Απολαυστικότατα γλυκά παξιμαδάκια που θα
συντροφέψουν κάθε στιγμή της ημέρας σας.
Στην Κρήτη τα νηστήσιμα αυτά βουτήματα τα συναντάμε σε πολλές παραλλαγές. Όλες όμως ευφραίνουν τον ουρανίσκο με την
απίστευτη γλύκα τους και τα μοναδικά αρώματά τους.
Απολαύστε τα!
Υλικά
½ κούπα νερό
2-3 ξύλα κανέλας
Για τη ζύμη
750γρ. αλεύρι
½ κ.γλ. σόδα
1 κ.γλ. beikin
¼ κ.γλ. γαρίφαλο
¾ της κούπας
ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
¼ της κούπας
κανελόζουμο
Χυμός από 1 πορτοκάλι
2κ.σ. κονιάκ
2κ.σ. χυμός λεμόνι
½ κούπα φουντούκια
χοντροαλεσμένα
½ κούπα σουσάμι
Εκτέλεση
Χρόνος Εκτέλεσης: 45λεπτά
Εύκολα
Βράζουμε τα ξύλα
κανέλας με το νερό για 10 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.
Κοσκινίζουμε το
αλεύρι με τη σόδα, το beikin και το γαρίφαλο.
Σε μεγάλο μπολ
ρίχνουμε το λάδι με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά και τέλος ενσωματώνουμε
το αλεύρι κάνοντας μια ζύμη χωρίς να τη δουλέψουμε πολύ.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε
τρία κομμάτια και πλάθουμε μακρόστενα μπαστούνια με το καθένα από αυτά. Χαράζουμε τα
παξιμάδια ανά 2εκ. μέχρι τη μέση του μπαστουνιού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους
200ο C για 10 λεπτά. Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα κόβουμε και τα
απλώνουμε στο ταψί. Χαμηλώνουμε στους 180ο,
συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ελαφρά ρόδινο
χρώμα και να γίνουν σκληρά.
Τα αφήνουμε να
κρυώσουν τελείως και τα αποθηκεύουμε σε κουτί για μπισκότα.
Καλή επιτυχία!
Σου πέτυχαν απίστευτα! Και το ότι βλέπω μεγάλα κομμάτια από τα φουντούκια να ξεχωρίζουν, με ενθουσίασε!! Φιλιά^^
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα λατρεύω αυτά τα παξιμαδάκια, είναι τα αγαπημένα μου και πολύ χαίρομαι που βρήκα συνταγή για να τα φτιάξω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ
Φιλάκια
Πώς τα ζήλεψα έτσι όπως τα είδα μέσα στο μπολάκι με τον ελληνικό καφέ από δίπλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάζοντας τα υλικά μαντεύω και τη γεύση και υποψιάζομαι ότι είναι πεντανόστιμα.
Στο μεταξύ, τα κρητικά παξιμαδάκια έχουν αυτή την υπέροχη τριφτή υφή που με ενθουσιάζει!
Πολλά φιλιά!
Για να τα φτιάξω..δεν το τολμώ..τρελαίνομαι για κρητικά προϊόντα, αγοράζω παξιμαδάκια πάντα, για το γιαούρτι μου, τις σούπες και τις σαλάτες μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία συνταγή και οι φωτογραφίες βοηθούν πολύ ακόμη και κάποιον που δεν έχει ξαναφτιάξει να τα πετύχει. Τα δικά σου φαίνονται πεντανόστιμα και το φουντούκι τα κάνει πολύ ιδιαίτερα! Πολύ θα ήθελα να τα δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε φιλώ, Σιλένα μου!
Καλώς την που είσαι σε χάσαμε, προχτές έλεγα στον άντρα μου που να είναι η Ελένη αλλά είμαι κι εγώ αλλού για αλλού δεν σε πήρα ένα τηλέφωνο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Α! μιλάμε για πολύ εξαιρετική πρόταση παξιμαδιού Λένα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι' από δίπλα ένα ωραίο βαζάκι με αρωματική μαρμελάδα ή μέλι....΄
Φιλιά πολλά.
Delicious post!!! I like your blog!!
ΑπάντησηΔιαγραφήwould you like to follow each other? let me know...
Besos, desde España, Marcela♥
Τελεια για να βουτάς σε καφεδάκι ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοιάζουν λίγο με τα ιταλικά μπισκότι.