Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Το λεξικό της υγείας στο … πιάτο 4



ΛΑΧΑΝΙΚΑ 2




Λάχανο
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος, νάτριο, φολικό οξύ, βιταμίνες C, Ε και Κ, κάλιο, βήτα καροτίνιο, ιώδιο.
Οφέλη: Ωμό, απομακρύνει τις τοξίνες από το στομάχι.  Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, σκοτώνει τα βακτήρια και τους ιούς.  Δρα κατά του καρκίνου.

Σέλινο
Θρεπτικά συστατικά: Βήτα καροτίνιο, φολικό οξύ, βιταμίνη Β3, νάτριο.
Οφέλη: Δρα κατά του καρκίνου.  Μειώνει την αρτηριακή πίεση.  Μπορεί να βοηθήσει στις ημικρανίες και στους πόνους των αρθρώσεων.

Ντομάτα
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος, βήτα καροτίνιο, φολικό οξύ, βιταμίνη C.
Οφέλη: Αντισηπτική, αλκαλική.  Μειώνει την ηπατική φλεγμονή.  Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να παρέμβει στην απορρόφηση του ασβεστίου.

Μελιτζάνα
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, φώσφορος, βήτα καροτίνιο, φολικό οξύ.
Οφέλη: Καθαρίζει το αίμα, προλαμβάνει τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις αιμορραγίες, προστατεύει τις αρτηρίες.

Μαρούλι
Θρεπτικά συστατικά: Βήτα καροτίνιο, μαγνήσιο, κάλιο, φολικό οξύ.
Οφέλη: Σπασμολυτικό.  Ωφελεί τα οστά, τις αρθρώσεις, τις αρτηρίες και το συνδετικό ιστό.

Παντζάρια
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο,, μαγνήσιο, σίδηρος, φώσφορος, κάλιο, μαγγάνιο, φολικό οξύ, βιταμίνη C.
Οφέλη: Καθαρίζουν τα έντερα.  Ωφέλιμα για το αίμα, απομακρύνουν τις τοξίνες από το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη.

Πατάτες
Θρεπτικά συστατικά: Κάλιο, βιταμίνη Β3, φολικό οξύ, βιταμίνη C.
Οφέλη: Καθαρίζουν το σύστημα, ωφελούν το συκώτι και τους μυς.

Πιπεριές
Θρεπτικά συστατικά: Κάλιο, φολικό οξύ, βήτα καροτίνιο, βιταμίνη Β, βιταμίνη C.
Οφέλη: Αντιβακτηριακές, διεγερτικές.  Βοηθούν στην αρτηριακή πίεση, βελτιώνουν την κυκλοφορία.

Σπανάκι
Θρεπτικά συστατικά: Κάλιο, φολικό οξύ, βήτα καροτίνιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος.
Οφέλη: Δρα κατά του καρκίνου.  Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.  Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.  Στηρίζει την υγεία των οστών. 

 Σπαράγγια
Θρεπτικά συστατικά: Κάλιο, φολικό οξύ, βήτα καροτίνιο, βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, φώσφορος.
Οφέλη: Περιέχουν ασπαραγίνη, η οποία ενεργοποιεί τη λειτουργία των νεφρών.  Ήπια καθαρτικά, αντιβακτηριακά.

Ελιές
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, σίδηρος και βήτα καροτίνιο.
Οφέλη: Εύπεπτες.  Ωφέλιμες για το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη, αυξάνουν την έκκριση χολής.


Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...