά, εκείνη απ’ τη δική της και πάει λέγοντας!!!
Φιλιά πολλά!!!
Πολύ ενδιαφέρον και πολύ ιδιαίτερο το πιάτο σου σήμερα Σιλένα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον μπακαλιάρο με το λάχανο ο χυλωμένος, λεμονάτος ζωμός του σίγουρα τον κάνει απολαυστικότατο!
Αχ! Είδα και το χωριό μου στο βάθος και το λαχτάρισα!
Εκεί μπροστά στα νεώρια έτρωγα κάποτε αχινοσαλάτες...υπάρχουν ακόμα ταβερνάκια ή γέμισε καφετέριες;
Φιλιά και να περάσεις όμορφα αύριο με εορταστική διάθεση!
Z.
Καλημέρα Ζαμπία μου,
ΔιαγραφήΧαίρομαι που βρήκες το πιάτο ενδιαφέρον, είναι παραδοσιακό αλλά ξεχασμένο!!!
Ταβερνάκια υπάρχουν ακόμα εκεί τριγύρω, προχωρώντας προς σιντριβάνι (παλιά Αριάδνη) έχει μπαράκια στα οποία γίνεται το αδιαχώρητο το καλοκαίρι!!!!
Καλή μέρα και σε σένα!! Φιλιά πολλά!!!
Πολύ ωραίος ο συνδυασμός σου, Σιλένα μου! Σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι πεντανόστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά να περάσεις σήμερα! Πολλά φιλιά!
Καλημέρα Sundayspoon,
ΔιαγραφήΕίναι πολύ ελαφρύ πιάτο, το λάχανο δίνει μια απίστευτη γλύκα και το λεμόνι προσδίδει μια ένταση στο τελικό αποτέλεσμα!
Εγώ το λατρεύω, όμως δεν μπορώ να ισχυριστώ το ίδιο για το γιο μου που αρνείται πεισματικά να το δοκιμάσει!!!
Πολλές φορές τα παιδιά αποκλείουν κάποιες γεύσεις τις οποίες με το πέρασμα του χρόνου αποδέχονται …αυτό δεν κάναμε κι εμείς άλλωστε!!!!
Κι εσείς καλή μέρα να έχετε! Φιλιά πολλά!
Το λεμονάτο λάχανο μου αρέσει πολύ, όπως και στους ντολμάδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τον μπακαλιάρο το πιάτο γίνεται ξεχωριστό και ξέρω ότι θα το λάτρευα αν το έτρωγα. Το ζουμάκι του χυλωμένο θα είναι μούρλια!!
Μου αρέσει πολύ Σιλένα το πιάτο σου σήμερα!!
Χαίρομαι Χρυσαυγή μου που σου αρέσει ο συνδυασμός των υλικών στο συγκεκριμένο πιάτο, ελπίζω να το δοκιμάσεις και να μου πεις τις εντυπώσεις σου!!!
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ να έχετε!!! Φιλιά!
Silena μου δε τον είχα σκεφτεί ποτέ αυτό το συνδυασμό. Δείχνει πεντανόστιμο και σίγουρα θα το δοκιμάσω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Π. χαίρομαι Ελένη μου που σ’ αρέσει το συγκεκριμένο πιάτο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο ντελικάτα και λαχταριστά μπορεί να είναι τα πιάτα της σύγχρονης κουζίνας άλλο τόσο πρέπει να προβάλλουμε την παραδοσιακή μας γαστρονομία ως ένδειξη σεβασμού και συνέχισης των τοπικών μας εδεσμάτων!!!
Καλό βράδυ! Φιλιά πολλά!
Μια εκδοχή μαγειρέματος μπακαλιάρου, που ποτέ πραγματικά δεν έχω ξαναδεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να είναι πολύ ωραίος στην γεύση με το μπόλικο λεμονάκι, Silena!
Penelope, το λεμονάκι το προσθέτω πριν χυλώσω τη σαλτσούλα για να μπορέσει η νοικοκυρά να δοκιμάσει και να ρυθμίσει την ποσότητά του ανάλογα με τα γούστα της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο συγκεκριμένο πιάτο έχει πολύ βαθιές ρίζες αλλά είναι πια ξεχασμένο ακόμα και από τους ντόπιους!!!
Εμείς, κατά ένα περίεργο τρόπο, το τρώγαμε από μικρά οπότε δεν αφήσαμε να σβηστεί από τη μνήμη μας!
Χαίρομαι που το βρίσκεις εύγεστο και αν το δοκιμάσεις πες μου εντυπώσεις!
Φιλιά πολλά και καλό βράδυ!
Καλησπέρα Silena μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ψημένο λάχανο το τρώνε πολύ οι Σλάβοι. Στο Βελιγράδι όπου σπούδαζα κάποτε έφτιαχναν ένα νοστιμότατο πιάτο με ψητό λάχανο στο φούρνο και χοιρινό. Το συνόδευαν με πουρέ. Αλλά με ψάρι δεν το έχω ξαναδεί. Και είσαι μόνο λίγα χιλιόμετρα μακριά μου. Αυτό δείχνει την πολύ πλούσια σε ποικιλία διατροφή της Κρήτης! Άλλα πιάτα, συνηθίζονται στα Χανιά, άλλα στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο και άλλα στο Λασίθι! Θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία! Φαίνεται πολύ ωραία συνταγή!
Σ ευχαριστούμε που τη μοιράστηκες μαζί μας!
Πολλά φιλιά!
Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου GGG μου!
ΔιαγραφήΈχεις δίκιο για τις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες από νομό σε νομό!!!
Χαίρομαι που σε άρεσε και όταν το φτιάξεις γράψε εντυπώσεις!
Καλό βράδυ να έχεις! Φιλιά πολλά!