Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Κριτσίνια δίχρωμα με κρεμμύδι και κουρκουμά


Τραγανά και πολύ χαμηλά σε θερμίδες αφού δεν περιέχουν καθόλου λιπαρή ουσία, είναι ιδανικό αρτοσκεύασμα για να το καταναλώνουμε σε περίοδο διατροφής.
Το δίχρωμο παιχνίδισμά τους μας προδιαθέτει ευχάριστα και η πικάντικη-πιπεράτη γεύση τους συνδυάζεται καταπληκτικά με παγωμένη μπύρα και μεζέ.  Μπορούμε να τα απολαύσουμε βουτώντας τα σε διάφορες σάλτσες και αλοιφές, να τα συνοδεύσουμε με σαλάτα και να τα γευτούμε με διάφορα τυριά.
Απολαύστε τα!
Υλικά
500γρ. αλεύρι δυνατό
15γρ. μαγιά νωπή
1 ½ κούπα χλιαρό νερό
1κ.σ. κουρκουμά
1κ.γλ. πιπέρι πράσινο
1 κρεμμύδι 
2κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.γλ. αλάτι

Εκτέλεση
Μερίδες 30 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίας 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά
Μέτριας δυσκολίας oooo

Λιώνουμε με πιρούνι σε ½ κούπα χλιαρό νερό τη μαγιά και προσθέτουμε 50γρ αλεύρι.  Ανακατεύουμε και κάνουμε ένα αραιό χυλό.  Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να αναπιάσει για 30 λεπτά. 
Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, δηλ. 450γρ. και προσθέτουμε το αλάτι και το χυλό. 
Ρίχνουμε σταδιακά το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη αρκετά εύπλαστη που να κολλάει ελαφρά στα χέρια.
Λαδώνουμε τα χέρια μας με λίγο λάδι και γυαλίζουμε τη ζύμη την οποία σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα. 
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, χοντροσπάμε σε γουδί το πράσινο πιπέρι και το ανακατεύουμε με τον κουρκουμά. 
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, στην μία ανακατεύουμε πολύ καλά το κρεμμύδι να ενσωματωθεί μέσα στο ζυμάρι, και στην άλλη ζύμη ενσωματώνουμε το μίγμα κουρκουμά-πιπέρι. 
Ανοίγουμε το κάθε ζυμάρι πάνω σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο, σε μακρόστενο φύλλο πάχους 2χιλ. και χωρίζουμε σε λωρίδες περίπου 1,5 εκ. Τις τοποθετούμε σε αλευρωμένο πάγκο για να μην κολλήσουν.
Ενώνουμε τις άκρες, από δύο διαφορετικού χρώματος λωρίδες και ρολάρουμε για να στρίψουν μεταξύ τους.  Ενώνουμε και τις άλλες άκρες και τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.  Αν το ζυμάρι κολλάει στα χέρια τα αλευρώνουμε συχνά.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλες οι λωρίδες, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 30 λεπτά να σταθούν. Τέλος τα γυαλίζουμε ελαφρά με το υπόλοιπο λάδι. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C σε αέρα για 25 με 30 λεπτά.  Αφαιρούμε τα ταψιά από το φούρνο και αφήνουμε τα κριτσίνια να κρυώσουν τελείως.  Διατηρούνται σε δοχείο κλεισμένο αεροστεγώς. 
Μυστικά
Αν οι λωρίδες έχουν μεγάλο μήκος μπορούμε να τις κόψουμε στη μέση.

Αλευρώνουμε τα χέρια μας κάθε φορά που κολλάει το ζυμάρι και δεν μπορούμε να το δουλέψουμε.

Για μεγαλύτερη ευκολία κατά το στρίψιμο των λωρίδων μπορούμε αφού ενώσουμε τις άκρες τους να τις σηκώσουμε ψηλά αφήνοντας το υπόλοιπο ζυμάρι να κρέμεται και κρατώντας τη μία λωρίδα να τη στριφογυρίσουμε με γρήγορες κινήσεις γύρω στην άλλη.

Αν θέλουμε να ενισχύσουμε τη γεύση τους μπορούμε να σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι σε λίγο λάδι και όταν κρυώσουν να τα ενσωματώσουμε στη ζύμη.
Καλή επιτυχία!
Blog Widget by LinkWithin

18 σχόλια:

  1. Αχ, τέλεια πρόταση!
    Παίρνω 2-3 και προσέχω να μη σου γεμίσω το σπιτάκι με... ψίχουλα!!!
    ;-)
    ΣΣΣΣΜΟΥΤΣ, κορίτσι μου!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με ντιπ και σαλτσούλες ακομη και σκετα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάνω πολύ συχνά κριτσινάκια Σιλένα μου! Είναι απίθανο σνακ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μ' αρέσει πολύ η πρώτη φωτογραφία :)
    Πολύ πρωτότυπα κριτσίνια με ενδιαφέροντα υλικά!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία κριτσίνια που μπορούν να ταιριάξουν με πολλά είδη ντιπ, τυράκια κλπ. και να γίνουν ένα απίθανο σνακ ή συνοδευτικό για ουζάκι, τσίπουρο, κρασάκι! Καλοφάγωτα!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. οοοο μια πολυ ενδιαφερουσα προταση!
    καλημερα φιλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://ekfrastite.blogspot.gr/2015/01/blog-post_27.html
    ενα βραβειακι και για σενα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στείλε μια ντουζίνα!!!
    Τέλεια είναι!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραία ιδέα και λαχταριστά κριτσίνια παντός καιρού και ορέξεως!
    Δεν λέμε "φτάνει!" ποτέ!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τέλεια τα υλικά που χρησιμοποίησες, ο κουρκουμάς και το πράσινο πιπέρι είναι πολύ ασυνήθιστα στα κριτσίνια!!
    Καλή σου ημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πανευκολα!!! ωραια ιδεα μου αρεσει που συνδυασες τετοια υλικα για γευση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τέλεια ιδέαααα!!!
    Μπράβο!!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι όμορφα κριτσινάκια και ταιριάζουν πολύ όμορφα με συνοδευτικό σε ούζο, μπύρα...
    Τέλεια ιδέα!!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καταρχήν πρέπει να σου πώ πως έβγαλες φανταστικές φώτο!
    Δέν έχω δοκιμάσει αφτό τον συνδιασμό γεύσης με κουρκουμά και κρεμμύδι αλλά φαίνονται άριστα συνδεδεμένα και λαχταριστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εξαιρετικά κριτσίνια! Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που δεν θα του αρέσουν.
    Εχεις κάνει τέλεια φωτογράφιση!!!!!!!!!!!! Τα λαχταράς!!!

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πανέμορφα και άκρως τραγανά μου φαίνονται Λένα μου.
    Όσο για τις φωτογραφίες "έχουν γράψει" :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ ομορφα ξαπλωμένα στο μπλε!

    Καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...