Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Αρνίσιο μπούτι λεμονάτο στο φούρνο




 Η κρητική κουζίνα χαρακτηρίζεται για τα λίγα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των εδεσμάτων της. Υλικά απλά και καθημερινά που τα συναντά κανείς σε αφθονία στον ευλογημένο τούτο τόπο. Συνδυάζονται με φαντασία, μεράκι και εφευρετικότητα και δίνουν το πιο υγιεινό και νόστιμο αποτέλεσμα.
Το κρέας που  εκτρέφεται σ’ αυτόν τον τόπο είναι κυρίως το αρνί, το κατσίκι ή  το χοιρινό καθώς δε συνηθίζουν να εκτρέφουν βοοειδή και  συνδυάζεται με λαχανικά.
Ένα τέτοιο έδεσμα σας παρουσιάζω σήμερα με αγνά υλικά από το νοικοκυριό μου.
Κρέας από το χωριό, πατάτες από το μποστάνι μας, λεμόνια από τη λεμονιά μας, αλάτι που συλλέγει ο σύζυγος από τις αλυκές του νησιού και δε θα μπορούσα να παραλείψω τη μοσχομυρωδάτη ρίγανη που μαζεύουμε από τα κορφοβούνια κατά το Μάη μήνα και την αποξηραίνουμε για να έχουμε όλο το χρόνο.

Υλικά
2 κιλά αρνίσιο μπούτι
2 με 2 ½  κιλά πατάτες
χυμό από 1 ½ λεμόνι
1 κούπα ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
2 ½ κούπες νερό
2 κ.σ. ρίγανη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε το αρνίσιο μπούτι και το τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί.
Καθαρίζουμε, πλένουμε, κόβουμε στα τέσσερα τις πατάτες και τις αραδιάζουμε τριγύρω στο κρέας.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λεμόνι και ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο , το νερό και το λίγο βούτυρο, το οποίο τοποθετούμε πάνω στο κρέας.

Ανακινούμε ελαφρά το ταψί και του βάζουμε αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220o C για 1ώρα και 40λεπτά περίπου.
Ένα τέταρτο πριν το τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο να πάρει χρώμα το φαγητό μας.

Καλή επιτυχία!
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...