Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

Καλιτσούνια με μαλάκα


Πασίγνωστα καλιτσούνια της δυτικής Κρήτης με το υπέροχο τυρί μαλάκα που λιωμένο σχηματίζει τις εντυπωσιακές λεπτές κλωστές, τις κόρδες και αφήνει άφωνο όποιον τα γευτεί!! 
Απολαύστε τα!!!
Υλικά
1 ½ κιλό μαλάκα
Αλάτι                                 

Εκτέλεση 
Τρίβουμε το τυρί στο χοντρό τρίφτη και το τοποθετούμε σε ένα σουρωτό που έχουμε απλώσει μια πετσέτα.
Το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 με 2 εικοσιτετράωρα για να μπορέσει το τυρί να κατεβάσει όλα τα υγρά του και να στεγνώσει από κάθε υγρασία.
Έπειτα το βάζουμε σε μπολ και το αλατίζουμε κατά βούληση.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα και την ανοίγουμε σε μακρόστενο φύλλο με τη μηχανή.
Κόβουμε τετράγωνα κομμάτια, τοποθετούμε στο κέντρο 2 κουταλιές τυρί και κλείνουμε ενώνοντας σταυρωτά τις άκρες της ζύμης.  Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
Μπορούμε να τα αλείψουμε  με αυγό και σουσάμι και να τα ψήσουμε στο φούρνο ή να τα τηγανίσουμε σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο μεριές.

Μυστικό
Το συγκεκριμένο τυρί περιέχει αρκετή υγρασία στο εσωτερικό του, αφού πρόκειται για μια γραβιέρα που δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία ωρίμανσής της.  Επομένως πρέπει να την αφαιρέσουμε αν θέλουμε τα καλιτσούνια μας να είναι μαστιχωτά, χωρίς να ανοίξουν κατά το ψήσιμο και χυθεί από το εσωτερικό τους η γέμιση.

Αυτό το ήξερες:
Η μαλάκα ή αλλιώς τυρομάλαμα ή τυρομαλάκα είναι το πρώτο, το μαλακό τυρί που συλλέγεται κατά τη διαδικασία παραγωγής της φρέσκιας γραβιέρας.
Παρασκευάζεται από φρέσκο αιγοπρόβειο κρητικό γάλα και έχει ελαστική και μαστιχωτή υφή και γεύση. Σκέτη ή μαζί με μυζήθρα, ανθότυρο παρασκευάζονται  τα  καλιτσούνια της Λαμπρής. Μπορούμε ακόμα να τη χρησιμοποιήσουμε και σε άλλες παρασκευές όπως την παραδοσιακή κρεατότουρτα Χανίων, σαγανάκι, στις πίτσες αντί για μοτσαρέλα και γενικότερα στις περισσότερες συνταγές με τυρί.  

Καλή επιτυχία!

Blog Widget by LinkWithin

5 σχόλια:

  1. Έτσι τα τύλιγε η γιαγιά μου!!!
    Δεν το έχω δοκιμάσει αυτό το τυρί αλλά σίγουρα θα μου αρέσει!!
    Τέλεια καλιτσούνια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται πολύ νόστιμο!
    Δυστυχώς, δεν το έχω δοκιμάσει...
    ΄Γεια στα χεράκια σου, κορίτσι μου!
    ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λατρευω τα φαγακια απο την παραδοσιακη Ελληνικη κουζίνα!
    Θέλω πολύ να δοκιμάσω μαλάκα!
    Καλό ξημέρωμα!
    Φιλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. υπεροχα!!! το τυρι δε το ξερω αλλα οποτε τοβλεπω γελαω με την ονομασια :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχα σου έγιναν!! ΤΟ συγκεκριμένο τυρί δεν το έχω δοκιμάσει αλλά θα ήθελα... θα το ψάξω!!!
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...