Παραλία στην περιοχή Μάλεμε Χανίων
Το χταπόδι
είναι πολύ νόστιμος μεζές που μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους. Μπορείτε να τον απολαύσετε με μέτρο, ψητό, βραστό,
κρασάτο ή κοκκινιστό.
Δε φημίζετε
ιδιαίτερα για τη θρεπτική του αξία και καλό είναι να αποφεύγεται απ’ όσους
έχουν πρόβλημα με τη χοληστερίνη τους.
·
Το κρέας του να είναι σφικτό, γυαλιστερό και
ελαστικό.
·
Τα πόδια του να είναι κοντά και χοντρά.
·
Η κουκούλα του, στρογγυλή και ογκώδης.
·
Η οσμή του, διακριτική, ελαφριά και
ευχάριστη.
Το σημερινό
πιάτο αποτελεί μια παραδοσιακή πρόταση με την οποία οι νοικοκυρές την περίοδο
νηστείας στόλιζαν το γιορτινό και Κυριακάτικο τραπέζι τους.
Ο συνδυασμός
του χταποδιού με τις μπάμιες προσδίδει μια ευχάριστη έκπληξη στον ουρανίσκο,
τα αρώματα που διαχέονται στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα κατά το ψήσιμό του είναι
ανεπανάληπτα και η σταθερή αξία της πατάτας μας γεμίζει ασφάλεια για όσους
ξέρουμε πως δεν πρόκειται να τιμήσουν ιδιαίτερα το πράσινο λαχανικό!!!
Υλικά
1 κιλό
χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο ανάλογα την εποχή
1 κιλό
μπάμιες
4 πατάτες
3 ντομάτες
φρέσκιες
1 κουταλιά
πελτές ντομάτας
1 κούπα
ελαιόλαδο
1 με 1 ½ κούπα
νερό
Αλάτι,
πιπέρι, κανέλα
Εκτέλεση
Πλένουμε το
χταπόδι, το κόβουμε κομμάτια και το αραδιάζουμε μαζί με τις μπάμιες (αυτήν την
εποχή θα βρείτε κατεψυγμένες) σε ένα μεγάλο ταψί.
Καθαρίζουμε
τις πατάτες, τις πλένουμε, τις κόβουμε κυδωνάτες και τις προσθέτουμε στα
παραπάνω υλικά.
Πολτοποιούμε
στο multi τις ντομάτες,
ανακατεύω μέσα σε αυτές τον πελτέ να διαλυθεί και περιχύνουμε τα υλικά του ταψιού.
Βάζω αλάτι,
πιπέρι και κανέλα κατά βούληση και ανακατεύω καλά.
Προσθέτω
ελαιόλαδο και νερό, ανακινώ ελαφρά να μετακινηθούν τα υγρά σ’ όλο το ταψί και
βάζω αλουμινόχαρτο.
Ψήνω σε
προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C
για 1ώρα και 40 λεπτά περίπου, ενώ 15 λεπτά πριν το τέλος ψησίματος αφαιρώ το
αλουμινόχαρτο για να πάρει λίγο χρώμα το φαγητό μας.
Καλή επιτυχία!
Καλημέρα!! Με το που ανοίγω τη σελίδα σου απολαμβάνω πρώτα το συνδυασμό του φαγητού σου με τη φωτογραφία που μας ταξιδεύεις.Μαγικό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα θαλασσινά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας, το χταπόδι το έχω κάνει με φασολάκια ωραία πρόταση και οι μπάμιες!!
Ευχαριστώ Ξανθή μου για τα καλά σου λόγια! Να σαι καλά!
ΔιαγραφήΓια πες … με τα φασολάκια το κάνεις στο φούρνο ή στην κατσαρόλα;
Καλή μέρα να ΄χεις!
Στην κατσαρόλα δες εδώ http://asproylas.blogspot.gr/2009/09/blog-post_08.html
ΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ
Σ΄ευχαριστώ Ξανθή μου, θα την κοιτάξω οπωσδήποτε!
ΔιαγραφήΚαλό ΣΚ και σε σένα!
"....και η σταθερή αξία της πατάτας μας γεμίζει ασφάλεια για όσους ξέρουμε πως δεν πρόκειται να τιμήσουν ιδιαίτερα το πράσινο λαχανικό!!!"
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό εμένα δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος!
Μ΄αρέσει το πιάτο σου Silena γιατί τα επί μέρους υλικά είναι πολύ του γούστου μου!
Έβαλες και την πρέπουσα φωτογραφία, μας είπες να κοιτάμε το χταπόδι στο πόδι(?) ούτε καν στα μάτια.
Ε! Μας πήρες το νου...όσο άφησε η ίωση! :)
Z.
Ζαμπία μου δε θέλω να σε στεναχωρήσω αλλά μόνο για … οφθαλμόλουτρο έμεινε!!!
ΔιαγραφήΌμως για να μη σε αφήσω παραπονεμένη, σου στέλνω την αγάπη μου και τα φιλιά μου!!!!
ΑΑΑ που είναι το σχόλιο μου? Κάποια βλακεία θα έκανα...πρωι πρωι σου έγραψα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα λοιπόν!!!
Δεν έχω ξαναφάει έτσι το χταπόδι και μου έχει μείνει ένα στη κατάψυξη από το καλοκαίρι....πολύ ωραία ιδέα και όλα σ ένα τάψι!!!!
Έβαλα τις μαραθόπιτες στο fb....
Φιλιά!!!
Peps μου, δε βρήκα προηγούμενο σχόλιό σου, κάτι θα έγινε…
ΔιαγραφήΝομίζω ότι σε έχω βάλει στο δρόμο της …παράδοσης ή κάνω λάθος!!!!
Ελπίζω το απόγευμα να δω τα αριστουργήματα σου στο fb!!!!!
Φιλιά κι από μένα!!!
Δεν ξέρω που να εκφράσω τα θερμά συγχαρτήριά μου οπότε το βάζω εδώ!
ΔιαγραφήΟι μαραθόπιτες, χρυσοχέρα μου, έγιναν καταπληκτικές και τόσο …λαχταριστές που κι εγώ που τις είχα ¨χορτάσει¨ τις προηγούμενες μέρες τις έβλεπα και ξερογλειφόμουν!!!!!
Ευχαριστώ Peps μου και για την αναφορά σου στο blog μου, ήταν τιμή μου!!!
Όντως ήταν λαχταριστές !!!!
ΔιαγραφήΑλλά πολύ λίγες.... κρατάω τα συγχαρητήρια για την επόμενη φορά που θα φτιάξω όλη τη δόση!!!
Σ' ευχαριστώ Σιλένα!!!
Εμείς έχουμε ψαρεμένα δύο, με τα χεράκια των ανδρών της οικογένειας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαραμένουν στην κατάψυξη από το 3ήμερο της Καθαράς Δευτέρας και μου δίνεις πραγματικά μια πολύ ωραία "πάσα" για δοκιμή Silena, καθώς δεν έχω μαγειρέψει πότε με μπάμιες το χταπόδι, ή με φασολάκια που μας γράφει η φίλη η Ξανθή.
Μια δοκιμή λοιπόν την χρειαζόμαστε ;-))
Καλό ΣΚ σου εύχομαι.
Πηνελόπη μου να το δοκιμάσεις, το χταπόδι γίνεται λουκούμι και με τις μπάμιες, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δένει πολύ νόστιμα!!!
ΔιαγραφήΕ! μιας και έχεις και δεύτερο κάντο με τα φασολάκια της Ξανθής κι εγώ με την πρώτη ευκαιρία θα το δοκιμάσω!
Καλό απόγευμα! Φιλιά!
Silena μου το σημερινό σου πιάτο με εντυπωσίασε, μιας και τον συνδυασμό αυτόν δεν τον είχα φανταστεί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιας και τα 2 βασικά υλικά είναι απολύτως του γούστου μου, το φαντάζομαι ως ένα εξαιρετικά νόστιμο φαγάκι!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Αφού σε καλύπτουν γευστικά τα υλικά Έλενά μου, είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείς όταν το δοκιμάσεις!!!
ΔιαγραφήΑν το κάνεις πες εντυπώσεις!
Κι από μένα φιλιά!
Silena μου πολύ εντυπωσιακό φαγάκι, είναι ένας καταπληκτικός συνδυασμός που δε θα τον σκεφτόμουνα ποτέ!Πανέμορφες φωτογραφίες!Μπράβο για όλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Είναι και πολύ νόστιμο Ελένη μου, να το δοκιμάσεις, θα σε ικανοποιήσει απόλυτα!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για τις φώτο, είναι κι αυτός ένας τρόπος έκφρασης!
Καλό βράδυ! Φιλιά!
Εξαίσιο φαγάκι! Κατάφερες να φτιάξεις ένα ιδιαίτερο πιάτο με πολύ νόστιμα υλικά! Μπράβο σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ! Φιλάκια πολλά!
Χαίρομαι που το βρίσκεις ενδιαφέρον Sundayspoon μου!!!
ΔιαγραφήΤι να κάνω η γυνή! το λυμπίστηκα απ΄ την …Κυριακή το χταποδάκι!!!!!
Καλό βράδυ κι από μένα! Φιλιά!
Πω πω, πώς το ζήλεψα αυτό το πιάτο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σ’ αρέσει Μάρθα!!!
ΔιαγραφήΔοκίμασέ το, είναι πολύ εύκολο: μπλουμ όλα τα υλικά και τελείωσες!
Καλό μεσημέρι να έχεις!