Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Ψωμί με αλεύρι Ζέας σε σχήμα ανεμόμυλου


Ένας αρχέγονος τύπος σιταριού επανεμφανίζεται για να βάλει ξανά στο τραπέζι μας ένα ψωμί με εξαιρετική γεύση και πολύτιμα διατροφικά χαρακτηριστικά.
Ζέα ή δίκοκκο σιτάρι : το σιτάρι με την ιδιαίτερη γεύση, δίνει αρτοπαρασκευάσματα με πλούσια απολαυστική γεύση καρυδιού, ελαφρά υγρή και θρεπτική ψίχα .
Απολαύστε το!

Υλικά

1 κιλό αλεύρι Ζέας
1 φακελάκι ξερή μαγιά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.σ. μέλι
1/2  κ. γλ. άσπρο ξύδι
3 κούπες χλιαρό νερό
1 κ.σ. αλάτι
Σουσάμι και παπαρουνόσπορο

Εκτέλεση
Σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε ένα μικρό λάκκο στη μέση.
Προσθέτουμε τη μαγιά, το λάδι, το μέλι και το ξύδι.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό και πλάθουμε ένα ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 5΄ κατά τη διάρκεια του οποίου προσθέτουμε σταδιακά το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα άλλα 2΄.
Σκεπάζουμε με πετσέτα τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 2 περίπου ώρες.
Έπειτα την ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε το ψωμί στο σχήμα που επιθυμούμε.
Για να του δώσουμε το σχήμα του ανεμόμυλου χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια.
Ανοίγουμε σε στρογγυλούς δίσκους το καθένα από αυτά και τους τοποθετούμε τον ένα πάνω στον άλλο, αλευρώνοντας ελαφρά.
Χαράζουμε σε 8 μέρη χωρίς να ξεχωρίσουμε τα κομμάτια.
Το κάθε τριγωνικό κομμάτι το γυρίζουμε από μέσα προς τα έξω.
Στρέφουμε προς  το κέντρο του δίσκου, το καθένα από τα 4 φύλλα από τα οποία αποτελείται το κάθε τριγωνικό κομμάτι.
Κάνουμε το ίδιο και για τα υπόλοιπα κομμάτια.
Βρέχουμε τις παλάμες μας με νερό και περνάμε την επιφάνεια του ψωμιού για να κολλήσει το σουσάμι και το παπαρουνόσπορο.
Αφήνουμε για 30΄ να φουσκώσει ελαφρά το ψωμί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 50΄ περίπου.

 Καλή επιτυχία!
Blog Widget by LinkWithin

26 σχόλια:

  1. Είναι στο πρόγραμμα μου να αγοράσω αυτό το αλεύρι και να δοκιμάσω.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ πρώτη φορά το δοκίμασα και μου άρεσε αρκετά!!! Είναι συμπαγές και μου θύμισε ψωμί από χωριό!!!! Θα προσπαθήσω να το συμπεριλάβω στη διατροφή μας αν και είναι πολύ ακριβό!!!!
      Καλημέρα Ξανθή μου! Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Δεν ξέρω την γεύση του αλευριού Ζέας, καθώς δεν το έχω μέχρι σήμερα χρησιμοποιήσει, αλλά το σχήμα του ψωμιού σου πραγματικά ζηλευτό Silena μου :-))
    Καλημέρα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι σίγουρη Πηνελόπη μου ότι θα κάνεις θαύματα με αυτό το αλεύρι!!!
      Πράγματι όμορφο το σχήμα του, είπα να κάνω μια επιπλέον τσαχπινιά παρόλο που δε μου πέτυχε τόσο όσο με άσπρο αλεύρι!!!
      Την καλημέρα κι από μένα!!! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ το συγκεκριμένο αλεύρι, αλλά έτσι όπως το περιγράφεις ακούγεται πολύ ενδιαφέρον!
    Πολύ εμφανίσιμο ψωμάκι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ερμιόμη! Κι εγώ από περιέργεια το δοκίμασα και μου άρεσε πολύ!!! Μου θύμισε χωριάτικο ψωμάκι από ξυλόφουρνο!!! Είναι υγιεινό, θρεπτικό και αρκετά εύπεπτο!!!!
      Φιλιά κι από μένα!

      Διαγραφή
  4. Μοσχομύρισε φρεσκοψημένο ψωμάκι!
    Αυτό το αλεύρι πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσω κάποια στιγμή!
    Φιλιά Silena μου, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι!!!! Μοσχομύρισε όλο το σπίτι!!!
      Να το δοκιμάσεις Έλενά μου, είναι ιδιαίτερο στη γεύση αν και είναι αποτρεπτική η τιμή του!!!
      Την καλημέρα μου! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Το αλεύρι ζέας είναι απ'τα αγαπημένα μου και όχι μόνο στο ψωμί!
    Αξίζει να το συμπεριλάβει κάποιος στην διατροφή του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο Σοφία μου!!! Έχει μείνει μια ποσότητα αλευριού και θα κάνω δοκιμές και σε μπισκοτάκια!!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Αυτό το αλεύρι όλο το ακούω αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ. Πολύ μου άρεσε το ψωμάκι σου! Ιδιαίτερο και το σχήμα! Μπράβο!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Αναστασία μου!!! Να το δοκιμάσεις, εμένα με εντυπωσίασε!!!!
      Καλημέρα και πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Πολύ ιδιαίτερο ψωμί και σε εμφάνιση και σε γεύση! Θα πρέπει να το δοκιμάσω σύντομα και θα επανέλθω με σχόλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι!!!! Περιμένω να μου πεις εντυπώσεις!!!
      Καλό Σαββατόβραδο! Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Ενθουσιάστηκα ! Δεν θα κυνηγάμε την γωνία, το κάθε κομμάτι θα έχει την κόρα του.
    Για παρέα, άλλο πράγμα !!!
    Σε βάζω στα αγαπημένα μου, για να μη σε χάνω !


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις άδικο!!! το μόνο κακό, αν μπορώ να το πω έτσι, αλλά και καλό από την άλλη είναι πως δεν ενδείκνυται για βούτες καθώς η ψίχα του είναι πιο συμπαγής και δε ρουφά πολύ ζουμάκι.
      Δε μου είπες έφτιαξες το μπουρέκι; Σας άρεσε;
      Ευχαριστώ πολύ που με συμπεριέλαβες, με τιμά!!!!! Πριν λίγες μέρες έφτιαξα κι εγώ το δικό μου και σκεφτόμουν να μην ξεχάσω το πατριωτάκι!!!!!
      Καλή βδομάδα να έχουμε! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Συγγνώμη για την υπόδειξη, αλλά, αν βγάλεις την λεκτική αναγνώριση (από τα σχόλια)
    θα είναι πιο εύκολο να σχολιάζουμε !
    Φιλάκιαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου δε παρεξηγώ, κάθε άλλο, εκτιμώ το ενδιαφέρον σου!!!!!
      Το έχω σκεφτεί κι εγώ σοβαρά αρκετές φορές να το κάνω αλλά διστάζω γιατί έχω διαβάσει διάφορα σχετικά με τα σχόλια και δε θέλω να γίνει καμιά στραβή!!!! Θα με χαλάσει!!!!
      Πιθανόν μελλοντικά!!!!
      Καλό βράδυ! Κι από μένα φιλάκια!

      Διαγραφή
    2. Δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Αυτό που λες είναι όταν το σχόλιο περνά από εσένα πρώτα και μετά το δημοσιεύεις.Και καλά κάνεις.
      Αυτό που λέω εγώ είναι η λεκτική αναγνώριση, για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ρομπότ !!
      Αυτό δηλαδή που για να δημοσιευτεί το σχόλιο πρέπει να αντιγράψουμε κάποια γράμματα και αριθμούς.
      Τελοσπάντων, φιλάαααααααααααααααακια

      Διαγραφή
    3. Δεν είχα ιδέα Σοφία ότι εννοούσες αυτό!!!!!! το είχαν αναφέρει και στο παρελθόν… καλά έκανες και το διευκρίνισες, είναι πολύ ενοχλητικό και δεν ήξερα καν ότι σας έβαζα σε τέτοια δοκιμασία!!!! Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία!!!!!!
      Την αφαίρεσα ήδη!!!!!
      Ευχαριστώ Σοφία μου! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Καλό μήνα Σιλενάκι μου και πάντα με χαμόγελο..καταπληκτική παρουσίαση με το ψωμάκι σε σχήμα ανεμόμυλου..πρωτότυπη συνταγούλα και πολύ όμορφο στην εμφάνιση!λίαν εορταστικό!φιλάκια πολλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Kate μου για τα γλυκά σου λόγια!!!!!
      Πάντα με την καλή κουβέντα και σε ευχαριστώ πολύ!!!!!
      Καλό μήνα κι από μένα και εννοείται πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. °º✿♫♫° ·.
    Parece super delicioso!!!!

    Beijinhos do Brasil. °º✿♫
    ¸.•°♡♡° ·.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Διαβαζοντας τον τίτλο νομιζα οτι μιλάε για αλευρι απο την Τζιά χα χα!
    Θα πρεπει να ειναι υπερ-νοστιμο.

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ενδιαφέρον το ψωμάκι με αρώματα από το παρελθόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...