Πίνακες μετατροπών



Πίνακες μετατροπών

                             Αυγά
                       Για υγρά
1 μεγάλο αυγό
55-60γρ.
1 φλιτζάνι τσαγιού
240ml
1 κρόκος
25γρ.
¾ φλιτζανιού τσαγιού
180ml
1 ασπράδι
35γρ.
½ φλιτζάνι τσαγιού
120ml
1 μεσαίο αυγό
50-55γρ.
¼ φλιτζανιού τσαγιού
60ml
1 κρόκος
20γρ.
1 κ.σ.
15ml
1 ασπράδι
30γρ.
1 κ.γ.
5ml



Για στερεά

1κ.σ.κακάο ή κορν φλάουρ
10γρ.



1κ.σ.μπέικιν, μαγειρική σόδα ή κρεμόριο
15γρ.



1κ.σ. αλάτι
20γρ.



1κ.σ. μέλι
30γρ.



 1κ.σ. βούτυρο
30γρ.


ζάχαρη άχνη
1 κούπα
150γρ.
1 φλ. τσαγιού
120γρ.
ζάχαρη κρυσταλλική
1 κούπα
200γρ.
1 φλ. τσαγιού
200γρ.
καφέ ζάχαρη
1 κούπα
170γρ.
1 φλ. τσαγιού
215γρ.
κακάο
1 κούπα
125γρ.


Κορν φλάουρ
1 κούπα
100γρ.


γιαούρτι
1 κούπα
400γρ.


κρέμα γάλακτος
1 κούπα
250γρ.


σαντιγί
1 κούπα
125 γρ.


γάλα
1 κούπα
240γρ.
1 φλ. τσαγιού
225γρ.
Αλεύρι (κοσκινισμένο)
1 κούπα
125γρ.
1 φλ. τσαγιού
110-120γρ.
βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κούπα
240γρ.
1 φλ. τσαγιού
225γρ.
λάδι
1 κούπα
220γρ.
1 φλ. τσαγιού
225γρ.
μέλι
1 κούπα
350γρ.
1 φλ. τσαγιού
350γρ.
Τυρί μαλακό
1 κούπα
115γρ.


Σταφίδες
1 κούπα
200γρ.
1 φλ. τσαγιού
150γρ.
Ξηροί καρποί τριμμένοι
1 κούπα
125γρ
1 φλ. τσαγιού
110γρ.
Αμυγδαλόψιχα
1 κούπα
150γρ
1 φλ. τσαγιού
150γρ.
Καρυδόψιχα
1 κούπα
115 γρ.
1 φλ. τσαγιού
125γρ.
Φουντούκια
1 κούπα
150γρ.


Νερό


1 φλ. τσαγιού
225γρ.


Πίνακας μετατροπών θερμοκρασίας για λειτουργίες φούρνου

Βαθμοί Κελσίου (° C )
Βαθμοί Φαρενάιτ (° F )
Φούρνοι γκαζιού
120
250
½
130
275
1
150
300
2
165
325
3
180
350
4
190
375
5
200
400
6
220
425
7
230
450
8
245
475
9

Θερμοκρασία φούρνου


                Πολύ σιγανός φούρνος
120ο C
                Σιγανός φούρνος
150ο C
                Μέτριος φούρνος
177°C
                Αρκετά ζεστός φούρνος
204°C
                Πολύ ζεστός φούρνος  
232°C
                Πάρα πολύ ζεστός φούρνος
260°C








Ενδείξεις στο φούρνο

Στον αέρα: για να ψήσετε κέικ και γλυκά με βάση αυγό ώστε να παραμείνουν αφράτα.  Σε αυτή τη ρύθμιση ψήνουμε σε μέτριες συνήθως θερμοκρασίες (160-190ο C).

Στον αέρα με την κάτω αντίσταση: για να ψήσετε πίτες ή τάρτες με πλούσια γέμιση και να εξασφαλίσετε το ψήσιμο της βάσης χωρίς να καούν από πάνω.

Στις αντιστάσεις πάνω και κάτω: για να ψήσετε μπισκότα ή πίτες και τάρτες και να εξασφαλίσετε ενιαίο και ομοιόμορφο ψήσιμο.  Σε αυτή τη ρύθμιση βάζετε καλύτερα ένα ταψί τη φορά στη μεσαία ή στην προτελευταία σχάρα του φούρνου.


Πηγή:
Γλυκά μυστικά
Εγκυκλοπαίδεια ελληνικής μαγειρικής, Χρύσα Παραδείση
Real food
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...