Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013

Τσουρέκι σε φόρμα



Πολύ νόστιμο και εμφανίσιμο τσουρέκι το οποίο μπορείτε να ετοιμάσετε ακόμα και την τελευταία στιγμή.
Σε μορφή κέικ για να το μεταφέρετε με ευκολία, όμορφο σχέδιο για να εντυπωσιάσετε, καταπληκτικά αρώματα που γεμίζουν τον ουρανίσκο με κάθε μπουκιά και όλα αυτά σε ένα μόνο τσουρέκι!


Υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό
½ λίτρο γάλα
2 φακελάκια ξερή μαγιά
1 ποτήρι ζάχαρη
120 γρ. βούτυρο
1 κ. γλ. μαχλέπι κοπανισμένο
½ κ. γλ. μαστίχα κοπανισμένη
ξύσμα από ½ πορτοκάλι
3 αβγά
1 πρέζα αλάτι
1 κρόκο αβγού για άλειμμα
 φιλέ αμυγδάλου για διακόσμηση

Εκτέλεση
Λιώνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και προσθέτουμε το γάλα, φροντίζοντας το μείγμα να διατηρείτε χλιαρό.
Κοσκινίζουμε σε λεκανίδα τα 2/3 από το αλεύρι, ανοίγουμε στο κέντρο μία λακούβα και ρίχνουμε το παραπάνω μείγμα του βούτυρου-γάλακτος.
Προσθέτουμε τη ξερή μαγιά και τη λιώνουμε με τα δάκτυλά μας, ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με τα χέρια μόνο τα υλικά που βρίσκονται στη μέση της λακούβας.
Αφού λιώσει η ζάχαρη, βάζουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα και ένα - ένα τα αβγά σπάζοντας τους κρόκους και ενσωματώνοντάς τα με τα υπόλοιπα υγρά υλικά.
Τέλος προσθέτουμε το αλάτι και αρχίζουμε σιγά – σιγά καθώς συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τα χέρια να ενσωματώνουμε το αλεύρι στο υπόλοιπο μείγμα.
Η ζύμη που θα προκύψει θα κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος (προθερμασμένο φούρνο στους 50ο C) να φουσκώσει για τουλάχιστον 2 ώρες. 
Πατάμε τη ζύμη με τα χέρια να ξεφουσκώσει και προσθέτουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζετε για να μην κολλάει στα χέρια και να γίνει πολύ μαλακή και εύπλαστη.
Δουλεύουμε στον πάγκο εργασίας τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 3 κομμάτια.
Με το πρώτο κομμάτι ανοίγουμε ένα παραλληλόγραμμο 25×35 
και το κόβουμε σε 6 λωρίδες για φόρμα με διάμετρο 28 εκ ή μεγαλύτερη( ή 4 λωρίδες για φόρμα με διάμετρο 26 εκ. που ήταν η δική μου ή μικρότερη).
Την κάθε λωρίδα τη ρολάρουμε και τη τοποθετούμε  ακτινωτά μέσα σε φόρμα με άνοιγμα, η βάση της οποίας έχει καλυφθεί με αντικολλητικό χαρτί.
Με το δεύτερο κομμάτι ζύμης ανοίγουμε ένα στρογγυλό φύλλο όσο είναι η διάμετρος της φόρμας. 
Δημιουργούμε 6 (ή 4) τρίγωνα τα οποία χαράζουμε σε 3 μέρη χωρίς να τα χωρίσουμε τελείως. Έπειτα το κάθε τρίγωνο το τυλίγουμε απαλά σαν κρουασάν και το τοποθετούμε ανάμεσα στα ρολάκια.
 
Με το τρίτο ζυμάρι κάνουμε δύο μακρόστενα κορδόνια τα οποία ενώνουμε μεταξύ τους, τα στρίβουμε και τα τοποθετούμε στη μέση της φόρμας.
 
Αφήνουμε ξανά σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 περίπου ώρα και αλείφουμε απαλά με πινέλο τον κρόκο αβγού που έχουμε ελαφρά χτυπήσει.
Διακοσμούμε το τσουρέκι με αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 50 με 60 λεπτά περίπου, ελέγχοντας με τη λάμα ενός μαχαιριού η οποία πρέπει να βγαίνει καθαρή όταν την βυθίζουμε σε κάποιο σημείο του τσουρεκιού.
Ξεφορμάρουμε αφού το αφήσουμε να σταθεί για 10 λεπτά εκτός φούρνου.

Συμβουλές
Για να κοπανίσετε πιο εύκολα τη μαστίχα τοποθετήστε την για λίγο στην κατάψυξη και έπειτα θρυμματίστε την στο multi ή στο γουδί με λίγη ζάχαρη.
Για να μην πάρει πολύ χρώμα το τσουρέκι κατά το ψήσιμο, μπορείτε μετά το εικοσάλεπτο να το καλύψετε με αλουμινόχαρτο.


ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!


Blog Widget by LinkWithin

2 σχόλια:

  1. Kala.....fovero design!!!!!!!
    Ase pou mosxomyrizei!!!!!!!

    Kalimera Silena!!!
    Kalo Pasxa sou efxomai!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και του χρόνου Silena καλή Ανάσταση και καλο Πάσχα.Φοβερό το τσουρέκι σου να είσαι καλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...