Πεντανόστιμο φαγητό ιδανικό για τους καλοφαγάδες της γεύσης. Γι’ αυτό υπολογίστε τις μερίδες πολύ καλά γιατί έχουν την τάση να μη φτάνουν ποτέ!
Τη σημερινή ανάρτηση την αφιερώνω στο
γιο μου που έφερε τον πρώτο του λαγό, τη συνταγή του οποίου σας παρουσιάζω…
Υλικά
1
λαγός κομμένος σε μερίδες
1
κούπα ελαιόλαδο
2
κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1
κούπα κρασί
2
ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
2
κ.σ. πελτές ντομάτας
1
κιλό κρεμμυδάκια μικρά (κοκκάρια)
1
κούπα νερό
1-2
φλούδες πορτοκαλιού
2
φύλλα δάφνης
1-2
ξύλα κανέλας
6-7
κόκκους πιπέρι
6-7
κόκκους μπαχάρι
Εκτέλεση
Σε
κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεστάνει.
Κόβουμε
σε μερίδες τον λαγό και τον σοτάρουμε με το λάδι απ’ όλες τις μεριές.
Μόλις
πάρει χρώμα προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα να
αλλάξουν χρώμα και τα κρεμμύδια.
Κατόπιν
σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να πιει τα υγρά
του.
Όταν
στεγνώσει από τα υγρά, προσθέτουμε τη ντομάτα και ανακατεύουμε να απλωθεί σε
όλο το φαγητό.
Αφήνουμε
να πάρει μία βράση και ρίχνουμε τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό.
Σε
αυτό το σημείο βάζουμε τις φλούδες πορτοκαλιού, τη δάφνη, το αλάτι, τους κόκκους
πιπέρι, το μπαχάρι και σιγοβράζουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει ανακατεύονταν
ελαφρά κατά διαστήματα.
Τέλος
προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια ρίχνοντας και μία κούπα νερό αν το φαγητό δεν έχει
αρκετό ζουμάκι. Προσέχουμε να μη βάλουμε πολύ νερό γιατί τα κρεμμυδάκια θα
κατεβάσουν και τα δικά τους υγρά.
Σιγοβράζουμε
μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια χωρίς να λιώσουν κάνοντας δοκιμή με ένα
πιρούνι.
Μικρά μυστικά
Όταν αφαιρούμε την προβιά του λαγού και
καθαρίζουμε την κοιλιά του δεν τον ξεπλένουμε ποτέ με νερό. Μόνο
με κρασί μέσα - έξω. Κατόπιν τον βάζουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες να
μαριναριστεί με το αίμα και το κρασί, αν θέλουμε να τον μαγειρέψουμε αυθημερόν.
Αλλιώς τον φυλάμε στην κατάψυξη μαζί με το κρασί που τον πλύναμε και όταν τον
αποψύξουμε δεν πετάμε αυτό το κρασί αλλά το προσθέτουμε μαζί με το λαγό στο
σοτάρισμα.
Στα μέρη μου, Χανιά Κρήτης, στο παραδοσιακό
ψήσιμο του λαγού δεν προσθέτουν
κρεμμυδάκια κατά το σοτάρισμα, ούτε ντομάτα και πελτέ. Τον σιγοψήνουν μόνο με το κρασί. Γίνεται κι έτσι πολύ νόστιμος. Τον επόμενο λαγό που θα φέρει ο σύζυγος θα
τον ψήσουμε παραδοσιακά.
Προσέχουμε τα υγρά που θα προσθέσουμε όταν
βάλουμε τα κρεμμυδάκια γιατί όπως προανέφερα θα κατεβάσουν κι αυτά τα δικά τους
υγρά. Επίσης δεν ανακατεύουμε καθόλου το
φαγητό μόλις βάλουμε τα κρεμμυδάκια γιατί αυτά θα ξεχωρίσουν και θα λιώσουν
πολύ γρήγορα.
Καλή
επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου