Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Χταπόδι με μπάμιες στο φούρνο

Παραλία στην περιοχή Μάλεμε Χανίων
Το χταπόδι είναι πολύ νόστιμος μεζές που μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους.  Μπορείτε να τον απολαύσετε με μέτρο, ψητό, βραστό, κρασάτο ή κοκκινιστό.
Δε φημίζετε ιδιαίτερα για τη θρεπτική του αξία και καλό είναι να αποφεύγεται απ’ όσους έχουν πρόβλημα με τη χοληστερίνη τους.

Για να είστε σίγουροι ότι αγοράζετε φρέσκο και γνήσιο χταπόδι, πρέπει να προσέξετε τα εξής σημεία:
·        Το κρέας του να είναι σφικτό, γυαλιστερό και ελαστικό.
·        Τα πόδια του να είναι κοντά και χοντρά.
·        Η κουκούλα του, στρογγυλή και ογκώδης.
·        Η οσμή του, διακριτική, ελαφριά και ευχάριστη.

Το σημερινό πιάτο αποτελεί μια παραδοσιακή πρόταση με την οποία οι νοικοκυρές την περίοδο νηστείας στόλιζαν το γιορτινό και Κυριακάτικο τραπέζι τους.
Ο συνδυασμός του χταποδιού με τις μπάμιες προσδίδει μια ευχάριστη έκπληξη στον ουρανίσκο, τα αρώματα που διαχέονται στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα κατά το ψήσιμό του είναι ανεπανάληπτα και η σταθερή αξία της πατάτας μας γεμίζει ασφάλεια για όσους ξέρουμε πως δεν πρόκειται να τιμήσουν ιδιαίτερα το  πράσινο λαχανικό!!!


Υλικά
1 κιλό χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο ανάλογα την εποχή
1 κιλό μπάμιες
4 πατάτες
3 ντομάτες φρέσκιες
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
1 κούπα ελαιόλαδο
1 με 1 ½ κούπα νερό
Αλάτι, πιπέρι, κανέλα

Εκτέλεση
Πλένουμε το χταπόδι, το κόβουμε κομμάτια και το αραδιάζουμε μαζί με τις μπάμιες (αυτήν την εποχή θα βρείτε κατεψυγμένες) σε ένα μεγάλο ταψί.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις κόβουμε κυδωνάτες και τις προσθέτουμε στα παραπάνω υλικά.
Πολτοποιούμε στο multi τις ντομάτες, ανακατεύω μέσα σε αυτές τον πελτέ να διαλυθεί και περιχύνουμε τα  υλικά του ταψιού.
Βάζω αλάτι, πιπέρι και κανέλα κατά βούληση και ανακατεύω καλά.
Προσθέτω ελαιόλαδο και νερό, ανακινώ ελαφρά να μετακινηθούν τα υγρά σ’ όλο το ταψί και βάζω αλουμινόχαρτο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C για 1ώρα και 40 λεπτά περίπου, ενώ 15 λεπτά πριν το τέλος ψησίματος αφαιρώ το αλουμινόχαρτο για να πάρει λίγο χρώμα το φαγητό μας.

Καλή επιτυχία!
Blog Widget by LinkWithin

20 σχόλια:

  1. Καλημέρα!! Με το που ανοίγω τη σελίδα σου απολαμβάνω πρώτα το συνδυασμό του φαγητού σου με τη φωτογραφία που μας ταξιδεύεις.Μαγικό!!!
    Τα θαλασσινά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας, το χταπόδι το έχω κάνει με φασολάκια ωραία πρόταση και οι μπάμιες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ξανθή μου για τα καλά σου λόγια! Να σαι καλά!
      Για πες … με τα φασολάκια το κάνεις στο φούρνο ή στην κατσαρόλα;
      Καλή μέρα να ΄χεις!

      Διαγραφή
    2. Στην κατσαρόλα δες εδώ http://asproylas.blogspot.gr/2009/09/blog-post_08.html
      Καλό Σ/Κ

      Διαγραφή
    3. Σ΄ευχαριστώ Ξανθή μου, θα την κοιτάξω οπωσδήποτε!
      Καλό ΣΚ και σε σένα!

      Διαγραφή
  2. "....και η σταθερή αξία της πατάτας μας γεμίζει ασφάλεια για όσους ξέρουμε πως δεν πρόκειται να τιμήσουν ιδιαίτερα το πράσινο λαχανικό!!!"

    Από εμένα δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος!

    Μ΄αρέσει το πιάτο σου Silena γιατί τα επί μέρους υλικά είναι πολύ του γούστου μου!
    Έβαλες και την πρέπουσα φωτογραφία, μας είπες να κοιτάμε το χταπόδι στο πόδι(?) ούτε καν στα μάτια.
    Ε! Μας πήρες το νου...όσο άφησε η ίωση! :)

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζαμπία μου δε θέλω να σε στεναχωρήσω αλλά μόνο για … οφθαλμόλουτρο έμεινε!!!
      Όμως για να μη σε αφήσω παραπονεμένη, σου στέλνω την αγάπη μου και τα φιλιά μου!!!!

      Διαγραφή
  3. ΑΑΑ που είναι το σχόλιο μου? Κάποια βλακεία θα έκανα...πρωι πρωι σου έγραψα...

    Καλημέρα λοιπόν!!!
    Δεν έχω ξαναφάει έτσι το χταπόδι και μου έχει μείνει ένα στη κατάψυξη από το καλοκαίρι....πολύ ωραία ιδέα και όλα σ ένα τάψι!!!!

    Έβαλα τις μαραθόπιτες στο fb....

    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Peps μου, δε βρήκα προηγούμενο σχόλιό σου, κάτι θα έγινε…

      Νομίζω ότι σε έχω βάλει στο δρόμο της …παράδοσης ή κάνω λάθος!!!!

      Ελπίζω το απόγευμα να δω τα αριστουργήματα σου στο fb!!!!!
      Φιλιά κι από μένα!!!

      Διαγραφή
    2. Δεν ξέρω που να εκφράσω τα θερμά συγχαρτήριά μου οπότε το βάζω εδώ!
      Οι μαραθόπιτες, χρυσοχέρα μου, έγιναν καταπληκτικές και τόσο …λαχταριστές που κι εγώ που τις είχα ¨χορτάσει¨ τις προηγούμενες μέρες τις έβλεπα και ξερογλειφόμουν!!!!!
      Ευχαριστώ Peps μου και για την αναφορά σου στο blog μου, ήταν τιμή μου!!!

      Διαγραφή
    3. Όντως ήταν λαχταριστές !!!!
      Αλλά πολύ λίγες.... κρατάω τα συγχαρητήρια για την επόμενη φορά που θα φτιάξω όλη τη δόση!!!
      Σ' ευχαριστώ Σιλένα!!!

      Διαγραφή
  4. Εμείς έχουμε ψαρεμένα δύο, με τα χεράκια των ανδρών της οικογένειας.
    Παραμένουν στην κατάψυξη από το 3ήμερο της Καθαράς Δευτέρας και μου δίνεις πραγματικά μια πολύ ωραία "πάσα" για δοκιμή Silena, καθώς δεν έχω μαγειρέψει πότε με μπάμιες το χταπόδι, ή με φασολάκια που μας γράφει η φίλη η Ξανθή.
    Μια δοκιμή λοιπόν την χρειαζόμαστε ;-))
    Καλό ΣΚ σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου να το δοκιμάσεις, το χταπόδι γίνεται λουκούμι και με τις μπάμιες, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δένει πολύ νόστιμα!!!
      Ε! μιας και έχεις και δεύτερο κάντο με τα φασολάκια της Ξανθής κι εγώ με την πρώτη ευκαιρία θα το δοκιμάσω!
      Καλό απόγευμα! Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Silena μου το σημερινό σου πιάτο με εντυπωσίασε, μιας και τον συνδυασμό αυτόν δεν τον είχα φανταστεί!
    Μιας και τα 2 βασικά υλικά είναι απολύτως του γούστου μου, το φαντάζομαι ως ένα εξαιρετικά νόστιμο φαγάκι!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού σε καλύπτουν γευστικά τα υλικά Έλενά μου, είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείς όταν το δοκιμάσεις!!!
      Αν το κάνεις πες εντυπώσεις!
      Κι από μένα φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Silena μου πολύ εντυπωσιακό φαγάκι, είναι ένας καταπληκτικός συνδυασμός που δε θα τον σκεφτόμουνα ποτέ!Πανέμορφες φωτογραφίες!Μπράβο για όλα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι και πολύ νόστιμο Ελένη μου, να το δοκιμάσεις, θα σε ικανοποιήσει απόλυτα!
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για τις φώτο, είναι κι αυτός ένας τρόπος έκφρασης!
      Καλό βράδυ! Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Εξαίσιο φαγάκι! Κατάφερες να φτιάξεις ένα ιδιαίτερο πιάτο με πολύ νόστιμα υλικά! Μπράβο σου!!!
    Καλό βράδυ! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που το βρίσκεις ενδιαφέρον Sundayspoon μου!!!
      Τι να κάνω η γυνή! το λυμπίστηκα απ΄ την …Κυριακή το χταποδάκι!!!!!
      Καλό βράδυ κι από μένα! Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Πω πω, πώς το ζήλεψα αυτό το πιάτο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σ’ αρέσει Μάρθα!!!
      Δοκίμασέ το, είναι πολύ εύκολο: μπλουμ όλα τα υλικά και τελείωσες!
      Καλό μεσημέρι να έχεις!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...