Νόστιμο
γεμιστό ψωμί με ιταλική καταγωγή. Το
ανθότυρο που περιέχει η γέμιση μπορεί να αντικατασταθεί με το ιταλικό τυρί
ρικότα για όσους θέλουν να διατηρήσουν την ταυτότητα της αυθεντικής
συνταγής.
Θα
μας συντροφεύσει ευχάριστα στη δουλειά και θα μας προσφέρει γεύση και
απόλαυση!!!!
Μπορείτε
να χρησιμοποιήσετε τη ζύμη και σε άλλες αρτοπαρασκευές αφού δίνει ένα εκπληκτικά αφράτο ψωμάκι!!!!!
Υλικά
Για τη ζύμη
250γρ.
αλεύρι σκληρό
250γρ.
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½
κύβο μαγιά νωπή
100ml ζεστό νερό
1
κ.γλ. ζάχαρη
200ml ζεστό νερό
1
κ. γλ. Αλάτι
3
κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
150γρ.
ανθότυρο
200γρ.
τυρί κρέμα
5-6
φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
1
κ.σ. ελαιόλαδο
Παπαρουνόσπορο
για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη σε 100ml ζεστό νερό.
Κοσκινίζουμε τα αλεύρια σε μπολ, κάνουμε
μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τη λιωμένη μαγιά. Διαλύουμε στα 200ml ζεστό νερό το αλάτι με το ελαιόλαδο και το προσθέτουμε
στο παραπάνω μίγμα.
Ενώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μέχρι να
έχουμε μια ελαστική και μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε
ζεστό μέρος για 2 ώρες να φουσκώσει.
Αναμιγνύουμε με κουτάλι τα δύο τυριά μέχρι να γίνουν μία
παχύρευστη κρέμα.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε το κάθε
κομμάτι σε στρογγυλά φύλλα με πάχος 1εκ.
Απλώνουμε με πινέλο λίγο ελαιόλαδο σε ένα
στρογγυλό ταψί διαμέτρου 24εκ. και τοποθετούμε το ένα φύλλο.
Απλώνουμε τη γέμιση πάνω από το φύλλο και
διασκορπίζουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, κλείνουμε
τις ενώσεις και δημιουργούμε πτυχώσεις με ένα πιρούνι. Λαδώνουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο λάδι
και πασπαλίζουμε το παπαρουνόσπορο.
Αφήνουμε τη φοκάτσια ½ ώρα να ξεκουραστεί και ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνο στους 220ο C για 20΄- 25΄.
Ξεφορμάρουμε και την τοποθετούμε σε σχάρα.
Καλή
επιτυχία!
πω πω τι ωραιο και λαχταριστο που δειχνει!
ΑπάντησηΔιαγραφήμπραβο σιλενα μου!
ευχαριστουμε για την προταση αυτη!
φιλακια πολλα!
Να ‘σαι καλά Κική μου!!!! Είναι τέλεια!!!!
ΔιαγραφήΠολλά φιλάκια κι από μένα!
Θα ήθελα να πάρω όλο το πιάτο και να εξαφανιστώ, αλλά .... με βλέπουν κι έτσι θα πάρω μόνο το κομμάτι που μου αντιστοιχεί!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική ιδέα Silena μου!
Φιλάκια!
Χαχαχα!!!! Όλα τα βλέμματα πάνω σου Έλενά μου αλλά μην πτοείσαι!!!! Πάρε όσα κομμάτια θες!!!
ΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι! Φιλιά!
Αχ Σιλενάκι μου κόψε μια φετούλα και για μένα τη δύστυχη που γουργουρίζει η κοιλίτσα μου! Λατρεύω το ανθότυρο και τη κρέμα τυριού! Σε φιλώ και περιμένω τη φέτα μου χιχιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε μεγάλη μου χαρά Λίλια!!!! Έεεεεφτασε!!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Δεν μου ανοίγουν οι φωτογραφίες σου παπαρουνοσπορένια μου και δεν μπορώ να πάρω κομμάτι...σνιφ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα προς καλησπέρα! :)
Z.
Δεν ξέρω τι προέκυψε …κρίμα!!!! Θα γίνει επανάληψη μόνο για σένα φίλη μου!!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!!!!
Μπράβο! Πολύ ωραίο σου έγινε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈβαλες και δυο αγαπημένα μου υλικά, ανθότυρο και παπαρουνόσπορο!!
Φιλιά, Σιλένα!
Τελικά αυτός ο συνδυασμός είναι αγαπημένος από πολλούς!!! Ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΦιλιά κι από μένα peps!!!
Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία! Πρέπει να είναι τέλειο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή'Γεια στα χέρια σου!
Φιλάκιαααααααα!
Σε ευχαριστώ πολύ!!!! Πραγματικά αξίζει να τη δοκιμάσεις!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!!!!
Μου 'ρθε μια ζαλάδα... Από τη λιγούρα είναι...!!!! Αμάν Silena μου, τί ψωμάκι είναι αυτό;;;!!!! Οk, φοκάτσια! (το διόρθωσα!!!!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα πια που έχω αγοράσει και παπαρουνόσπορο... ποιος με πιάνει! Μπαίνει στα αγαπημένα, μιας και πραγματικά μου άρεσε πολύ. Έχει και αγαπημένα τυράκια... Μιαμ! Γεια στα χέρια σου, φαίνεται υπέροχο!
Καλό μεσημέρι, καλή όρεξη και πολλά φιλιά!
Sel στέλνω διπλή μερίδα!!!!! Τη ζαλάδα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε άμεσα!!!!!
ΔιαγραφήΕίναι πολύ εύκολη και πάρα πολύ νόστιμη συνταγή!!!! Πιστεύω πως θα την ευχαριστηθείς!!!
Καλό μεσημέρι και φιλιά!
Πόσο ωραία φούσκωσε, και πόσο λαχταριστή φαίνεται!!! Εξαιρετική και η παρουσίαση! Καλό μεσημέρι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈγινε Χρύσα μου ένα αφράτο νόστιμο ψωμάκι και η γέμιση το απογείωσε!!!!
ΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι!!! Φιλιά!
Τι ωραία που φαίνεται!! Πρέπει να είναι τέλεια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!
Τι ωραία που φαίνεται!! Πρέπει να είναι τέλεια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!
Είναι νοστιμότατη Νεφέλη μου!!! Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
ΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι!!!! Φιλιά κι από μένα!
Φουσκωτή και πεντανόστιμη η τυρένια φοκάτσια!! Ελπίζω να έμεινε κάποια φετούλα ή την έφαγαν όλη τα κορίτσια από πάνω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Μην ανησυχείς Ειρήνη μου!!!! Θα φτάσει για όλες μας!!!! Στέλνω τη μερίδα σου!!!
ΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι να έχεις!!! Φιλιά!
Φαίνεται πραγματικά πολύ αφράτο ψωμάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει η τυρένια γέμιση με το άρωμα του βασιλικού αλλά και ο παπαρουνόσπορος της επιφάνειας.
Ερμιόνη μου είναι πολύ αφράτο και νόστιμο ψωμάκι, γι’ αυτό προτείνω να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες αρτοπαρασκευές!!!
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Δεν ξέρω από γεύση, αλλά από εμφάνιση τα σπάει! Ειδικά η πρώτη φωτογραφία με κάνει να θέλω να ορμιξω στην οθόνη!!! ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ Σιλένα μου, φιλιά!
Μόνο αν τη φτιάξεις Σοφία μου θα καταλάβεις ότι πρόκειται για ένα αφράτο και πεντανόστιμο ψωμάκι!!!
ΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!!!
Καλημέρα Σιλένα (τι όμορφο όνομα),
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι μέρες τώρα που θέλω να σου γράψω αλλά που χρόνος! Τρέχω, τρέχω...
Τι λαχταριστές συνταγές μας ετοιμάζεις? Και η παρουσίαση σου λεπτομερέστατη! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ φοκάτσια... τη συνταγή που μας προτείνεις όμως θα την φτιάξω τις επόμενες μέρες !
Να περάσεις ένα όμορφο τριήμερο!
Φιλιά,
Μαρία
Καλώς ήρθες Μαρία μου!!!! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που ξέκλεψες λίγο χρόνο για να με επισκεφτείς!!!! Είμαι σίγουρη πως θα τα λέμε συχνά από δω και πέρα!!! Θα χαρώ πολύ όταν τη φτιάξεις να σου αφήσει όμορφες εντυπώσεις, αν το θυμηθείς γράψε μου πως σου φάνηκε!!!
ΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι να έχεις!!! Πολλά φιλιά κι από μένα!
Δεν έχω δοκιμάσει με γέμιση στην επόμενη λοιπόν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές Αποκριές
Είναι πολύ νόστιμη Ξανθή, να τη δοκιμάσεις!!!
ΔιαγραφήΚαλό τριήμερο και καλά Κούλουμα!!!!!
Κι' έχω μια "θανάσιμη" αδυναμία στα γεμιστά αρτοσκευάσματα, ειδικά άμα μιλάμε για τυράκια Silena μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφάγωτο, τώρα πια φαντάζομαι :-))))
Την ίδια αδυναμία έχω κι εγώ Πηνελόπη μου!!!! Το εγχείρημα μπορεί να επαναληφθεί, εξαφανίστηκε μέσα σε λίγες ώρες!!!!
ΔιαγραφήΚαλά να περάσετε το τριήμερο!!! Φιλιά!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ψωμιά και ότι έχει να κάνει με ψωμί ιδιαίτερα σαν αυτό κάνουν τη ζυγαριά να ανεβαίνει πάλι καλά που έχω καλό μεταβολισμό. Δοκίμασα τη φοκάτσια την επομένη που είδα την ανάρτηση σου και εξαφανίστηκε μέχρι το απόγευμα. Η μικρή μου να δεις πως έκανε. Συνέχεια το ταψί κοιτούσε. Πέρνα και από το blog μου νομίζω ότι η τελευταία ανάρτηση μπορεί και να σε ενδιαφέρει! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χάρηκα που σας άρεσε και ιδιαίτερα στη μικρούλα σου!!!!
ΔιαγραφήΚι εμείς την εξαφανίσαμε μέσα σε λίγες ώρες!!!!!
Φυσικά και θα περάσω, τα λέμε κι από εκεί!!!
Καλά Κούλουμα!!!! Φιλιά πολλά!
Buenìsimo Silena me encanta la combinaciòn se ve muy hermoso y delicioso,abrazos.
ΑπάντησηΔιαγραφήThank you Rosita!!!! Having fun!!!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα Silena μου, καλό μήνα! Πολύ μου αρέσει η γεμιστή με τυριά φοκάτσια που έφτιαξες!!! Δε νομίζω ότι θα έμενε για πολύ στο σπίτι μου, έχω αδυναμία στο ψωμοτύρι..χιχι..Σου εύχομαι καλό τριήμερο, φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα κι από μένα Χαρά μου!!! Σίγουρα θα εξαφανιστεί πριν καλά-καλά την σερβίρεις!!!! Καλά Κούλουμα!!!! Πολλά φιλιά!
ΔιαγραφήΤο ψωμάκι φαινεται νοστιμότατο
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι το τυρί μεσα βάλσαμο!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Νοστιμότατο το ψωμάκι σου κι αυτό το ανθότυρο μέσα είναι τόσο λαχταριστό!!!! Μπράβο Σιλένα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαταπληκτική φοκάτσα!Τι ωραία γέμιση!Εύγε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Πω πω! Φαίνεται πεντανόστιμη. Και αρκετά εύκολη. Σίγουρα θα τη δοκιμάσω. Είναι μια καλή λύση για δεκατιανό. Φιλιά!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιλενακι καλημερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου ελειψες!
Περιμενω αναρτηση σου!
Φιλακια πολλα!