Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Το λεξικό της υγείας στο ... πιάτο 3




ΛΑΧΑΝΙΚΑ


Αγγούρι
Θρεπτικά συστατικά: Κάλιο και βήτα καροτίνιο.
Οφέλη: Διουρητικό, καθαρτικό.  Διαλύει το ουρικό οξύ που προκαλεί λίθους στα νεφρά και στην ουροδόχο κύστη.  Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.

Αγκινάρα
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, νάτριο, φολικό οξύ, βήτα καροτίνιο, βιταμίνη Β3, βιταμίνη  C, βιταμίνη Κ.
Οφέλη: Διουρητική, βοηθάει στην πέψη.  Διευκολύνει τη ροή της χολής.  Μειώνει τη χοληστερόλη.

Αρακάς
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρος, βιταμίνες Β, φολικό οξύ, κάλιο, ψευδάργυρος, σίδηρος.
Οφέλη: Καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών.  Τονώνει το στομάχι και βοηθάει στην ηπατική λειτουργία.

Καρότο
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος, βήτα καροτίνιο.
Οφέλη: Απομακρύνει τις τοξίνες, εξαιρετικό για το συκώτι και την πεπτική οδό.  Βοηθάει στη λειτουργία των νεφρών και σκοτώνει βακτήρια και ιούς.

Κουνουπίδι
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, φολικό οξύ, κάλιο, βήτα καροτίνιο, βιταμίνη C.
Οφέλη: Βοηθάει να καθαρίζεται το αίμα.  Ωφέλιμο για τις ουρορραγίες,, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη δυσκοιλιότητα.  Δρα κατά του καρκίνου.

Κρεμμύδι
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος, φολικό οξύ, βήτα καροτίνιο, κερκετίνη.
Οφέλη: Αντισηπτικό, σπασμολυτικό, αντιβιοτικό.  Μειώνει τους σπασμούς στο άσθμα.  Εξαιρετικό για την αποβολή των τοξινών.

Ραδίκια
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος, φολικό οξύ, βήτα καροτίνιο, βιταμίνη C.
Οφέλη: Αποχρεμπτικά, διαλύουν την περιττή βλέννη.  Καθαρίζουν τα ιγμόρεια και βοηθούν στον πονόλαιμο.

Μανιτάρια
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος, φολικό οξύ, βήτα καροτίνιο, βιταμίνη Β5, φολικό οξύ, ψευδάργυρος.
Οφέλη: Χαμηλώνουν τη χοληστερόλη, στηρίζουν την ανοσοποιητική λειτουργία.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρος, φώσφορος, φολικό οξύ, βήτα καροτίνιο, βιταμίνες Β3, Β6, C, E
Οφέλη: Αντιοξειδωτικά, αντιβακτηριακά, κατά των ιών.  Περιέχουν ινδόλες, που προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού και του εντέρου.

Μπρόκολο
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β5, βήτα καροτίνιο, φώσφορος.  Υψηλή περιεκτικότητα, σε βιταμίνη C, φολικό οξύ.
Οφέλη: Αντικαρκινικό, αντιοξειδωτικό, καθαρίζει το έντερο, αντιβιοτικό, κατά των ιών.

Μάραθος
Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος, νάτριο, φολικό οξύ, βιταμίνη C, κάλιο.
Οφέλη: Σπασμολυτικός.  Βοηθάει στην καλή πέψη των λιπών.  Χρήσιμος στον έλεγχο του βάρους κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Συνεχίζεται
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...