Οι πίτες
αποτελούν μια πολύ υγιεινή και γευστική επιλογή , κυρίως αν είναι
σπιτικές. Το σπανάκι, το οποίο είναι
ακόμα στην εποχή του, συνδυάζεται υπέροχα με τα υπόλοιπα υλικά και δίνει μια
θρεπτική νηστίσιμη σπανακόπιτα για σας και τα παιδιά σας. Όσοι δεν νηστεύετε μπορείτε να προσθέσετε στη
γέμιση τυρί φέτα ή άλλο τυρί της αρέσκειάς σας.
Απολαύστε την!
Υλικά
1 κιλό σπανάκι
χοντροκομμένο
2 μέτρια κρεμμύδια
ψιλοκομμένα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
ψιλοκομμένα
1/3 ματσάκι άνηθο
Λίγο δυόσμο φρέσκο ή
αποξηραμένο
½ κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
3-4 κ.σ. σιμιγδάλι
ψιλό
1 πακέτο φύλλο
κρούστας
Ελαιόλαδο για το
άλειμμα των φύλλων
Πλένουμε,
στραγγίζουμε και χοντροκόβουμε το σπανάκι.
Συνεχίζουμε
το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί το σπανάκι και χάσει τον όγκο του.
Ρίχνουμε τον
άνηθο και το δυόσμο και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
Συνεχίζουμε
για λίγο το ψήσιμο μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και ρίχνουμε το σιμιγδάλι
ανακατεύοντας καλά.
Απλώνουμε
τα φύλλα, με την μακριά πλευρά προς το μέρος μας, στον πάγκο κουζίνας. Λαδώνουμε ελαφρά το πρώτο φύλλο και το
διπλώνουμε στη μέση.
Απλώνουμε ξανά λίγο λάδι στην πάνω επιφάνεια του φύλλου και βάζουμε κατά μήκος μια ποσότητα από το σπανάκι αφήνοντας χωρίς γέμιση τα περιθώρια δεξιά και αριστερά του φύλλου.
Απλώνουμε ξανά λίγο λάδι στην πάνω επιφάνεια του φύλλου και βάζουμε κατά μήκος μια ποσότητα από το σπανάκι αφήνοντας χωρίς γέμιση τα περιθώρια δεξιά και αριστερά του φύλλου.
Ακολουθούμε
την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση τοποθετώντας το κάθε ρολό
στο τέλος του προηγούμενου συνεχίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον σαλίγκαρο
μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.
Ραντίζουμε
την πίτα με λάδι και λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 50΄ περίπου
μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα και να τραγανίσουν τα φύλλα.
μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα και να τραγανίσουν τα φύλλα.
Συμβουλή (για όλες τις πίτες)
Αν δε θέλουμε
να ψήσουμε την πίτα αμέσως μόλις την ετοιμάσουμε, αφήσουνε να κρυώσει τελείως η
γέμιση πριν μπει ανάμεσα στα φύλλα και όταν ολοκληρώσουμε την πίτα την σκεπάζουμε
με πλαστική μεμβράνη. Στην αντίθετη
περίπτωση, αν δηλ. την βάλουμε αμέσως στο φούρνο, η γέμιση μπορεί να
χρησιμοποιηθεί ζεστή.
Καλή επιτυχία!
Αχ μ' αυτές τις πίτες!!!!!!!!!!!!!!!!! Αχ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια!!! Τέλεια!!!
Τρελαίνομαι για στριφτή σπανακόπιτα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή βδομάδα
Νεφέλη
Πόσα ρολά επιτρέπονται σε ένα κέρασμα?Πόση νοστιμιά στριφογυρνά στα τραγανά φύλλα χαρίζοντας την απόλυτη απόλαυση?Πόση ομορφιά ξεδιπλώνεται στα ροδοψημένα φύλλα και πόση χαρά αιωρείται στην αναμονή της πρώτης δοκιμής?
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω πιτούλα στριφτή!Και εσύ Σιλένα μου την έκανες υπέροχη!Η όψη της θα με συντροφεύει .....δεν υπάρχουν ραιότερα όνειρα από αυτά των γεύσεων!
Φιλάκια πολλά,πολλά!
Οι στριφτές πίτες είναι οι αγαπημένες μου, γιατί γίνονται πάντα πιο τραγανές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι έχω και ωραία φρέσκα σπανάκια από κήπο, αφορμή μου έδωσες!
Σιγά μην αντισταθώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλααααα, να 'ρχονται τα πιατάκια!!!
Και γρήγορααααα!
Ανυπομονώ!!!
'Γεια στα χέρια σου, κορίτσι μου!!!
Φιλάκια πολλά-πολλά!
Καλή εβδομάδα!
Αχ πιτούλα στριφτή και τραγανή!!Υπέροχη είναι βρε κοριτσάκι!! Να μόλις γουργούρισε η κοιλίτσα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εμφάνιση της πίτας, με το υπέροχα ψημένο φύλλο λέει πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμότατη και νηστίσιμη, ότι πρέπει για την περίοδο που διανύουμε!
Φιλιά!
Με τυρί ή χωρίς τυρί, τρελαίνομαι !!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια πρόταση !!
Θέλω όλοοοο το ταψί τωρα! Και σπανακόπιτα και στριφτή;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ βαχ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά είναι για μένα, που είμαι δηλωμένη πιτού!
Φιλιά Silena μου, καλή βδομάδα!
μου τρεχουν τα σαλια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήχιχιχι
τελειο!!!
Λοιπόν διάβαζα την ανάρτησή σου και μου ρχονταν οι μυρωδιές! Τώρα πεινάω σαν λύκος ευχρίστως θα την έτρωγα ολόκληρη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραια, αλλά εμενα δεν μου αρέσει να την τρώω σε τριγωνικό κομμάτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρχίζω και την ροκανίζω σαν ρολό που είναι απο το έξω μέρος του ταψιού προς τα μέσα χα χα!
http://beautyfollower.blogspot.gr
Απαπαααααααααααα ξεροψημενη και πεντανοστιμη πρεπει να εγινε,μ αρεσει πολυ η σπανακοπιτα και γενικα οι χορτοπιτες,γεια στα χερια σου,φιλακια καλο βραδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφή