Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Μαραθόπιτες Χανίων


 Παραλία στον Πύργο Ψηλονέρου, περιοχή Μάλεμε Χανίων
Τελευταία μέρα του Μάρτη απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα!

Ή  αλλιώς:
Όταν ο Θεός έπλασε …τις μαραθόπιτες

Την πρώτη μέρα μάζεψε τα χορταράκια
τη δεύτερη τα έπλυνε και τα άπλωσε να στεγνώσουν
την τρίτη τα έκανε ματσάκια και τα ψιλοέκοψε

την τέταρτη ανασκουμπώθηκε και έφτιαξε τις πιτούλες του (υπάρχουν αποκλειστικές φώτο)
την πέμπτη τις απόλαυσε με ένα μοσχοφίλερο!!!!
την έκτη πρόσφερε μερικές, όλο καμάρι για τη δημιουργία του, στο αμαρτωλό ζεύγος και αποθήκευσε τις υπόλοιπες για όταν έρθει η  καταστροφή τηςΕυρωζώνης και
την έβδομη την όρισε μέρα αργίας(κοινός χουζούρι) και περισυλλογής  …¨τελικά άξιζε τον κόπο¨!!!!

Οι μαραθόπιτες  θεωρούνται παραδοσιακό πιάτο στην Κρητική κουζίνα.
Η παρασκευή τους είναι χρονοβόρα επειδή χρειάζεται πολλές ώρες προετοιμασίας. 
Αν συλλέξετε οι ίδιοι/ες τα μάραθα, αλλά ακόμα και αν τα αγοράσετε, φροντίσετε να είναι πολύ δροσερά. Πρέπει η προετοιμασία τους να γίνει άμεσα για να μην χάσουν τη φρεσκάδα τους. Όσο περισσότερο μένουν ανεκμετάλλευτα τόσο σκληραίνουν και είναι δύσκολα στην βρώση.
Πλύντε τα πολύ καλά και απλώστε τα πάνω σε πετσέτα αρκετές ώρες να στεγνώσουν.  Καλύτερα να γίνει αυτή η διαδικασία το βράδυ ώστε την επόμενη μέρα να συνεχίσετε την προετοιμασία τους.
Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να προετοιμάσετε το σπανάκι και τα λάπαθα(αν χρησιμοποιήσετε).
Μπορεί να ιδρώσετε για να τις φτιάξετε, μπορεί να «βομβαρδίσετε» την κουζίνα σας και να δυσανασχετήσετε, μπορεί να σκέφτεστε πως τον χρόνο αυτό θα είχατε ετοιμάσει δέκα άλλα  λαχταριστά πιάτα, αλλά μόλις τις γευτείτε εσείς και οι δικοί σας σίγουρα θα εξανεμιστούν όλες οι  αρνητικές σκέψεις που σας ταλανίζουν!!!
Πάμε λοιπόν να δούμε την υπόλοιπη διαδικασία για αυτές τις καταπληκτικές μαραθόπιτες!

Υλικά
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλιά χυμό λεμονιού ή τσικουδιά
1 ½ με 2 κούπες χλιαρό νερό
αλάτι
Για τη γέμιση
600 γρ. μάραθα
400 με 500 γρ. σπανάκι και λάπαθα (προαιρετικά)
4 με 5 κρεμμύδια μεγάλα
½ κούπα ελαιόλαδο
αλάτι
4 κουταλιές αλεύρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Σε μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε λάκκο στο κέντρο και βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.  Τα αναμιγνύουμε και φτιάχνουμε ένα ζυμάρι μαλακό και εύπλαστο.  Το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Αφού έχουμε πλύνει και έχουμε στεγνώσει τα χόρτα μας τα κάνουμε μάτσα να χωράνε στη χούφτα μας.
Τα ψιλοκόβουμε με μαχαίρι βάζοντας το μάραθο σε ξεχωριστό μπολ.
Αλατίζουμε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και πιέζουμε με τις παλάμες μας (όπως πλένουμε τα ρούχα στο χέρι) το μάραθο με δύναμη και αρκετές φορές για να σπάσουν οι ίνες του.
Στο multi ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια χωρίς να τα κάνουμε αλοιφή και τα προσθέτουμε στα μάραθα.
Σε άλλο μπολ βάζουμε το σπανάκι με τα λάπαθα,  τα πιέζουμε να μειωθούν σε όγκο και τα ενώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Δοκιμάζουμε το μείγμα στο αλάτι και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε.
Πασπαλίζουμε το αλεύρι και αναμιγνύουμε καλά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και ανοίγουμε το κάθε ένα από αυτά σε μεγάλο στρογγυλό φύλλο.  Χαράζουμε με τη βοήθεια ενός πιάτου για φρούτο, στρογγυλά φυλλαράκια. 
Απλώνουμε σε ένα από αυτά 3 με 4 κουταλιές από τη γέμιση αφήνοντας τριγύρω περιθώριο το οποίο το βρέχω ελαφρά με το δάχτυλό μου. 
Σκεπάζουμε με άλλο στρογγυλό φυλλαράκι, το πιέζουμε ελαφρά να κολλήσει με το κάτω φύλλο και τελειώνουμε τη μαραθόπιτά μας κάνοντας σχέδιο με ένα πιρούνι.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
Σε τηγάνι  βάζουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε όσες μαραθόπιτες θέλουμε να καταναλώσουμε άμεσα.

 Συμβουλές
Τις ποσότητες από τα χόρτα μπορείτε να τις αυξομειώσετε ανάλογα με τα δικά σας γούστα.  Αν θέλετε να ¨ακούγετε¨ περισσότερο το μάραθο αυξάνετε την ποσότητά του και αντίστοιχα μειώνετε στα υπόλοιπα.
Ότι και να επιλέξετε μην μειώσετε την ποσότητα των κρεμμυδιών γιατί αυτά δίνουν τη νοστιμιά στις πιτούλες μας.
Όσες μαραθόπιτες δεν καταναλώσετε μπορείτε να τις καταψύξετε.

Καλή επιτυχία!
Blog Widget by LinkWithin

28 σχόλια:

  1. Πολύ μου άρεσε η εισαγωγή και οι φωτογραφίες σου.
    Όχι πως δεν μου αρέσουν οι μαραθόπιτες.
    Η Λίνα στη σελίδα μας έχει δώσει τις Κρητικές κι εγώ τις Συριανές. Βέβαια οι δικοί μου βρήκαν έντονη την παρουσία του μάραθου κι έτσι δεν την ξανάκανα.
    Καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ξανθή μου,
      Δοκίμασε και αυτήν την εκδοχή και ακολούθησε τη συμβουλή στο τέλος, αν και οι αναλογίες που δίνω νομίζω θα σε ικανοποιήσουν. Αξίζουν μια ακόμα προσπάθεια!!!
      Καλό απόγευμα να έχεις!

      Διαγραφή
  2. Silena μου, τους έχω τρελλή αδυναμία!

    Έψαχνα κι' εγώ στο εξοχικό πριν 20 μέρες για μάραθο, αλλά ακόμη δεν είχε βγει, με την ελπίδα ότι θα κατάφερνα να φτιάξω μαραθόπιτες.

    Τώρα μ' έχεις ξεσηκώσει και να δω τι θα βρω πια αύριο στην λαϊκή μας!

    Καλημέρες πολλές-πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου,
      χαίρομαι που σ’ αρέσουν!!! Να συμπεράνω λοιπόν πως έχεις ξαναφτιάξει, αν ακολουθήσεις την εκδοχή που προτείνω πες μου πως σου φάνηκαν. Καλά ψώνια αύριο!

      Διαγραφή
    2. Έχω φτιάξει 5-6 φορές, αλλά τις έχω γευτεί ακόμη περισσότερες από χεράκια φίλων & φιλενάδων Κρητικών :-)) Θα δοκιμάσω και την δική σου εκδοχή, αν εφοδιαστώ τελικά με μάραθο σήμερα.

      Διαγραφή
    3. Περιμένω εντυπώσεις Πηνελόπη μου όποτε τις φτιάξεις!
      Μη διστάσεις να ρωτήσεις ότι θες!
      Καλό βράδυ! Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Silena μου δείχνουν πεντανόστιμες,γεια στα χέρια σου!Καλό μήνα!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως πεντανόστιμες οι ατιμούλες Ελένη μου!!! Ευχαριστώ πολύ, να ΄σαι καλά!! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  4. Από νωρίς το πρωί την έχω δει τη μαραθόπιτα κι εχω ξεσηκωθεί....δεν την έχω φτιάξει ποτέ και μ αρέσει πολύ ο μάραθος. Αύριο έχω λαική....

    Καλημέρα!!!! Τέλεια την έκανες!!!!!!!!!!!!!Μοσχομυρίζει!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Peps θα σε μαλώσω!
      εσύ Κρητικάτσι πράμα και δεν έχεις ακόμα φτιάξει!!!!
      Βουουουουουουουρ! αύριο για ψώνια και ότι χρειαστείς εδώ είμαι!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
    2. Μόλις γύρισε η μαμα από ρέθυμνο...έφερε ..τυριά...και αλατσοελιές.....θα γίνει χαμός!!! Και λέω να ολοκληρώσω το μενού με μίση δόση από μαραθόπιτες!!!! Αύριο.....
      Θυμάσαι πόσες πίτες βγαίνουν με ολόκληρη τη δόση?

      Διαγραφή
    3. Χαίρομαι Peps μου, που το αποφάσισες τελικά!!!
      Βγαίνουν γύρω στις 12 με 15 μαραθόπιτες ανάλογα με την ποσότητα γέμισης που θα βάλεις σε κάθε μία ( μην τις ¨μπουκώσεις¨ πάρα πολύ, δες φώτο)
      Περιμένω είτε απορίες είτε εντυπώσεις!
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
    4. Τις έφτιαξα!! Τις έφτιαξα!!!!
      Το 1/4 της δόσης σου...μου βγήκαν 4 πίτες και τους έβαλα μόνο μάραθο και κρεμμυδάκι. Μ'αρέσουν πάρα πολύ!!! Και το ζυμάρι πολύ εύκολο!!!!! Αλλη φορά θα φτιάξω και περισσότερες....ακόμα δε το χω με το άνοιγμα των φύλλων!!!
      Αν έχεις facebook θα τις βάλω αυριο στη σελιδα μου Pepi's kitchen και το λινκ του μπλόγκ σου!
      Φιλιά!! Ευχαριστώ για τη συνταγή!!!

      Υ.γ. αφού τις έφτιαξα....σκέφτηκα οτι θα μπορούσα να έιχα βάλει μυζήθρα που έφερε η μαμά.....

      Διαγραφή
    5. Μπρααάβο Κρητικάτσι!!!
      Καμαρώνω για σένα και χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν!!
      Την επόμενη φορά φτιάξε περισσότερες και βάλε στην κατάψυξη.
      Θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπη σε πολλές περιστάσεις!
      Φύλαξε τη μυζήθρα γι’ αργότερα, έχουμε και καλιτσούνια να κάνουμε όπου να ΄ναι!
      Θα μπω απ’ το fb του υιού μου, να ΄σαι καλά!!
      Καλό βράδυ! Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Αχ, Κρήτη!!
    Πόσο θέλω να έρθω και να δοκιμάσω τέτοιες νοστιμιές!!
    Γεια σου, Silena!

    ΥΓ. Silena, δεν αφαιρείς την επαλήθευση σχολίων;
    Θα σε 'σχολιάζουμε' έτσι πιο εύκολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες Στέλλα, χαίρομαι που με επισκέφτηκες και επίσης χαίρομαι που σου αρέσουν οι νοστιμιές του τόπου μου!!!
      Μέχρι να οργανώσουμε την επίσκεψη κεράσου μερικές απ΄τα χεράκια μου, όχι από αυτές γιατί τις έχω ¨τάξει¨ , βγαίνουν άλλες φρέσκιες – φρέσκιες!

      Στέλλα μου είμαι καινούργια και επειδή έχω διαβάσει διάφορα δεν θέλω να μου χαλάσει τη διάθεση! Πάντως θα το σκεφτώ σοβαρά!
      Να ΄σαι καλά! Σ΄ ευχαριστώ πολύ πολύ!

      Διαγραφή
  6. Πω πω τι μου θύμισες Silena μου!
    Ενα καλοκαίρι στα Χανιά (νομίζω από τις ωραιότερες διακοπές μου είχα κάνει τότε) το πρώτο που παράγγελνα όταν καθόμασταν σε κάποιο εστιατόριο ήταν μαραθόπιτες.
    Λατρεύω το άρωμα του μάραθου!!
    Και φυσικά κρατώ την συνταγή σου να την κάνω μόλις προμηθευτώ μάραθα!
    Φιλιά!

    ΥΓ. Θα συμφωνήσω κι εγώ με την Στέλλα, αν θέλεις αφαίρεσε την λεκτική επαλήθευση, δεν προσφέρει τίποτε απολύτως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίμα Έλενά μου που δε γνωριζόμασταν τότε που μας επισκέφτηκες!
      Όταν αποφασίσεις να τις φτιάξεις μη διστάσεις να με ρωτήσεις οτιδήποτε!
      Ωστόσο με χαρά να σε φιλέψω από τις φρέσκιες … γιατί όσες και να κάνει κανείς δεν είναι ποτέ αρκετές!!!
      Καλό απόγευμα! Φιλιά!

      Σχετικά με τα σχόλια χρειάζομαι χρόνο...

      Διαγραφή
  7. Φανταστική φαίνεται η πιτούλα!!! Αξίζει σίγουρα η προετοιμασία! Και μου αρέσει γιατί, παρόλο που τηγανίζεται, δεν φαίνεται να έχει τραβήξει λάδι.
    Έχω και ερώτηση: Οι συγκεκριμένες πιτούλες μπορούν να γίνουν και χωρίς μάραθο; Ας πούμε με σπανάκι-μυρώνια;
    Φιλιά πολλά και πάντα τέτοιες ωραίες δημιουργίες να μας παρουσιάζεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι συγκεκριμένες πιτούλες, Sundayspoon μου, το θέλουν το λαδάκι τους στο τηγάνι, αν θες μετά μπορείς να τις τοποθετείς σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει την περίσσια.
      Πιστεύω πως μπορεί να γίνει με άλλα χόρτα, αυτή τη λογική έχουν τα χορτοπιτάκια και τα δικά μας Πασχαλινά καλιτσούνια με σπανάκι, μόνο που έχουν άλλο σχήμα!
      Αν θες περίμενε λίγο, σίγουρα τις επόμενες μέρες θα ετοιμάσω τα καλιτσούνια και μπορεί να πάρεις από εκεί ιδέες!
      Κερνάω μερικές για να διαπιστώσεις τη νοστιμιά τους!
      Φιλάκια κι απο μένα και σ΄ευχαριστώ για τα γλυκά σου λόγια!

      Διαγραφή
  8. Silena, αυτές είναι πίτες "παραγγελιά", να λες για να μην απαιτούν κομμάτι οι αναγνώστες σου... :)

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζαμπία μου, είδες που στο είπα πως θα γίνεις περδίκι!!!!
      Στις έταξα και μάλιστα με όλη μου την καρδιά, οπότε στείλε διεύθυνση και το ντελίβερι έεεεεεφτασε!!!
      Και μη νομίζεις πως θα σε ρίξω με το να μη στείλω φρέσκιες …ξια μου εμένα!

      Διαγραφή
  9. Σιλένα, με γύρισες κάποια χρόνια πίσω! Τότε που μείναμε σε διακοπές, αρκετές μέρες στα Χανιά. Κάθε πρωί, κατεβαίναμε στην παλιά αγορά και το πρώτο που έκανα, ήταν να αγοράζω αυτές τις πιτούλες. Πεντανόστιμες!!!! Μου έχουν μείνει αξέχαστες, καθώς έχω αδυναμία στον μάραθο. Τον χρησιμοποιούμε και εμείς στην Κάρπαθο σε εδέσματα με χόρτα. Καταπληκτικό άρωμα και γεύση. Να είσαι καλά που μου τις θύμισες!!
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Ειρήνη,
      αφού έχεις επισκεφτεί τα Χανιά θα γνωρίζεις και κάποια από τα ήθη και έθιμά μας! Επιβάλλουν να τρατάρουμε κάθε φιλοξενούμενο στα μέρη μας και μιας και με επισκέφτηκες πρώτη φορά με χαρά να σε φιλέψω από τις αγαπημένες σου πιτούλες!
      Τώρα μπορείς και να τις φτιάξεις, αν χρειαστείς κάτι μη διστάσεις, και πες μου αν σου θύμισαν κάτι από τα παλιά!!!!
      Πολύ όμορφα και τα δικά σας μέρη που δυστυχώς ακόμα δεν έχω επισκεφτεί!!!
      Να τα λέμε! Καλό απόγευμα και σε σένα!

      Διαγραφή
  10. Σιλένα τώρα τις χαζεύω και έχω ξετρελλαθεί.
    Το πόσο μου αρέσει που είναι λεπτές και όχι μπουκωμένες με γέμιση. Τρώγωνται ανετότατα και εύκολα.

    Μου αρέσει ο μάραθος πολύ και δεν έχω μπει ποτέ στη διαδικασία να φτιάξω κάτι τέτοιο.

    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή μου, μακάρι να μπορούσα να σου στείλω μερικές να καταλάβεις τη νοστιμιά τους!!!!
      Ξέρω πως είναι χρονοβόρες αλλά όταν έχεις χρόνο αξίζει να τις φτιάξεις, θα τις απολαύσετε μικροί – μεγάλοι!!!
      Καλό βράδυ! Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το ίδιο B.F. και μόνο στη σκέψη!!!!!!!!
      Έλα να απολαύσουμε καμία!!!
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...