Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013
Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013
Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013
Πεντανόστιμες και πανεύκολες Καριόκες με γεμιστά μπισκότα
Ένα τρελό παιχνίδισμα γεύσεων, αισθήσεων, αναμνήσεων!!!!!!
Πώς να μην
είναι άλλωστε όταν σε μια μικρή μπουκιά αναμιγνύονται οι παιδικές μνήμες από τα
αγαπημένα γεμιστά μπισκότα, το αχαλίνωτο πάθος για σοκολάτα και τα τραγανά γευστικότατα καρύδια!!!!!
Όταν συναντάμε
μια τέτοια γλυκιά συνύπαρξη σίγουρα δεν την προσπερνάμε απαρατήρητη!!!!!
Απολαύστε τις!!!!
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013
Μπεκάτσες με δαμάσκηνα και πορτοκάλι
Τις γιορτές
των Χριστουγέννων το κυνήγι έχει την τιμητική του!!!
Το συναντάμε
στα πιο γκουρμέ εστιατόρια όλο το χρόνο και τις γιορτινές τούτες μέρες στο
μενού των περισσότερων εστιατορίων για το Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο
ρεβεγιόν!!!!
Απαιτητικό στο
μαγείρεμα μιας και το κρέας του είναι σκληρό και με έντονο άρωμα, είναι ιδανικό
για τους απαιτητικούς της γεύσης και για όσους μπορούν να έχουν πρόσβαση σε
αυτόν τον εκλεκτό μεζέ!!!!
Bon appétit!!!!
Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013
Τονοσαλάτα και δύο βραβεία
Πεντανόστιμη
και εμφανίσιμη σαλάτα με διαχρονική αξία!!! Μπορεί κάλλιστα να συνοδεύσει ένα γιορτινό, επίσημο γεύμα ή το
καθημερινό μας τραπέζι. Πολύ ευχάριστα
μπορούμε να την καταναλώσουμε και ως κύριο πιάτο σε περιόδους δίαιτας ή
νηστείας χωρίς να στερήσουμε τον οργανισμό μας από τα πολύτιμα θρεπτικά
συστατικά.
Απολαύστε την!
Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013
Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013
Μαρμελάδα αχλάδι με καραμέλες
Αν αγαπάτε τη
δροσιά του λεμονιού και το σπιρτόζικο άρωμα της κανέλας σίγουρα αυτή η
μαρμελάδα θα σας ενθουσιάσει!!!
Πρωτότυπη μαρμελάδα
που δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο μπροστά στην απίστευτη γεύση και υφή της.
Ακόμα και τα μικρά παιδιά θα υποκλιθούν στη μαγεία της αν τα εμπλέξετε στη
διαδικασία παρασκευής της μιας και οι αγαπημένες τους καραμέλες θα γίνουν οι
πρωταγωνιστές αυτής της παράστασης!!!!
Απολαύστε
τη!!!
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013
Γεμιστό καρβέλι κανέλας με σάλτσα Νουτέλας
Υπέροχη πρόταση
για ένα γρήγορο επιδόρπιο που όμως δεν υστερεί σε τίποτα από οποιοδήποτε άλλο
είτε σε εμφάνιση είτε σε γεύση!!!!!
Οι συνδαιτυμόνες σας θα ενθουσιαστούν με την
απλότητα της παρασκευής, το υπέροχο άρωμα κανέλας να διαχέεται στην ατμόσφαιρα
και τη γαργαλιστική σάλτσα νουτέλας να ξεχειλίζει από κάθε σχισμή του ψωμιού.
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013
Ψωμί με αλεύρι Ζέας σε σχήμα ανεμόμυλου
Ένας αρχέγονος τύπος σιταριού επανεμφανίζεται για να βάλει ξανά στο τραπέζι μας ένα ψωμί με εξαιρετική γεύση και πολύτιμα διατροφικά χαρακτηριστικά.
Ζέα ή δίκοκκο
σιτάρι : το σιτάρι με την ιδιαίτερη γεύση, δίνει αρτοπαρασκευάσματα με πλούσια
απολαυστική γεύση καρυδιού, ελαφρά υγρή και θρεπτική ψίχα .
Απολαύστε το!
Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013
Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013
Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013
Μπουρέκι Χανίων με φύλλο
Το μπουρέκι
είναι πολύ δημοφιλές πιάτο στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα Χανιά. Μόλις βγουν τα πρώτα κολοκύθια οι Χανιώτες το παρασκευάζουν σε πολλές παραλλαγές. Τα βασικά
συστατικά του είναι το κολοκύθι, η πατάτα, η ξινομυζήθρα και ο δυόσμος με το
υπέροχο άρωμά του. Πολλές νοικοκυρές
προσθέτουν στα παραπάνω υλικά ντομάτα, στάκα, το κλείνουν σε φύλλο ή το
περιχύνουν με κουρκούτι για πιο τραγανή κρούστα. Το σίγουρο είναι πως όπως και αν το
προτιμήσετε θα σας καταπλήξει μιας και είναι εύκολο, ελαφρύ και πεντανόστιμο!
Απολαύστε το!
Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013
Τρίτη 27 Αυγούστου 2013
Ρύζι με σαφράν και λαχανικά σε φόρμα και κοκκινιστές ψαρομπουκιές
Αν είστε από κείνους/ες
που λατρεύουν το ψάρι και το προσφέρουν συχνά στο καθημερινό ή Κυριακάτικο
τραπέζι, σίγουρα θα σας ικανοποιήσει αυτή η πρόταση. Ευπαρουσίαστη, με όλα τα απαραίτητα συστατικά
για ένα υγιεινό γεύμα και με εξαιρετικά νόστιμο αποτέλεσμα.
Αν πάλι το
προσπερνάτε με δικαιολογία το κόστος ή ότι απλά δεν το προτιμούν τα παιδιά,
τότε ξανασκεφτείτε το. Το κόστος είναι πολύ μικρό αφού η ποσότητα είναι μικρή
και έπειτα μπορείτε να επιλέξετε ένα ψάρι για τα δικά σας βαλάντια. Όσο για τα παιδιά ...σσσς!!!! τσιμουδιά!!!
γιατί το σίγουρο είναι πως δε θα το πάρουν είδηση!!!!!
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013
Τόνος σε ελαιόλαδο
Αγναντεύοντας
το απέραντο γαλάζιο
Τόνος σε ελαιόλαδο: Η καλύτερη
καλοκαιρινή επιλογή
Αν έπρεπε να
διαλέξετε ανάμεσα σε τόνο κονσέρβας και τόνο σε ελαιόλαδο φτιαγμένο από τα
χεράκια σας, τι θα αποφασίζατε; Σίγουρα το
δεύτερο μιας και τώρα μπορείτε να επιλέξετε φρέσκο τόνο και να φυλακίσετε όλα
τα αντιοξειδωτικά και Ω3 που περιέχει σε γυάλινα βάζα με ελαιόλαδο!!!! Εύκολα και προπαντός οικονομικά θα ετοιμάσετε
και έπειτα θα απολαύσετε όλα τα αγαπημένα σας πιάτα με τόνο!!! Γιατί τώρα μπορείτε κι εσείς…
Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013
Μαρμελάδα πεπόνι με στέβια
Οι γιαγιάδες μας
ξέρανε πολύ καλά τι έκαναν!!!
Έπαιρναν το
καλοκαιράκι, με τον καυτό του ήλιο και το σιγοδένανε με ίση ποσότητα ζάχαρης. Έπειτα το φυλάκιζαν σε βαζάκια για
να έχουν οι υπόλοιποι τη χαρά να το απολαμβάνουν όλο το χρόνο!!!
Μπορεί τώρα να
διαφέρουν λίγο κάποια υλικά, μπορεί οι γιαγιάδες να μη φτιάχνουν πια, αλλά τη
γνώση τη μετέδωσαν από γενιά σε γενιά!!!
Οι νέες νοικοκυρές συνεχώς αναζητούν γεύσεις παλιές και αγαπημένες!!!
Τρίτη 6 Αυγούστου 2013
Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013
Τρίτη 16 Ιουλίου 2013
Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013
Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013
Τρίτη 25 Ιουνίου 2013
Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013
Τετάρτη 22 Μαΐου 2013
Τετάρτη 15 Μαΐου 2013
Κυριακή 12 Μαΐου 2013
Διατροφή και μυστικά επιτυχίας των μαθητών κατά την περίοδο των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Η διατροφή πρέπει να είναι προσεγμένη
Η διατροφή του
μαθητή όσο προετοιμάζεται για τις Πανελλαδικές εξετάσεις πρέπει να είναι πλήρης
και ισορροπημένη, γιατί έτσι θα αποκτά δύναμη για να αποδίδει καλύτερα στο
διάβασμά του. Το διαιτολόγιό του πρέπει
να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων, κυρίως γαλακτοκομικά, φρούτα και
λαχανικά, έτσι ώστε να λαμβάνει τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες, τα λίπη αλλά
και τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται. Περιττό να πούμε ότι στη διάρκεια της προετοιμασίας
ή των ημερών των εξετάσεων απαγορεύεται οποιαδήποτε δίαιτα αδυνατίσματος.
Να θυμάστε:
·
Το πλήρες πρωινό είναι απαραίτητο, γιατί
αυξάνει τη διάθεση και την ενέργεια του παιδιού.
Τετάρτη 8 Μαΐου 2013
Και μετά το πασχαλινό τραπέζι τι;
Το Πάσχα πέρασε και πρέπει να
ξαναγυρίσουμε στο γνώριμο τρόπο ζωής μας ξεχνώντας τη φύση, την ξεκούραση, τον
οβελία και τα τσουρέκια.
Οι γιορτινές
μέρες του Πάσχα είναι μια περίοδος που, αν και συνδυάζεται με στιγμές χαλάρωσης
και διακοπών, συχνά συνοδεύεται και από υπερφαγία, «γαστριμαργικές
μικροαμαρτίες» αλλά και έντονα γαστρεντερικά προβλήματα (διάρροιες, φουσκώματα,
δυσφορία από ανεξέλεγκτη υπερφαγία και δηλητηριάσεις).
Την περίοδο
αυτή συχνά «βομβαρδίζουμε» τον οργανισμό μας με δύσπεπτες τροφές, πλούσιες σε
κορεσμένα ζωικά λίπη, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, αλάτι (νάτριο) και απλούς
υδατάνθρακες, όπως ζάχαρη. Λόγω αυτού
ακριβώς του ανθυγιεινού τρόπου πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το τι και
πως θα φάμε την επόμενη των εορτών του Πάσχα.
Παρασκευή 3 Μαΐου 2013
Δευτέρα 29 Απριλίου 2013
Τρίτη 23 Απριλίου 2013
Κυριακή 21 Απριλίου 2013
Προετοιμασία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις
Τα χτυποκάρδια αρχίζουν ξανά
Οργανωμένο διάβασμα,
επαρκής ύπνος,
σωστή διατροφή και κυρίως
ψυχραιμία:
ακολουθήστε την
κατάλληλη προετοιμασία για να εξασφαλίσετε την πολυπόθητη επιτυχία!
Οι Πανελλήνιες εξετάσεις πλησιάζουν και όπως
είναι φυσικό πολλοί μαθητές μαζί με τους γονείς σας ζείτε μέσα στην αγωνία και
το άγχος των ημερών, παρότι η περίοδος αυτή απαιτεί πάνω απ΄ όλα, ηρεμία,
συγκέντρωση, αυτοπεποίθηση και σιγουριά.
Παρασκευή 19 Απριλίου 2013
Τρίτη 16 Απριλίου 2013
Παστίτσιο με μανιτάρια
Η νηστεία
ακόμα καλά κρατεί και πολλοί από εσάς, όπως κι εγώ άλλωστε, νηστεύετε το κρέας.
Το σημερινό
πιάτο αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση για να απολαύσουμε το αγαπημένο μας φαγητό
χωρίς να στερηθούμε ιδιαίτερα σε σχέση με το κανονικό παστίτσιο.
Για όσους/ες
νηστεύετε τα γαλακτοκομικά και τα αβγά απλά αντικαταστήστε στη μπεσαμέλ το γάλα
με γάλα σόγιας και μη βάλετε καθόλου αβγό! Θα γίνει εξίσου νόστιμο!
Παρασκευή 12 Απριλίου 2013
Τετάρτη 10 Απριλίου 2013
Χοχλιοί με κολοκυθάκια και πατάτες
Περιδιαβαίνοντας
ένα από τα σοκάκια της παλιάς πόλης στα Χανιά.
Οι χοχλιοί είναι από τα πιο αγαπημένα εδέσματα
των Κρητικών.
Λέγεται μάλιστα πως οι Κρητικοί καταναλώνουν
ετήσια τις μεγαλύτερες ποσότητες σαλιγκαριών παγκοσμίως.
Συλλέγονται στην ύπαιθρο τις αρχές της Άνοιξης ύστερα
από τα τελευταία ψιλόβροχα που οι χοχλιοί βγαίνουν από το λήθαργό τους και
σεργιανίζουν για τροφή και νερό.
Όταν ο καιρός δεν ευνοήσει η συλλογή τους γίνεται
σηκώνοντας τις πέτρες, ξαγλιστοί όπως αποκαλούνται και οι οποίοι είναι ακόμα σφραγισμένοι
στο κέλυφός τους.
Κυριακή 7 Απριλίου 2013
Σάββατο 6 Απριλίου 2013
Μάραθο εκ του… Μαραθώνος
Η ευλογημένη Ελληνική ύπαιθρος – Κίσσαμος
Χανίων
Προς αναζήτηση μάραθων
Μάραθο εκ του… Μαραθώνος
Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το μάραθο σύμβολο μεγάλης επιτυχίας και
σίγουρα οφείλει το όνομά του στη νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών στον Μαραθώνα
το 490 π.Χ.
Ο Πλίνιος επίσης πίστευε ότι τα φίδια τρώνε μάραθο για να αλλάξουν
δέρμα, ενώ οι Κινέζοι και οι Ινδοί το θεωρούσαν ισχυρό αντίδοτο για το δάγκωμα
των ερπετών και ιδιαίτερα των σκορπιών.
Ο αυτοκράτορας Καρλομάγνος ήταν εκείνος που αξιοποίησε και διέδωσε τα
περισσότερα αρωματικά βότανα και χορταρικά στην Ευρώπη. Με δική του διαταγή σε
όλους τους κήπους φυτεύτηκε μάραθο, γιατί πίστευε ότι ασκεί μια μαγική
προστασία από τα κακά πνεύματα.
Παρασκευή 5 Απριλίου 2013
Χταπόδι με μπάμιες στο φούρνο
Παραλία στην περιοχή Μάλεμε Χανίων
Το χταπόδι
είναι πολύ νόστιμος μεζές που μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους. Μπορείτε να τον απολαύσετε με μέτρο, ψητό, βραστό,
κρασάτο ή κοκκινιστό.
Δε φημίζετε
ιδιαίτερα για τη θρεπτική του αξία και καλό είναι να αποφεύγεται απ’ όσους
έχουν πρόβλημα με τη χοληστερίνη τους.
Τρίτη 2 Απριλίου 2013
Κυριακή 31 Μαρτίου 2013
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013
Κέικ με ελαιόλαδο και μούρα
Πρόκειται για
ένα πεντανόστιμο, υγιεινό και μυρωδάτο κέικ.
Υλικά απλά,
που ο καθένας έχει κάθε στιγμή στο σπίτι του, συνθέτουν αυτό το πεντανόστιμο
και λαχταριστό κέικ. Ο χυμός και το ξύσμα πορτοκαλιού δίνουν απίστευτο άρωμα που ξεχειλίζει σε ολόκληρο
το σπίτι, το ελαιόλαδο χαρίζει μια πιο
υγιεινή νότα για όσους/ες θέλουν να ξέρουν τι τρώνε και η ύπαρξη των μούρων
αποτελεί μια ευχάριστη νότα με τις γλυκόξινες και κριτσανιστές μπαλίτσες του.
Μπορείτε να το
απολαύσετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας χωρίς να ανησυχείτε για τη χοληστερίνη
που θα ανεβεί στα ύψη μιας και δεν έχει τους κρόκους των αβγών, χωρίς να έχει χάσει το κέικ κάτι από
το γευστικό, θρεπτικό και ντελικάτο
αποτέλεσμα.
Κυριακή 24 Μαρτίου 2013
Μπακαλιάρος με λάχανο
Ενετικά Νεώρια Χανίων
Αν και αυτό το
ψάρι με την ξερακιανή θωριά και την αλμυρούτσικη σάρκα εμφανίστηκε στο
γαστρονομικό προσκήνιο της χώρας μας μόλις τον 15ο αιώνα, φαίνεται
ότι κατέκτησε γρήγορα τους Έλληνες.
Η ελληνική ευφυής
και δημιουργική κουζίνα λάτρεψε τον μπακαλιάρο, που τον αποκαλούσε «φτωχογιάννη»
λόγω της χαμηλής τιμής του και πάντρεψε τη σπιρτόζικη γεύση του με λαχανικά,
χόρτα, ρύζι ακόμα και όσπρια.
Κυριότερο προσόν
του ¨πρίγκιπα¨ του Βορρά ήταν ότι μπορούσε να αποθηκευτεί παστωμένος με αλάτι,
για μήνες αναλλοίωτος, μέχρι να έρθει η ώρα να καταναλωθεί, χωρίς να χάσει τη
θαυμάσια γεύση ή τη διατροφική του αξία.
Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013
Πίτα του αγρού με θεοτράγανο φύλλο
ή αλλιώς χορτόπιτα!!!
Πιθανόν πολλοί/ες
από σας έχετε καταλάβει ότι πολύ συχνά σας παρουσιάζω εδέσματα με ζύμη!!! Αυτό βέβαια
δεν γίνεται τυχαία και θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ…
…πρώτα απ’ όλα
μου αρέσει να παίζω με τις ζύμες, να ανακαλύπτω νέες εμπειρίες και να
πειραματίζομαι πάνω σε αυτές.
…έπειτα λειτουργεί
εντελώς χαλαρωτικά και αγχολυτικά!
…όσες έχετε έφηβους
να τριγυρίζουν στο σπίτι, ψάχνοντας κάθε λίγο και λιγάκι να τσιμπολογήσουν ( το
έθεσα πολύ κομψά), θα καταλαβαίνετε τι ακριβώς εννοώ!!!
Τρίτη 19 Μαρτίου 2013
Κυριακή 17 Μαρτίου 2013
Λαγάνα: αξία αναλλοίωτη στο χρόνο
Η παράδοση θέλει τη λαγάνα να έρχεται στο προσκήνιο την Καθαρή Δευτέρα,
ή ¨Αρχιδευτέρα¨ ή αλλιώς ¨Πρωτονηστίσιμη¨, κατά την οποία οι απανταχού
Χριστιανοί εισέρχονται σε περίοδο νηστείας και προσευχής με σκοπό να
προετοιμαστούν για να γιορτάσουν πανηγυρικά την Ανάσταση του θεανθρώπου. Σύμφωνα με το έθιμο του εορτασμού της Καθαρής
Δευτέρας, που ΄φέρει την ονομασία ¨κούλουμα¨, η ελληνική οικογένεια
συγκεντρώνεται στην εξοχή, πετά χαρταετούς και καταναλώνει νηστίσιμα εδέσματα
με κυριότερο όλων τη λαγάνα!.
Σάββατο 16 Μαρτίου 2013
Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013
Σαρικόπιτες
Φάρος Χανίων - σύμβολο της Παλιάς Πόλης και του Ενετικού Λιμανιού
αποτελεί κληρονομιά της Αιγυπτιακής περιόδου. Χτίστηκε στην Ενετική περίοδο από
το 1526-1599.
Οι σαρικόπιτες
είναι παραδοσιακές κρητικές τυρόπιτες.
Έχουν πάρει το
όνομά τους από το σχήμα τους που μοιάζει με σαρίκι, ένα μεταξωτό πλεκτό μαντίλι
με πολλά κρόσσια το οποίο τύλιγαν γύρω από το σπαστό φεσάκι τους οι Κρητικοί
επί Τουρκοκρατίας.
Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013
Σουβλάκια χοιρινά με λαχανικά
Έχετε σκεφτεί
ότι τα πάντα στη φύση έχουν το αντίθετό τους!
Το όμορφο έχει το άσχημο, το καλό έχει το κακό,το συνειδητό το υποσυνείδητο, το
νόστιμο το άνοστο, το υγιεινό
το «βρώμικο», ...
Τα πάντα είναι
τόσο καλά ισορροπημένα έτσι ώστε κάθε αλλαγή, κάθε διαφορετικό χαλάει αυτήν
την ισορροπία και δημιουργεί μια χαοτική κατάσταση.
Όλα γίνονται για αυτήν
την ισορροπία;
Κυριακή 10 Μαρτίου 2013
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)