Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Ντολμαδάκια με λάπαθα



Λείπουν τα … ντολμαδάκια απ’ τη Σαρακοστή?



Υλικά
5οο γρ.  περίπου λάπαθα
Για τη γέμιση:
3 κρεμμύδια
3 ντομάτες
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο ή 2 κουταλιές ξερό
2 κουταλιές ρίγανη
λίγο μάραθο ψιλοκομμένο (4-5 φούντες)
1 κούπα ελαιόλαδο
1 ½ κούπα περίπου ρύζι νυχάκι ή μπλου ροζ
αλάτι, πιπέρι, κανέλα
Για το ψήσιμο:
½ κούπα νερό
½ κούπα ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Αφού πλύνουμε τα λάπαθα τα χωρίζουμε σε 2-3 μερίδες και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί.
Τα περιχύνουμε με βραστό νερό και τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά να μαλακώσουν ελαφρά.
Αφαιρούμε το ζεστό νερό και αμέσως τους προσθέτουμε κρύο νερό για να διατηρήσουν το χρώμα τους και να σταματήσει ο βρασμός.
Μόλις αποκτήσουν κανονική θερμοκρασία χύνουμε το νερό και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Στο multi ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια χωρίς να τα κάνουμε αλοιφή.
Περνάμε και την ντομάτα και την αλέθουμε καλά.
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα κρεμμύδια, την ντομάτα και όλα τα υλικά της γέμισης ανακατεύοντας καλά.
Παίρνουμε το κάθε φύλλο λάπαθου, το ανοίγουμε στην παλάμη μας κοιτάζοντας τα νεύρα του φύλλου.
Βάζουμε στην άκρη μια μικρή ποσότητα απ’ τη γέμιση, περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού.
Τυλίγουμε το φύλλο σε τριγωνικό σχήμα όπως τυλίγουμε τα τυροπιτάκια με φύλλο κρούστας.

Τα τοποθετούμε σε ταψάκι ή πυρέξ όρθια το ένα μετά το άλλο και σιμά-σιμά.
Περιχύνουμε με τη ½ κούπα λάδι και τη ½ κούπα νερό.
Απλώνουμε στην επιφάνεια μερικά λάπαθα που μας έμειναν και σφραγίζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C για 50-60 λεπτά.
Στο τελευταίο 20λεπτο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Συμβουλή
Για να σερβίρουμε τα ντολμαδάκια χωρίς να ανοίξουν και να χαλάσει το σχήμα, δεν τα βγάζουμε αμέσως απ’ το ταψί αλλά τα σερβίρουμε κανένα 10λεπτο αφότου τα βγάλουμε απ’ το φούρνο.

Καλή επιτυχία!
Blog Widget by LinkWithin

23 σχόλια:

  1. Α! Δεν παίζωωωωω!
    Silena, τι είναι αυτό το πιάτο το φορτωμένο με τόσες γευστικές και όχι μόνο αναμνήσεις;
    Του "απαίχτου" μιλάμε, ανώτερα από τα κλασικά αμπελόφυλλα.

    Και να σκεφτείς ότι έχω λάμπαθα στο χωράφι μου, τα φτιάχνω μόνο που εγώ τα αχνίζω σε βραστό νερό για δευτερόλεπτα, επειδή είναι πολύ ντελικάτα δεν θέλουν πολύ...Λες να το καταργήσω και να τα τυλίγω ωμά;
    Πιο εύκολο μοιάζει.

    Κανόνισε, έρχομαι με το πρώτο αεροπλάνο...ετοίμασε κανα, δυο, τρεις δόσεις, με γιαουρτάκι, παρακαλώ, τους δικούς μου για μεγαλύτερη...αμαρτία!:)

    Z.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κλείσε και για μένα εισιτήριο!!!!

      Διαγραφή
    2. Όπως το είπες, μια ιδέα θέλουν στο καυτό νερό.
      Ζαμπία μου, έλα εσύ και ξια μου εμένα, απ’ όλα τα καλούδια θα σου θιάξω!!!
      Καλό μεσημέρι να 'χουμε!

      Διαγραφή
    3. Peps, καλοδεχούμενη!!! Κορίτσια, ελάτε και θα κανονίσω γλέντι της τάβλας!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Α! σόρυ, τώρα πρόσεξα, ότι τους ρίχνεις κι εσύ βραστό νερό...Είναι και πρωί ακόμα, τους είδα έτσι λιμπιστικούς ε, μια ζαλάδα την έπαθα..:)

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι’ αυτό κι εγώ αποφεύγω να γυροφέρνω τα πρωινά!!!
      Που μετά όρεξη για …δουλειά!!!!!

      Διαγραφή
  3. Μα τα έκανες τέλεια!! Μ αρέσουν πολύ που είναι τριγωνικά!!! και με λάπατα δεν είχα ξαναδει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή τα λάπαθα είναι μακρόστενα τυλίγονται ευκολότερα τριγωνικά και έχουν καλύτερη εμφάνιση! Να τα δοκιμάσεις, είναι μεγαααααάλος πειρασμός!!!

      Διαγραφή
  4. Τρελαίνομαι για ντολμαδάκια! Με λάπαθα όμως δεν έχω δοκιμάσει ποτέ! Πρέπει να είναι πολύ νόστιμα! Μου αρέσει πολύ και το τριγωνικό τους σχήμα!
    Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα λάπαθα είναι πιο τρυφερά και πιο νόστιμα απ’ τα αμπελόφυλλα. Λίγο μπελαλίδικα αλλά αξίζει τον κόπο!!!
      Sundayspoon, ξέχασα να σου πω … βγάλαμε και για σένα εισιτήριο!! εντελώς …δημοκρατικά!!!!
      Καλή Σαρακοστή και σε σένα!

      Διαγραφή
  5. Τα ντολμαδάκια είναι το must της Σαρακοστής!
    Τα μαγείρεψες υπέροχα Silena μου και μας τα σερβίρισες με τόσο αναλυτικές οδηγίες!
    Το τύλιγμα με λάπαθα το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον!
    Καλή Σαρακοστή εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Έλενα, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!! Ελπίζω να βοήθησα με τις φώτο. Να ’σαι καλά και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  6. Και με λάπαθα και τριγωνάκια. Θέλω κι εγώ να δηλώσω δοκιμαστής μαζί με τις παραπάνω κυρίες! Τα ντολμαδάκια τα λατρεύω με ότι και αν τα τυλίξεις. Αλλά το λάπαθο δεν το είχα ξαναδεί ποτέ!! Εγκρίνω και επαυξάνω Σιλένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή μου καλησπέρα, μπήκες αυτόματα στη λίστα!!!! Τα ντολμαδάκια με λάπαθα είναι πολύ λαχταριστά, το θέμα είναι ότι τα λάπαθα δεν μπορούν εύκολα να διατηρηθούν ( π.χ. κατάψυξη όπως τα αμπελόφυλλα) γιατί είναι πολύ ευαίσθητα και άρα πολύ μικρή η διάρκειά τους για να τα απολαύσουμε!
      Καλό βράδυ να έχουμε!

      Διαγραφή
    2. Αυτό που δεν μπαίνουν κατάψυξη δεν το ήξερα.
      Κρίμα..
      Από την άλλη βέβαια μπορούμε να τα προσμένουμε με ανυπομονησία όταν είναι στην εποχή τους. Φιλιά Σιλένα μου!

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα Χρυσαυγή μου, πριν κάμποσο καιρό είχα δοκιμάσω να τα καταψύξω αλλά δεν είχα μείνει καθόλου ευχαριστημένη. Πέταξα τα περισσότερα, είχαν χάσει το χρώμα τους και δυσκολεύτηκα στο τύλιγμα. Οπότε δεν αξίζει να κάνουμε τη διαδικασία! Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα να τα τυλίξω και να τα συντηρήσω σε βάζα!!!
      Πάντως συμφωνώ ότι η προσμονή για το φρέσκο είναι ο καλύτερος οδηγός για τα καλύτερα εδέσματα!!!
      Φιλιά πολλά και καλό βράδυ!!!

      Διαγραφή
    4. Ξέχασα Χρυσαυγή μου να αναφέρω, αν προλάβω αύριο θα το συμπληρώσω στη συνταγή, ότι πάμπολλες φορές έχω καταψύξει ντολμαδάκια είτε με αμπελόφυλλα είτε με λάπαθα, έτοιμα τυλιγμένα με τη γέμιση τους …λες και είναι της ώρας!!!!

      Διαγραφή
    5. Καλημερα! Στην κατσαρολα, προκειμενου να τα αυγοκοψουμε κιολας , δεν μπορουν να γινουν?Οπως τα συμβατικα ντολμαδακια?Ή ειναι σιγουρο οτι θα διαλυθουν?Ευχαριστω..

      Διαγραφή
    6. Εύη, μπορούν να γίνουν και στην κατσαρόλα, όπως και τα άλλα!!!! Τα έχω κάνει κι έτσι απλά προσέχω να μη διαλυθούν όπως αναφέρεις κι εσύ (πιο χαμηλή θερμοκρασία)!!! Συνήθως αυτά δεν τα αυγοκόβω, θέμα γούστου!!!
      Συγγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησής μου αλλά είχα πρόβλημα με το laptop.
      Να έχεις όμορφες γιορτινές μέρες!

      Διαγραφή
  7. Silena μου τι ωραία ντολμαδάκια που έφτιαξες;Μπράβο, πολύ μου αρέσουν!Το τύλιγμα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα συνονόματη, χαίρομαι που σου άρεσαν τα ντολμαδάκια, το τύλιγμα δεν έχει καμιά δυσκολία και είναι πεντανόστιμα τα άτιμα!!!
      Πολλά φιλιά Ελένη μου!!!

      Διαγραφή
  8. Τρελαινομαι για ντολμαδακια γενικά, με λάπαθα δεν τα εχω δοκιμασει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά την ταπεινή μου γνώμη τα ντολμαδάκια με λάπαθα είναι πολύ νοστιμότερα!!!!!!
      Αξίζει να τα δοκιμάσεις!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...