Περιδιαβαίνοντας
ένα από τα σοκάκια της παλιάς πόλης στα Χανιά.
Οι χοχλιοί είναι από τα πιο αγαπημένα εδέσματα
των Κρητικών.
Λέγεται μάλιστα πως οι Κρητικοί καταναλώνουν
ετήσια τις μεγαλύτερες ποσότητες σαλιγκαριών παγκοσμίως.
Συλλέγονται στην ύπαιθρο τις αρχές της Άνοιξης ύστερα
από τα τελευταία ψιλόβροχα που οι χοχλιοί βγαίνουν από το λήθαργό τους και
σεργιανίζουν για τροφή και νερό.
Όταν ο καιρός δεν ευνοήσει η συλλογή τους γίνεται
σηκώνοντας τις πέτρες, ξαγλιστοί όπως αποκαλούνται και οι οποίοι είναι ακόμα σφραγισμένοι
στο κέλυφός τους.
Μετά τη συλλογή τοποθετούνται σε ψάθινα κοφίνια ή σε τσουβάλια που έχουμε στερεώσει μερικά κλαδιά για να μπορέσουν να αναρριχηθούν. Τους ταΐζουμε σε τακτά διαστήματα μακαρόνια και αλεύρι για να καθαρίσει το έντερό τους και τους πλένουμε σε νερό πριν από κάθε τάισμα. Η διαδικασία καθαρίσματος - ταΐσματος πρέπει να γίνει τουλάχιστον 3 με 4 φορές.
Όταν είναι έτοιμοι για μαγείρεμα τους βάζουμε
σε μια λεκάνη με νερό, τους αφήνουμε να
βγουν από το κέλυφός τους για μισή ώρα περίπου, πετάμε όσους χοχλιούς δεν έχουν
βγει και τους πλένουμε πολύ καλά καθαρίζοντας ταυτόχρονα με μαχαίρι τα
υπολείμματα μεμβράνης.
Στο τελικό στάδιο προετοιμασίας τους καθαρίζουμε από τα σάλια βάζοντάς τους σε κατσαρόλα με αρκετό κρύο
νερό. Αν το νερό είναι ζεστό αστραπιαία αντιδρούν από τη διαφορά θερμοκρασίας
και μπαίνουν μέσα στο κέλυφός τους με αποτέλεσμα να δυσκολευτούμε να τους πιρουνιάσουμε.
Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να αφρίσει το νερό στην κατσαρόλα. Το αδειάζουμε και τους ξαναβράζουμε σε
καθαρό ακόμα μία φορά για λιγότερη ώρα.
Πετάμε το νερό που έβρασαν και τους πλένουμε
καλά.
Τώρα οι χοχλιοί είναι έτοιμοι να μαγειρευτούν
με όποιο τρόπο επιθυμούμε.
Αυτό το ξέρατε:
Σύμφωνα με την παράδοση οι
Κρητικοί συνοδεύουν τους χοχλιούς με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί για να μη ¨μαμουνίζουν
στην κοιλιά τους¨!
Υλικά
1 κιλό χοχλιοί
500 γρ.
κολοκυθάκια μικρά
1 κιλό πατάτες (4 με 5 μέτριες)
3 ντομάτες
1 ½ κούπα ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
1 ½ κούπα νερό
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Σοτάρουμε
το κρεμμύδι στο λάδι και ρίχνουμε τους χοχλιούς.
Συνεχίζουμε
για ένα λεπτό το σοτάρισμα και κατόπιν ρίχνουμε τις ντομάτες πολτοποιημένες και
το σκόρδο.
Σιγοβράζουμε
για κανένα δεκάλεπτο και προσθέτουμε τα κολοκυθάκια τα οποία έχουμε χαράξει
σταυρωτά, τις πατάτες καθαρισμένες και χοντροκομμένες, αλάτι, πιπέρι και
νερό.
Ανακατεύουμε
απαλά και από δω και πέρα δεν χρησιμοποιούμε κουτάλα αλλά ανακινούμε από τα
χερούλια της κατσαρόλας.
Σιγοβράζουμε
μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια και οι πατάτες.
Στο
τέλος πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε κατά προτίμηση ζεστό με ένα ποτήρι κόκκινο
κρασί.
Καλή
επιτυχία!
Αυτό το ζουμάκι είναι ό,τι πρέπει για βούτες! Αν έχεις φρέσκο ψωμάκι, έρχομαι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Ψωμάκι φρέσκο – φρέσκο και αχνιστό σε περιμένει Sundayspoon μου!
ΔιαγραφήΣε περιμεεεένω!!! Φιλιά!
Οι χοχλιοί είναι απαγορευμένοι από το έτερον ήμισυ,βέβαια εγώ τους δοκιμάζω αν τους βρω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ φωτογραφία της πόλης "προκλητική" την έχω επιθυμήσει μήπως τελικά να κατέβω Πάσχα που με παρακαλεί η φίλη μου!!
Να κατέβεις Ξανθή μου …και μην ξεχάσεις να ενημερώσεις και την καινούργια φιλενάδα!!!!
ΔιαγραφήΣε περιμένουμε!!! Φιλιά!
Καλημέρα, θα είμαι στα μέρη σου από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα, μπορεί να τα πούμε από κοντά!!
ΔιαγραφήΔοκίμασα χοχλιούς καλοκαίρι στην κρήτη με ρακί και τρελλάθηκα. Φαντάζομαι λοιπόν να νοστιμεύομαι το πιατάκι σου και μου τρέχουνε τα σάλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες τι σου κάνει η πλανεύτρα Κρήτη! δε σε αφήνει να την ξεχάσεις εύκολα!!!
ΔιαγραφήΕίσαι από τις περιπτώσεις που λατρεύουν τους χολιούς μόλις τους δοκιμάσουν! Γι΄αυτό κι εγώ θα χαρώ να σε φιλέψω όσους λαχταράς!!!
Τι πιάτο κι αυτό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ το θέλω δαγκώνοντας λίγο σκορδάκι παρέα και μπόλικο φρέσκο ψωμί. Είναι κρίμα να μένει ζουμάκι ανεκμετάλλευτο!
Silena μου θα έρθω να με υιοθετήσεις. Τι ψυχή έχει ένα πιάτο την ημέρα παραπάνω! Ε; Πες ναι, πες ναι!
Z.
Ζαμπία μου δεν ξέρεις τι καλό θα μου κάνεις!!!
ΔιαγραφήΘα μου καλύψεις ένα κενό που βλέπω να με πλησιάζει απειλητικά ( εύχομαι για καλό σκοπό)!!!!
Πες πότε πέφτουν οι υπογραφές!!!!
Φιλιά πολλά!
Υπέροχο το πιάτο σου, δεν έχω λογια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύουμε οικογενειακώς του χοχλιούς, αλλά θα σου ομολογήσω ότι η διαδικασία του μαγειρέματός τους μου φαίνεται ιδιαίτερα μπελαλίδικη και γι αυτό τους μαγειρεύω σπάνια!
Μήπως να έρθω στην αγαπημένη Κρήτη να τους δοκιμάσω από τα χεράκια σου??
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Εννοείται πως πρέπει να κατέβεις Κρήτη και εννοείται πως πρέπει να τους δοκιμάσεις μόνο απ΄ τα χεράκια μου!!! Δεν το συζητώ!!!! Αναμένω!!!
ΔιαγραφήΦιλιά κι από μένα!
Καλή σου μέρα και καλώς σε βρήκα! Συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά σου και το όμορφο μπλοκάκι σου! Τρελλαίνομαι για σαλιγκάρια, αλλά έχω πολύ καιρό να φάω, γιατί στο σπίτι δεν τα τρώει κανείς άλλος! Γειά σου λεβεντομάνα Κρήτη (κι εγώ από κει κρατάω)!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλα φιλιά :)
Καλώς ήρθες Irma!
ΔιαγραφήΠολύ χάρηκα και που με επισκέφτηκες και που έχεις ρίζες από Κρήτη!!!!
Οι χοχλιοί έχουν ή φανατικούς οπαδούς ή φανατικούς εχθρούς οπότε σε καταλαβαίνω που δε μπορείς να τους απολαμβάνεις όποτε θέλεις! Θα τους απολαμβάνεις όταν μας επισκέπτεσαι!!!
Να τα λέμε συχνά!!! Φιλιά κι από μένα!
Υπέροχο το πιάτο σου Silena μου, πεντανόστιμο και με πολύ ωραία παρουσίαση!Παίρνω ψωμάκι και έρχομαι για βουτίτσες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Θα σου κάνω κι εγώ παρέα στις βούτες Ελένη μου!!!
ΔιαγραφήΜόλις φούρνισα ψωμάκι, σε περιμένω!
Φιλιά!
Nunca he comido este plato de caracol aquí no se comen,sabía que en España lo consumen mucho y ahora se en Grecia para mí es una novedad,debo ir a Grecia un amigo dice que son muy hospitalarios,abrazos y abrazos.
ΑπάντησηΔιαγραφήThis food is traditional and very famous in Crete. It’ very delicious! Thank you for your kindness comments! Have a nice night!
Διαγραφή