Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Πίτα του αγρού με θεοτράγανο φύλλο


ή αλλιώς χορτόπιτα!!!

Πιθανόν πολλοί/ες από σας έχετε καταλάβει ότι πολύ συχνά σας παρουσιάζω εδέσματα με ζύμη!!! Αυτό βέβαια δεν γίνεται τυχαία και θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ…
…πρώτα απ’ όλα μου αρέσει να παίζω με τις ζύμες, να ανακαλύπτω νέες εμπειρίες και να πειραματίζομαι πάνω σε αυτές.
…έπειτα λειτουργεί εντελώς χαλαρωτικά και αγχολυτικά!
…όσες έχετε έφηβους να τριγυρίζουν στο σπίτι, ψάχνοντας κάθε λίγο και λιγάκι να τσιμπολογήσουν ( το έθεσα πολύ κομψά), θα καταλαβαίνετε τι ακριβώς εννοώ!!!

…άλλωστε την περίοδο της Σαρακοστής προσπαθώ με το σύζυγο να νηστέψουμε το κρέας όχι μόνο για θρησκευτικού λόγους αλλά κυρίως για αποτοξίνωση!!! 
Οπότε καταλαβαίνετε πως οι επιλογές δεν είναι και πολλές!
…αφήστε που τα χορταράκια είναι ευγενική χορηγία της μαμάς και δεν μου κάνει καρδιά  να τα έχω να περιμένουν!!!
…τέλος, σήμερα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την ιδιαίτερη και συνάμα πολύ τραγανή ζύμη που αρκετές φορές έχω χρησιμοποιήσει στις πίτες μου!!!


Υλικά
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουτί σόδα ανθρακικό (330 ml)
Για τη γέμιση:
1 ½ κ. διάφορα χόρτα τσιγαριαστά ( λάπαθα, μελισσόχορτο, σπανάκι, κ.ά)
1 ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι δυόσμο ή 2 κουταλιές ξερό
3 με 4 κρεμμυδάκια
2 πράσα
½ ματσάκι μάραθα
1 ματσάκι τσουκνίδα
½ κούπα ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό ή αλεύρι
επιπλέον ελαιόλαδο για τα φύλλα και το ψήσιμο
 
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το ανακατεύουμε με το αλάτι,  κάνουμε λάκκο στο κέντρο και προσθέτουμε το λάδι.
Αφαιρούμε απ΄ τη σόδα 4-5 κουταλιές για να ραντίσουμε στο τέλος την πίτα μας και την υπόλοιπη την περιχύνουμε σιγά-σιγά μέσα στο αλεύρι δουλεύοντας με το χέρι μας το ζυμαράκι που δημιουργείται.
Δουλεύουμε σε πάγκο εργασίας τη ζύμη μας για λίγο, την σκεπάζουμε με πετσέτα σε μπολ και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Από βραδύς έχουμε πλύνει τα χόρτα μας και τα έχουμε αφήσει σε στραγγιστήρι να στεγνώσουν από τα νερά.
Ψιλοκόβουμε τα χόρτα, τους προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα πιέζουμε στα χέρια μας πολύ καλά να μειωθούν σε όγκο και να αποβάλλουν τα υγρά τους.
Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά και τα ανακατεύουμε μαζί με τα χόρτα. Ρίχνουμε επιπλέον αλάτι αν χρειαστεί, το λάδι και το σιμιγδάλι ή το αλεύρι. Ανακατεύουμε και η γέμιση είναι έτοιμη.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μπάλες.
Τις δύο πρώτες που θα μπουν στη βάση ενός λαδωμένου ταψιού τις ανοίγουμε λίγο μεγαλύτερες.
Τα δύο πρώτα φύλλα τα απλώνω στο ταψί  και τα λαδώνω ενδιάμεσα.
Απλώνω τη γέμιση, ανοίγω τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία τοποθετώ πάνω σε αυτήν.
Το κάθε φύλλο το λαδώνω καλά και βάζω το επόμενο.
Δημιουργώ τον κόρθο ενώνοντας τα φύλλα, χαράζω την πίτα, λαδώνω την επιφάνειά της, την ραντίζω με τη σόδα που είχα κρατήσει και βάζω μπόλικο σουσάμι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C για περίπου 45-50λεπτά να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά της.

Συμβουλές
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι χόρτα  και μυρωδικά θέλετε!
Αν ανοίξετε μεγάλα τα τελευταία φύλλα μην τα κόψετε, μπορείτε να τα απλώσετε πλισέ, σαν κύματα, στην επιφάνεια της πίτας.  Έτσι εγκλωβίζετε αέρας ανάμεσά τους και συμβάλλει και αυτό να γίνουν ιδιαίτερα τραγανά και απολαυστικά!
Καλή επιτυχία!
Blog Widget by LinkWithin

20 σχόλια:

  1. Kαλημέρα! με τις πίτες έχω έναν έρωτα! Πολύ προσεγμένη...και βάζεις μέσα μελλισόχορτο; φυτρώνει στον κήπο και δεν το χρησιμοποιώ πουθενά...είναι γλυκιά η γεύση του; πικρή, στυφή; ποτέ δεν έχω δοκιμάσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λούλου, το μελισσόχορτο είναι νόστιμο γλυκό χορταράκι.
      Αφού βγαίνει στον κήπο σου να το συνδυάσεις με άλλα τσιγαριαστά χόρτα. Το χρησιμοποιούμε επίσης και στα παραδοσιακά μας καλιτσούνια.
      Καλό υπόλοιπο μέρας να έχουμε! Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Η ζύμη με την σόδα γίνεται πραγματικά τραγανο-νόστιμη!!!
    Μα και η πίτα σου γεμισμένη με τόσες νοστιμιές, δείχνει εξαιρετική!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα μου καλησπέρα, έγινε πολύ γευστική και η ζύμη όπως το είπες τραγανο-νόστιμη!!!
      Καλό απόγευμα!!Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Silena μου απίθανη, μοσχοβολάει με όλα αυτά τα υπέροχα χορταρικά που έβαλες μέσα!!!Αγαπώ πολύ τις πίτες γιαυτό και φτιάχνω συχνά!
    Γεια στα χέρια!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου, απ΄ όλα τα καλά μπήκαν στην πιτούλα και έγινε πράγματι μοσχομυριστή!
      Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Κι από μένα πολλά Φιλιά!!

      Διαγραφή
  4. Όντως το φύλλο φαίνεται πολύ καλό!!!!
    Όσο για τη χορτόπιτα, τί να πει κανείς.....υπάρχει τίποτα καλύτερο????????????
    Αγαπημένη πίτα!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχει περιθώρια λάθους αυτή η ζύμη, όπως άλλωστε με τις περισσότερες ζύμες.
      Όντως τίποτα καλύτερο απ’ τις πιτούλες!!!
      Καλό απόγευμα Peps μου!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Τέλειο το φύλλο σου! Πραγματικά δείχνει πολύ τραγανό και καλοψημένο! Κι έχουμε οικογενειακώς αδυναμία στις ωραίες πίτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Sundayspoon, χαίρομαι που σου άρεσε το φύλλο και η πίτα!!! Να ’σαι καλά!
    Ελάτε να σας φιλέψω!!!!
    Καλό βράδυ!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έφηβη εμένα δεν με λες :-)) Aλλά να με συμπεριλάβεις στην κατηγορία των εφήβων σε παρακαλώ πολύ, που θέλουν να τρώνε συνέχεια ειδικά ότι μιλάμε για πιτες και ειδικά χορτόπιτες ή χορτοτυρόπιτες!!

    Όσο για το φύλλο με την σόδα, μια φορά το έχω κάνει και μέλλον μου το ξαναθύμησες τώρα καλή μου.

    Καλημέρα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα Penelope, χαίρομαι πολλάκις : και γιατί με επισκέφτηκες και γιατί ανήκουμε στην ίδια κατηγορία και γιατί έχουμε αδυναμία στις πιτούλες και επειδή σου άρεσε και σου θύμισα το τραγανό φύλλο!!!
    Να ’σαι καλά! Καλό υπόλοιπο μέρας να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χορτόπιτα ή πίτα του αγρού... εγώ ξέρω ότι με ξελίγωσες!!!! Πρέπει να σου πω ότι λατρεύω τις πίτες σε κάθε μορφή τους και με κάθε φύλλο και γέμιση!!!!
    Τέλειααααα!!
    Καλό τριήμερο! -:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω καταλάβει την αδυναμία που έχεις στις πίτες Kiki μου και χαίρομαι που σου άρεσε η δική μου!! Με μεγάλη χαρά να σε φιλέψω και 1 και 2 και 3 κομμάτια!!!
      Καλό βράδυ και καλό τριήμερο και σε 'σένα!

      Διαγραφή
  10. Πραγμτι το φύλλο φαινεται θεΙκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσόρισες Beauty,
      Χαίρομαι που σου αρέσει!!!
      Είναι π. εύκολο και θεοτράγανο!!! Να το δοκιμάσεις!
      Καλό υπόλοιπο μέρας!

      Διαγραφή
  11. Χαίρομαι που συναντηθήκαν οι δρόμοι μας.
    Με τις πίτες η σχέση μου μοιάζει με σχάση πάθους, είμαι ικανή να φάω ολόκληρο ταψί μόνη μου.
    Αυτό το φύλλο δεν το έχω ξανακούσει και το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον.
    Ζηλεύω σας που έχετε πρόσβαση σε περισσότερα χόρτα η Αθήνα είναι δύσκολη.
    Θα δοκιμάσω σύντομα το φύλλο και θα επανέλθω.
    Καλό Μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες Ξανθή, χαίρομαι κι εγώ για την γνωριμία μας!!!
      Παρόλο που η Κρήτη δεν φημίζεται για τις πίτες της σε σχέση με άλλες περιοχές, πάντα είχαν ( με λίγα και απλά υλικά) τη θέση τους στη διατροφή της οικογένειας.
      Περιμένω εντυπώσεις για το φύλλο!
      Να 'σαι καλά!

      Διαγραφή
  12. THA TO FTIAKSW AYRIO!
    EIMAI FAN TOY SPITIKOY FYLLOY!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για το σχόλιο σου!!!! Ελπίζω και εύχομαι να σου αρέσει η πίτα!!!!
      Να ΄σαι καλά!!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...