ή αλλιώς χορτόπιτα!!!
Πιθανόν πολλοί/ες
από σας έχετε καταλάβει ότι πολύ συχνά σας παρουσιάζω εδέσματα με ζύμη!!! Αυτό βέβαια
δεν γίνεται τυχαία και θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ…
…πρώτα απ’ όλα
μου αρέσει να παίζω με τις ζύμες, να ανακαλύπτω νέες εμπειρίες και να
πειραματίζομαι πάνω σε αυτές.
…έπειτα λειτουργεί
εντελώς χαλαρωτικά και αγχολυτικά!
…όσες έχετε έφηβους
να τριγυρίζουν στο σπίτι, ψάχνοντας κάθε λίγο και λιγάκι να τσιμπολογήσουν ( το
έθεσα πολύ κομψά), θα καταλαβαίνετε τι ακριβώς εννοώ!!!
…άλλωστε την περίοδο της Σαρακοστής προσπαθώ με το σύζυγο να νηστέψουμε το κρέας όχι μόνο για θρησκευτικού λόγους αλλά κυρίως για αποτοξίνωση!!!
Οπότε καταλαβαίνετε πως
οι επιλογές δεν είναι και πολλές!
…αφήστε που τα
χορταράκια είναι ευγενική χορηγία της μαμάς και δεν μου κάνει καρδιά να τα έχω να περιμένουν!!!
…τέλος, σήμερα
ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την ιδιαίτερη και συνάμα πολύ τραγανή ζύμη που
αρκετές φορές έχω χρησιμοποιήσει στις πίτες μου!!!
Υλικά
Για τη ζύμη:
1 κιλό
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κούπα
ελαιόλαδο
1
κουταλάκι αλάτι
1 κουτί
σόδα ανθρακικό (330 ml)
Για τη γέμιση:
1 ½ κ.
διάφορα χόρτα τσιγαριαστά ( λάπαθα, μελισσόχορτο, σπανάκι, κ.ά)
1 ματσάκι
μαϊντανό
½ ματσάκι
δυόσμο ή 2 κουταλιές ξερό
3 με 4
κρεμμυδάκια
2 πράσα
½ ματσάκι
μάραθα
1 ματσάκι
τσουκνίδα
½ κούπα
ελαιόλαδο
αλάτι,
πιπέρι
2
κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό ή αλεύρι
επιπλέον ελαιόλαδο
για τα φύλλα και το ψήσιμο
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε
το αλεύρι, το ανακατεύουμε με το αλάτι, κάνουμε λάκκο στο κέντρο και προσθέτουμε το
λάδι.
Αφαιρούμε απ΄
τη σόδα 4-5 κουταλιές για να ραντίσουμε στο τέλος την πίτα μας και την υπόλοιπη
την περιχύνουμε σιγά-σιγά μέσα στο αλεύρι δουλεύοντας με το χέρι μας το
ζυμαράκι που δημιουργείται.
Δουλεύουμε
σε πάγκο εργασίας τη ζύμη μας για λίγο, την σκεπάζουμε με πετσέτα σε μπολ και
την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Εντωμεταξύ
ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Από βραδύς
έχουμε πλύνει τα χόρτα μας και τα έχουμε αφήσει σε στραγγιστήρι να στεγνώσουν από
τα νερά.
Ψιλοκόβουμε
τα χόρτα, τους προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα πιέζουμε στα χέρια μας πολύ καλά να μειωθούν σε όγκο και να αποβάλλουν τα
υγρά τους.
Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά και τα ανακατεύουμε μαζί με τα χόρτα. Ρίχνουμε επιπλέον αλάτι αν χρειαστεί, το λάδι και το σιμιγδάλι ή το αλεύρι. Ανακατεύουμε και η γέμιση είναι έτοιμη.
Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά και τα ανακατεύουμε μαζί με τα χόρτα. Ρίχνουμε επιπλέον αλάτι αν χρειαστεί, το λάδι και το σιμιγδάλι ή το αλεύρι. Ανακατεύουμε και η γέμιση είναι έτοιμη.
Χωρίζουμε τη
ζύμη σε 5 μπάλες.
Τις δύο
πρώτες που θα μπουν στη βάση ενός λαδωμένου ταψιού τις ανοίγουμε λίγο
μεγαλύτερες.
Τα δύο
πρώτα φύλλα τα απλώνω στο ταψί και τα λαδώνω
ενδιάμεσα.
Απλώνω τη
γέμιση, ανοίγω τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία τοποθετώ πάνω σε αυτήν.
Το κάθε
φύλλο το λαδώνω καλά και βάζω το επόμενο.
Δημιουργώ τον κόρθο ενώνοντας τα φύλλα, χαράζω
την πίτα, λαδώνω την επιφάνειά της, την ραντίζω με τη σόδα που είχα κρατήσει
και βάζω μπόλικο σουσάμι.
Ψήνω σε
προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C
για περίπου 45-50λεπτά να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά της.
Συμβουλές
Μπορείτε να
χρησιμοποιήσετε ό,τι χόρτα και μυρωδικά θέλετε!
Αν ανοίξετε
μεγάλα τα τελευταία φύλλα μην τα κόψετε, μπορείτε να τα απλώσετε πλισέ, σαν κύματα,
στην επιφάνεια της πίτας. Έτσι εγκλωβίζετε
αέρας ανάμεσά τους και συμβάλλει και αυτό να γίνουν ιδιαίτερα τραγανά και
απολαυστικά!
Καλή επιτυχία!
Kαλημέρα! με τις πίτες έχω έναν έρωτα! Πολύ προσεγμένη...και βάζεις μέσα μελλισόχορτο; φυτρώνει στον κήπο και δεν το χρησιμοποιώ πουθενά...είναι γλυκιά η γεύση του; πικρή, στυφή; ποτέ δεν έχω δοκιμάσει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΛούλου, το μελισσόχορτο είναι νόστιμο γλυκό χορταράκι.
ΔιαγραφήΑφού βγαίνει στον κήπο σου να το συνδυάσεις με άλλα τσιγαριαστά χόρτα. Το χρησιμοποιούμε επίσης και στα παραδοσιακά μας καλιτσούνια.
Καλό υπόλοιπο μέρας να έχουμε! Φιλιά!
Η ζύμη με την σόδα γίνεται πραγματικά τραγανο-νόστιμη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα και η πίτα σου γεμισμένη με τόσες νοστιμιές, δείχνει εξαιρετική!
Φιλιά!
Έλενα μου καλησπέρα, έγινε πολύ γευστική και η ζύμη όπως το είπες τραγανο-νόστιμη!!!
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα!!Φιλιά!
Silena μου απίθανη, μοσχοβολάει με όλα αυτά τα υπέροχα χορταρικά που έβαλες μέσα!!!Αγαπώ πολύ τις πίτες γιαυτό και φτιάχνω συχνά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια!
Φιλιά πολλά!
Ελένη μου, απ΄ όλα τα καλά μπήκαν στην πιτούλα και έγινε πράγματι μοσχομυριστή!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε!
Κι από μένα πολλά Φιλιά!!
Όντως το φύλλο φαίνεται πολύ καλό!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τη χορτόπιτα, τί να πει κανείς.....υπάρχει τίποτα καλύτερο????????????
Αγαπημένη πίτα!!!
Φιλιά!!!
Δεν έχει περιθώρια λάθους αυτή η ζύμη, όπως άλλωστε με τις περισσότερες ζύμες.
ΔιαγραφήΌντως τίποτα καλύτερο απ’ τις πιτούλες!!!
Καλό απόγευμα Peps μου!! Φιλιά!
Τέλειο το φύλλο σου! Πραγματικά δείχνει πολύ τραγανό και καλοψημένο! Κι έχουμε οικογενειακώς αδυναμία στις ωραίες πίτες...
ΑπάντησηΔιαγραφήSundayspoon, χαίρομαι που σου άρεσε το φύλλο και η πίτα!!! Να ’σαι καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλάτε να σας φιλέψω!!!!
Καλό βράδυ!!!
Φιλιά!
Έφηβη εμένα δεν με λες :-)) Aλλά να με συμπεριλάβεις στην κατηγορία των εφήβων σε παρακαλώ πολύ, που θέλουν να τρώνε συνέχεια ειδικά ότι μιλάμε για πιτες και ειδικά χορτόπιτες ή χορτοτυρόπιτες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το φύλλο με την σόδα, μια φορά το έχω κάνει και μέλλον μου το ξαναθύμησες τώρα καλή μου.
Καλημέρα εύχομαι.
Καλημέρα Penelope, χαίρομαι πολλάκις : και γιατί με επισκέφτηκες και γιατί ανήκουμε στην ίδια κατηγορία και γιατί έχουμε αδυναμία στις πιτούλες και επειδή σου άρεσε και σου θύμισα το τραγανό φύλλο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ’σαι καλά! Καλό υπόλοιπο μέρας να έχουμε!
Χορτόπιτα ή πίτα του αγρού... εγώ ξέρω ότι με ξελίγωσες!!!! Πρέπει να σου πω ότι λατρεύω τις πίτες σε κάθε μορφή τους και με κάθε φύλλο και γέμιση!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειααααα!!
Καλό τριήμερο! -:))
Έχω καταλάβει την αδυναμία που έχεις στις πίτες Kiki μου και χαίρομαι που σου άρεσε η δική μου!! Με μεγάλη χαρά να σε φιλέψω και 1 και 2 και 3 κομμάτια!!!
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ και καλό τριήμερο και σε 'σένα!
Πραγμτι το φύλλο φαινεται θεΙκό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλωσόρισες Beauty,
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου αρέσει!!!
Είναι π. εύκολο και θεοτράγανο!!! Να το δοκιμάσεις!
Καλό υπόλοιπο μέρας!
Χαίρομαι που συναντηθήκαν οι δρόμοι μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τις πίτες η σχέση μου μοιάζει με σχάση πάθους, είμαι ικανή να φάω ολόκληρο ταψί μόνη μου.
Αυτό το φύλλο δεν το έχω ξανακούσει και το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον.
Ζηλεύω σας που έχετε πρόσβαση σε περισσότερα χόρτα η Αθήνα είναι δύσκολη.
Θα δοκιμάσω σύντομα το φύλλο και θα επανέλθω.
Καλό Μήνα
Καλώς όρισες Ξανθή, χαίρομαι κι εγώ για την γνωριμία μας!!!
ΔιαγραφήΠαρόλο που η Κρήτη δεν φημίζεται για τις πίτες της σε σχέση με άλλες περιοχές, πάντα είχαν ( με λίγα και απλά υλικά) τη θέση τους στη διατροφή της οικογένειας.
Περιμένω εντυπώσεις για το φύλλο!
Να 'σαι καλά!
THA TO FTIAKSW AYRIO!
ΑπάντησηΔιαγραφήEIMAI FAN TOY SPITIKOY FYLLOY!
Ευχαριστώ για το σχόλιο σου!!!! Ελπίζω και εύχομαι να σου αρέσει η πίτα!!!!
ΔιαγραφήΝα ΄σαι καλά!!!