Υλικά
1 κιλό παστό
μπακαλιάρο
Αλεύρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1 χούφτα χοντρό
θαλασσινό αλάτι
Για το κουρκούτι
1 κουτί σόδα
1 φακελάκι ξερή μαγιά
220γρ. αλεύρι που
φουσκώνει μόνο του
2 πρέζες ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Για τη σκορδαλιά
300γρ ψίχα μπαγιάτικου
ψωμιού (περίπου 4 μεγάλες φέτες)
5 σκελίδες σκόρδο
¼ κούπας ελαιόλαδο
1 λεμόνι
Αλάτι
Εκτέλεση
Ξαλμυρίζουμε
τον μπακαλιάρο, τον στραγγίζουμε και τον κόβουμε σε κομμάτια. Αν θέλουμε τον ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας
για να φύγουν όλα τα υγρά.
Μισή ώρα
πριν ξεκινήσουμε το τηγάνισμα ετοιμάζουμε το κουρκούτι.
Σε μπολ
ρίχνουμε τη σόδα με τη μαγιά και ανακατεύουμε. Μέσα σε αυτό το αφρίζον μίγμα
προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τέλος το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα και
το
αφήνουμε να φουσκώσει για 30΄ περίπου.
Όταν είμαστε
έτοιμοι να τηγανίσουμε τον μπακαλιάρο πρώτα τον αλευρώνουμε ελαφρά και έπειτα
τον βουτάμε στο κουρκούτι και τον τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι και από τις
δυο πλευρές μέχρι να χρυσίσει και να τραγανίσει. Τοποθετούμε το κάθε κομμάτι σε
χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περίσσιο λάδι.
Ετοιμάζουμε
τη σκορδαλιά βάζοντας όλα τα υλικά με τη σειρά που αναφέρονται και τα λιώνουμε
σε ένα δυνατό μπλέντερ. Δοκιμάζουμε για να διορθώσουμε τη γεύση αν χρειαστεί.
Σερβίρουμε
τον μπακαλιάρο ζεστό συνοδεύοντάς τον με τη σκορδαλιά και πατάτες τηγανητές.
Μυστικά
Ξαλμυρίζουμε τον
μπακαλιάρο τουλάχιστον 2 μέρες πριν τον μαγειρέψουμε.
Στο πρώτο νερό
μπορούμε να ρίξουμε χοντρό αλάτι το οποίο θα βοηθήσει στο να ξαλμυρίσει
γρηγορότερα. Μετά από 4-5 ώρες αλλάζουμε το νερό το οποίο ανανεώνουμε κάθε 3
περίπου ώρες.
Ένας άλλος τρόπος
για να τον ξαλμυρίσουμε πιο γρήγορα είναι να τον βουτήξουμε μετά τα πρώτα νερά
σε ζεστό γάλα. Είναι πολύ αποτελεσματικό.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε
τη σόδα με μπύρα για να ετοιμάσουμε το κουρκούτι. Η μπύρα χρησιμοποιείται παραδοσιακά από πολλές νοικοκυρές αλλά σε πολλούς δεν
αρέσει η ελαφρά ξινή γεύση που αφήνει.
Το κουρκούτι
δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ αραιό ούτε και πολύ πηκτό. Στην πρώτη περίπτωση
βάζουμε λίγο ακόμα αλεύρι, ανακατεύοντας με δύναμη για να διαλυθεί καλά, ενώ
στη δεύτερη λίγο νερό.
Αν έχετε
δυνατό μπλέντερ μπορείτε να βάλετε ολόκληρες τις σκελίδες σκόρδου ή κομμένες
στη μέση για να ετοιμάσετε τη σκορδαλιά.
Συνηθίζω να αφαιρώ το εσωτερικό φύτρο για να μη γίνει πολύ βαριά. Αν όμως δεν έχετε τέτοιο μηχάνημα καλό θα
είναι να πολτοποιήσετε πρώτα το σκόρδο και έπειτα να το προσθέσετε στα υπόλοιπα
υλικά.
Καλή επιτυχία!
Μόλις χθες απόλαυσα μπακαλιάρο, αλλά μια χαρά θα έτρωγα και τον υπέροχα φτιαγμένο δικό σου, Σιλένα μου!!! Γεια στα χέρια σου! Πολλά φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα φιλεναδα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήαγαπημενο φαγητο! :)
φιλακια πολλα!
Ενώ το σκόρδο το λατρεύω (δώσε μου τζατζίκι και πάρε μου την ψυχή!) με την σκορδαλιά δεν τα πάω καθόλου καλά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπότε, θα τιμήσω δεόντως την υπόλοιπη συνταγή!
Μία μερίδα και για μένα, παρακαλώ!!!
;-)
ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ, κορίτσι μου!
'Γεια στα χέρια σου!
Μ' άρεσε το τιπάκι με το γάλα, κάπου το είχα ξανακούσει!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο κουρκούτι κι εγώ μπύρα συνηθίζω αντί για σόδα.
Και η σκορδαλιά με ψωμί είναι η αγαπημένη μου!
Φιλιά Silena μου, καλό απόγευμα!
Το ελληνικό fish and chips σερβιρισμένο στη λαδόκολλα και με τη σκορδαλιά δίπλα...άπαιχτο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλασική κι ανεπανάληπτη συνταγή! Ευτυχώς που έχουμε την Κυριακή των Βαΐων για να ξαναφάμε αυτό το τέλειο φαγάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνεπανάληπτη και διαχρονική η αξία αυτής της συνταγής,ο δικος σου φαίνεται λαχταριστός -λαχταριστος και νόστιμος,πολλα φιλια ,καλο ξημερωμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπωπω τραγανός τραγανός!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://fetoula.blogspot.gr
Άπαιχτο από όλες τις απόψεις και λέω να πεταχτώ μια βόλτα...
ΑπάντησηΔιαγραφήZ.
Παραδοσιακό και καταπληκτικό φαγητό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Νεφέλη