Σελίδες

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Κρητικά παξιμαδάκια με φουντούκια

Απολαυστικότατα γλυκά παξιμαδάκια που θα συντροφέψουν κάθε στιγμή της ημέρας σας.  Στην Κρήτη τα νηστήσιμα αυτά βουτήματα τα συναντάμε σε πολλές παραλλαγές.  Όλες όμως ευφραίνουν τον ουρανίσκο με την απίστευτη γλύκα τους και τα μοναδικά αρώματά τους.
Απολαύστε τα!

Υλικά
Για το κανελόζουμο
½ κούπα νερό
2-3 ξύλα κανέλας
Για τη ζύμη
750γρ. αλεύρι
½ κ.γλ. σόδα
1 κ.γλ. beikin
¼ κ.γλ. γαρίφαλο
¾ της κούπας ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
¼ της κούπας κανελόζουμο
Χυμός από 1 πορτοκάλι
2κ.σ. κονιάκ
2κ.σ. χυμός λεμόνι
½ κούπα φουντούκια χοντροαλεσμένα
½ κούπα σουσάμι 

Εκτέλεση
 
Μερίδες: 40+
Χρόνος Εκτέλεσης: 45λεπτά
Εύκολα


Βράζουμε τα ξύλα κανέλας με το νερό για 10 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα, το beikin και το γαρίφαλο.
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά και τέλος ενσωματώνουμε το αλεύρι κάνοντας μια ζύμη χωρίς να τη δουλέψουμε πολύ.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία κομμάτια και πλάθουμε μακρόστενα μπαστούνια με το καθένα από αυτά. Χαράζουμε τα παξιμάδια ανά 2εκ. μέχρι τη μέση του μπαστουνιού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 10 λεπτά.  Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα κόβουμε και τα απλώνουμε στο ταψί.  Χαμηλώνουμε στους 180ο, συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ελαφρά ρόδινο χρώμα και να γίνουν σκληρά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τα αποθηκεύουμε σε κουτί για μπισκότα.
 Καλή επιτυχία!

9 σχόλια:

  1. Σου πέτυχαν απίστευτα! Και το ότι βλέπω μεγάλα κομμάτια από τα φουντούκια να ξεχωρίζουν, με ενθουσίασε!! Φιλιά^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα λατρεύω αυτά τα παξιμαδάκια, είναι τα αγαπημένα μου και πολύ χαίρομαι που βρήκα συνταγή για να τα φτιάξω!!!
    Καλό βράδυ
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πώς τα ζήλεψα έτσι όπως τα είδα μέσα στο μπολάκι με τον ελληνικό καφέ από δίπλα!
    Διαβάζοντας τα υλικά μαντεύω και τη γεύση και υποψιάζομαι ότι είναι πεντανόστιμα.
    Στο μεταξύ, τα κρητικά παξιμαδάκια έχουν αυτή την υπέροχη τριφτή υφή που με ενθουσιάζει!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να τα φτιάξω..δεν το τολμώ..τρελαίνομαι για κρητικά προϊόντα, αγοράζω παξιμαδάκια πάντα, για το γιαούρτι μου, τις σούπες και τις σαλάτες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία συνταγή και οι φωτογραφίες βοηθούν πολύ ακόμη και κάποιον που δεν έχει ξαναφτιάξει να τα πετύχει. Τα δικά σου φαίνονται πεντανόστιμα και το φουντούκι τα κάνει πολύ ιδιαίτερα! Πολύ θα ήθελα να τα δοκιμάσω!
    Σε φιλώ, Σιλένα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλώς την που είσαι σε χάσαμε, προχτές έλεγα στον άντρα μου που να είναι η Ελένη αλλά είμαι κι εγώ αλλού για αλλού δεν σε πήρα ένα τηλέφωνο!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α! μιλάμε για πολύ εξαιρετική πρόταση παξιμαδιού Λένα μου.
    Κι' από δίπλα ένα ωραίο βαζάκι με αρωματική μαρμελάδα ή μέλι....΄
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Delicious post!!! I like your blog!!
    would you like to follow each other? let me know...
    Besos, desde España, Marcela♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τελεια για να βουτάς σε καφεδάκι ;)
    Μοιάζουν λίγο με τα ιταλικά μπισκότι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή