Σελίδες

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Κέικ με ελαιόλαδο και μούρα




Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο, υγιεινό και μυρωδάτο κέικ.
Υλικά απλά, που ο καθένας έχει κάθε στιγμή στο σπίτι του, συνθέτουν αυτό το πεντανόστιμο και λαχταριστό κέικ. Ο χυμός και το ξύσμα πορτοκαλιού  δίνουν απίστευτο άρωμα που ξεχειλίζει σε ολόκληρο το σπίτι, το ελαιόλαδο  χαρίζει μια πιο υγιεινή νότα για όσους/ες θέλουν να ξέρουν τι τρώνε και η ύπαρξη των μούρων αποτελεί μια ευχάριστη νότα με τις γλυκόξινες και κριτσανιστές μπαλίτσες του.
Μπορείτε να το απολαύσετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας χωρίς να ανησυχείτε για τη χοληστερίνη που θα ανεβεί στα ύψη μιας και δεν έχει τους κρόκους  των αβγών, χωρίς να έχει χάσει το κέικ κάτι από το γευστικό, θρεπτικό και  ντελικάτο αποτέλεσμα.


Μην παραλείψετε τη σάλτσα των μούρων που θα σας μεταφέρει σε άλλες …συγκινήσεις!!!


Υλικά
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα ελαιόλαδο
2 κούπες ζάχαρη
6 ασπράδια αβγών
1 κούπα χυμός πορτοκαλιού
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 βάζο κομπόστα μούρων 360 γρ.
1κουταλιά ζάχαρη άχνη
2 ½ κουταλιές κορν φλάουρ

Εκτέλεση
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε κουταλιά – κουταλιά το αλεύρι, αφού πρώτα το έχουμε κοσκινίσει, ανακατεύοντας με μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα.
Ενσωματώνουμε με κουτάλι πολύ απαλά τη μαρέγκα στο παραπάνω μείγμα και ρίχνουμε και τα μούρα που τα έχουμε στραγγίξει από το ζουμί τους.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά μια φόρμα και βάζουμε μέσα το μείγμα του κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 180ο C για 50 – 60 λεπτά ελέγχοντας με ένα μαχαίρι.
Ξεφορμάρουμε το κέικ 10 λεπτά αφότου το βγάλουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Εντωμεταξύ δένουμε το σιρόπι της κομπόστας ανακατεύοντάς το σε χαμηλή φωτιά με τη ζάχαρη άχνη και το κορν φλάουρ.
Μόλις κρυώσει και το σιρόπι, το περιχύνουμε στο κέικ και το διακοσμούμε με καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ.

Συμβουλές
Μπορεί το σιρόπι να σας δώσει την εντύπωση πως δεν έχει δέσει αρκετά, πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο κρυώνει τόσο γίνεται πιο συμπυκνωμένο.
Αν θέλετε μπορείτε να διπλασιάσετε την ποσότητα των μούρων που θα βάλετε στο κέικ. Σε αυτήν την περίπτωση μη δέσετε όλο το σιρόπι γιατί θα βγει μεγάλη ποσότητα.
Μη δουλέψετε – ανακατέψετε πολύ το μείγμα αφότου προσθέσετε τα μούρα επειδή διαλύονται πολύ εύκολα.

 Καλή επιτυχία!

8 σχόλια:

  1. Αυτή η υπέροχη σάλτσα πάνω από το λαχταριστό κεκάκι σου, είναι όλα τα λεφτά Silena μου!
    Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να βρω την συγκεκριμμένη κονσέρβα, θα το ψάξω όμως σίγουρα!
    Θα πρέπει να ταιριάζει όμορφα και πάνω από παγωτάκι το καλοκαίρι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κομπόστα από οποιοδήποτε φρούτο βρεις Έλενα μου, αν και το συγκεκριμένο έχει νομίζω μια άλλη χάρη λόγω της γλυκόξινης σύστασής του!
      Έχεις απόλυτο δίκιο, με το παγωτό ταιριάζει τέλεια, θα σου συνιστούσα να τη δοκιμάσεις και με κάποιο ελαφρύ φιλετάκι …άπαιχτο!!!
      Καλό μεσημέρι να έχεις! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Υπέροχο το κέικ, αλλά η σάλτσα μούρων το απογείωσε!!! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να τη δοκιμάσεις, ταιριάζει τέλεια σε οποιοδήποτε γλυκό αλλά και σε κρέας που θέλουμε να του δώσουμε μια διαφορετική διάσταση!!!
      Να ΄σαι καλά Sundayspoon, καλό μεσημέρι και πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Πω πω τι ωραία μούρα!!!!
    Υπέροχο το κέικ σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Silena μου δείχνει φανταστικό!!!Η σαλτσούλα απο πάνω είναι φοβερή!και να χα ένα κομμάτι!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Ελένη μου που σ’ αρέσει!
      Είναι πολύ εύκολο, το σκαρώνεις σε χρόνο dt!!!
      Χαρά μου να σε φιλέψω!!!
      Καλό βράδυ! Φιλιά!

      Διαγραφή