ΛΑΧΑΝΙΚΑ 2
Λάχανο
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο,
μαγνήσιο, φώσφορος, νάτριο, φολικό οξύ, βιταμίνες C, Ε
και Κ, κάλιο, βήτα καροτίνιο, ιώδιο.
Οφέλη: Ωμό, απομακρύνει τις τοξίνες από το
στομάχι. Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό
σύστημα, σκοτώνει τα βακτήρια και τους ιούς.
Δρα κατά του καρκίνου.
Σέλινο
Θρεπτικά συστατικά: Βήτα
καροτίνιο, φολικό οξύ, βιταμίνη Β3, νάτριο.
Οφέλη: Δρα κατά του καρκίνου.
Μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Μπορεί να βοηθήσει στις ημικρανίες και στους πόνους των αρθρώσεων.
Ντομάτα
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο,
μαγνήσιο, φώσφορος, βήτα καροτίνιο, φολικό οξύ, βιταμίνη C.
Οφέλη: Αντισηπτική, αλκαλική.
Μειώνει την ηπατική φλεγμονή. Σε μεγάλες
ποσότητες μπορεί να παρέμβει στην απορρόφηση του ασβεστίου.
Μελιτζάνα
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο,
φώσφορος, βήτα καροτίνιο, φολικό οξύ.
Οφέλη: Καθαρίζει το αίμα, προλαμβάνει τα εγκεφαλικά επεισόδια
και τις αιμορραγίες, προστατεύει τις αρτηρίες.
Μαρούλι
Θρεπτικά συστατικά: Βήτα
καροτίνιο, μαγνήσιο, κάλιο, φολικό οξύ.
Οφέλη: Σπασμολυτικό. Ωφελεί
τα οστά, τις αρθρώσεις, τις αρτηρίες και το συνδετικό ιστό.
Παντζάρια
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο,,
μαγνήσιο, σίδηρος, φώσφορος, κάλιο, μαγγάνιο, φολικό οξύ, βιταμίνη C.
Οφέλη: Καθαρίζουν τα έντερα.
Ωφέλιμα για το αίμα, απομακρύνουν τις τοξίνες από το συκώτι και τη
χοληδόχο κύστη.
Πατάτες
Θρεπτικά συστατικά: Κάλιο,
βιταμίνη Β3, φολικό οξύ, βιταμίνη C.
Οφέλη: Καθαρίζουν το σύστημα, ωφελούν το συκώτι και τους μυς.
Πιπεριές
Θρεπτικά συστατικά: Κάλιο,
φολικό οξύ, βήτα καροτίνιο, βιταμίνη Β, βιταμίνη C.
Οφέλη: Αντιβακτηριακές, διεγερτικές. Βοηθούν στην αρτηριακή πίεση, βελτιώνουν την
κυκλοφορία.
Σπανάκι
Θρεπτικά συστατικά: Κάλιο,
φολικό οξύ, βήτα καροτίνιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C,
ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος.
Οφέλη: Δρα κατά του καρκίνου.
Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Ενισχύει
το ανοσοποιητικό σύστημα. Στηρίζει την
υγεία των οστών.
Σπαράγγια
Θρεπτικά συστατικά: Κάλιο,
φολικό οξύ, βήτα καροτίνιο, βιταμίνη Κ, βιταμίνη C,
φώσφορος.
Οφέλη: Περιέχουν ασπαραγίνη, η οποία ενεργοποιεί τη λειτουργία
των νεφρών. Ήπια καθαρτικά,
αντιβακτηριακά.
Ελιές
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο,
σίδηρος και βήτα καροτίνιο.
Οφέλη: Εύπεπτες. Ωφέλιμες
για το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη, αυξάνουν την έκκριση χολής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου