Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013

Μπουρέκι Χανίων με φύλλο



Το μπουρέκι είναι πολύ δημοφιλές πιάτο στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα Χανιά.  Μόλις βγουν τα πρώτα κολοκύθια οι Χανιώτες το παρασκευάζουν σε πολλές παραλλαγές.  Τα βασικά συστατικά του είναι το κολοκύθι, η πατάτα, η ξινομυζήθρα και ο δυόσμος με το υπέροχο άρωμά του.  Πολλές νοικοκυρές προσθέτουν στα παραπάνω υλικά ντομάτα, στάκα, το κλείνουν σε φύλλο ή το περιχύνουν με κουρκούτι για πιο τραγανή κρούστα.  Το σίγουρο είναι πως όπως και αν το προτιμήσετε θα σας καταπλήξει μιας και είναι εύκολο, ελαφρύ και πεντανόστιμο!
Απολαύστε το!

Υλικά
Για το φύλλο
8οο γρ. αλεύρι
½ κούπα ελαιόλαδο
1/3 της κούπας τσικουδιά
1 ½  με 2 κούπες χλιαρό νερό
Αλάτι
Για τη γέμιση
1 κιλό κολοκύθια μέτρια
1 κιλό πατάτες
800 γρ. ξινομυζήθρα
½ κούπα ελαιόλαδο
½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο ή 2 κ.σ ξερό
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο αλεύρι
1 αβγό
Σουσάμι

Εκτέλεση
Σε μπολ βάζουμε τα υλικά για το φύλλο και πλάθουμε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή.  Την αφήνουμε να ξεκουραστεί 30΄.
Κόβουμε σε ροδέλες τα κολοκύθια και τις πατάτες.  Τα ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ και αλατοπιπερώνουμε.   
Προσθέτουμε το δυόσμο και τη ξινομυζήθρα.  Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
Με το μεγαλύτερο κομμάτι ανοίγουμε ένα φύλλο, όχι  πολύ λεπτό και το τοποθετούμε στον πάτο ενός λαδωμένου ταψιού.
Απλώνουμε τη γέμιση πάνω από το φύλλο, περιχύνουμε το λάδι και πασπαλίζουμε με μία χούφτα αλεύρι.
Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το απλώνουμε πάνω από τη γέμιση.  Ενώνουμε τα δύο φύλλα και τα γυρίζουμε προς τα μέσα.
Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και περιχύνουμε την επιφάνεια της πίτας.  Ρίχνουμε  το σουσάμι και χαράζουμε σε μερίδες.
Ψήνουμε το μπουρέκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 2 ½  με 3 ώρες μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά της γέμισης.

Συμβουλή
Χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο μετά τη πρώτη ώρα ψησίματος για να μη ροδίσει υπερβολικά το φύλλο από το πολύωρο ψήσιμο.

Καλή επιτυχία!

Θυμηθείτε κι αυτή:
 
 




Blog Widget by LinkWithin

20 σχόλια:

  1. Λαχταριστό!!!
    Κι έχεις βάλει μπόλικη ξινομυζήθρα βλέπω, που θα το κάνει έξτρα νόστιμο!
    Φιλιά Silena μου, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nόστιμo και λαχταριστό Έλενά μου, η ξινομυζήθρα σε αυτό το φαγητό είναι must!!!!
      Καλό απόγευμα! Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Νόστιμη πίτα και με φύλλο από τα χεράκια σου σίγουρα θα έγινε νοστιμότερη!

    Καλό υπόλοιπο Κυριακής Silena μου!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ζαμπία μου για τα καλά σου λόγια!!!
      Τα υλικά και το μεράκι είναι αυτά που το κάνουν πολύ νόστιμο!!!!
      Καλή εβδομάδα να έχεις! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  3. Ma ti na po gia to boureki sou!!!!!!
    Me yperoxa ylika....xinomizithra pou m aresei poly kai me spitiko fyllo!!!!!
    Ax!!!!
    Vale raki ki erxomai!!!!
    Filia!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μου μεθύσεις!!!!!
      Σε περιμένω αύριο με το πρώτο πρωινό!!!!!
      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  4. Υπέροχο silena μου!!!
    Νοστιμότατο φαίνεται.
    Φιλιά και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ΄σαι καλά Ρούλα μου!!!!
      Καλή εβδομάδα κι από μένα!!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Silenaki koritsaki burekaki....Απίστευτο το κρητικό σου μπουρεκάκι κορίτσι μου με πρωταγωνίστρια την ξινομυζήθρα που σίγουρα θα απογειώνει τη γεύση..εξαιρετική η παρουσίαση step by step φυσικά και καταγράφεται γιατί λατρεύω Κρητική κουζίνα...καλή εβδομάνα να έχουμε..πολλά φιλιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απίστευτος συγχρονισμός Kate μου, μόλις επέστρεψα από το σπιτάκι σου!!!!!
      Έχω καταλάβει την αδυναμία που τρέφεις στην Κρητική κουζίνα και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη!!!! Αν δεν είσαι εξοικειωμένη με το άνοιγμα φύλλου δοκίμασε πρώτα να φτιάξεις το άλλο μπουρέκι που προτείνω, γίνεται στο πι και φι!!!! Πάντως είναι και τα δύο πεντανόστιμα!!!!
      Φιλάκια πολλά!!!!

      Διαγραφή
  6. Το εχω φαεθ και ειναι πραγματι ενα εξαιρετικο πιατο. Οχι ομως με φυλλο. Πολυ θα ηθελα να το δοκιμασω κι ετσι. Ωραια συνταγη Σιλενα μου!!

    Καλημερες πολλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και με το φύλλο Χρυσαυγή μου είναι πολύ νόστιμο, σα πίτα!!!!! Δοκίμασέ το, θα σ’ αρέσει!!!!
      Καλή εβδομάδα! Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Να πιάσω μαχαίρι και πιρούνι και να περιμένω την παράδοση τεμαχίου, το συντομότερο δυνατό Silena μου;

    Ωραία πίτα, καιρό τώρα θέλω να σκαρώσω μια, αλλά ο μεγάλος δεν τρώει με τίποτε το κολοκύθι. Αγόρασα όμως μικρό ταψάκι και θα φτιάξω μια αποκλειστικά για μένα.
    Θα τρώω δύο μέρες (πρωί, μεσημέρι και βράδυ) :-)))

    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω καλύτερη ιδέα!!!! Δεν κατηφορίζεις μαζί με την peps!!!!! Αλλιώς το ντελίβερι έρχεται!!!!!!
      Να προτείνω μια παραλλαγή Πηνελόπη μου μπας και ξεγελάσουμε και το μεγάλο…
      Στο χοντρό τρίφτη τρίβεις πατάτες και κολοκύθια, δε θα το καταλάβει καθόλου, και τα υπόλοιπα κανονικά (λιγότερη ώρα ψήσιμο), ονόμασέ το πατατοτυρόπιτα!!!!!!
      Καλό μεσημέρι! Φιλάκια!

      Διαγραφή
    2. Λες ε;
      Καλή σκέψη, πολύ καλή πραγματικά...και η μια και η άλλη :-))))

      Διαγραφή
  8. Πραγματικά υπέροχο πιάτο!
    Λαχανικά, ξινομυζήθρα και ένα πολύ ωραίο φύλλο!
    Ωραιότατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πράγματι πολύ νόστιμο πιάτο Ερμιόνη!!!!!
    Αξίζει να το δοκιμάσει κανείς!!!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τη δική σου εκδοχή θα επιχειρήσω εγώ,
    φαίνεται πεντανόστιμη !΄Εχω φέρει όλα τα υλικά από Κρήτη !
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι σίγουρη Σοφία μου ότι με τις προμήθειές σου θα βγει εξαιρετικό το μπουρέκι!!!!!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Δεν θυμαμαι να το εχω δοκιμάσει,
    περιεργο και φαινεται τόσο νόστιμο!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...