Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Διάβασμα: 10+1 τρόποι να ξεμπερδεύεις μαζί του



ΔΙΑΒΑΣΜΑ: 10+1 τρόποι για να ξεμπερδεύεις μαζί του

 

ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ: Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΝΩ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΠΑΣΩΝ ΤΟ «ROXANE» ΤΩΝ POLICE.
  Η ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.  Η ΜΑΜΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΕΞΑΛΛΗ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ: «ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ, ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΞΑΝΗ ΣΤΗ ΔΙΑΠΑΣΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ; ΑΝ ΔΕ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΟΛΗ!  ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΙ ΕΣΥ…».  
Η ΜΑΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΞΕΤΥΛΙΓΕΙ , ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΙΑΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΖΩΗΣ ΕΝΟΣ ΑΝΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ.
Ο ΑΝΕΠΡΟΚΟΠΟΣ ΓΙΟΣ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ « ΜΑ ΛΥΝΩ ΑΣΚΗΣΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΩ…» ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΥΜΩΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗ ΜΑΜΑ.

Σε λίγο η Ρωξάνη έχει κατασταλεί, η πόρτα του δωματίου έχει κλείσει και η τηλεόραση έχει χαμηλώσει για να μη βάζει τον Σταμάτη σε πειρασμό.  Η τάξη έχει αποκατασταθεί για σήμερα.  Αναρίθμητες όμως τέτοιες σκηνές εκτυλίσσονταν στο σπίτι μας τότε.  Ο Σταμάτης μονίμως ανέβαλλε το διάβασμα.  Αμέτρητες ώρες στο μπάνιο ( ήταν και ο καλλωπισμός βλέπετε, ενόψει συναντήσεων με το αγαπημένο πρόσωπο), στην τηλεόραση, στις συνάξεις με την παλιοπαρέα, στο δεκαπενταμελές, στο σινεμά, στα πάρτι, ακόμη και στα βιβλία, όλα όμως αυστηρά εξωσχολικά!  Το διάβασμα ερχόταν τελευταίο και καταϊδρωμένο στο πρόγραμμα της ημέρας.  Η καημένη η μαμά αφού γλίτωσε το εγκεφαλικό τότε, το γλίτωσε για πάντα!

ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΑΡΙΟΥΝΤΑΙ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ, Ο ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ!

1.      Πάρ’ το απόφαση! Πρέπει να διαβάσεις, δε γίνεται αλλιώς.  Θα τη γλιτώσεις μια, δυο… κάποτε θα το βρεις μπροστά σου.  Και δε θέλεις να γίνεσαι ρεζίλι μπροστά στο συμμαθητή ή τη συμμαθήτρια που σε ενδιαφέρει ιδιαιτέρως ανοίγοντας το στόμα σου σαν χάνος όταν σε εξετάζει ο δάσκαλος.

2.      Φάε ελαφριά πριν από το διάβασμα!  Δε βοηθάει να έχεις καταβροχθίσει τρία πιάτα μακαρονάδα με μπόλικη κέτσαπ.  Θα κοιμηθείς πάνω στο βιβλίο. Φάε υγιεινά, νόστιμα και κανονικές ποσότητες.  Λίγη άσκηση ή βαθιές ανάσες βοηθάνε το μυαλό να πάρει μπρος.

3.      Ξεκίνα ξεκούραστος.  Αν έχεις ξενυχτήσει την προηγούμενη μέρα, μάλλον υπνοπαιδεία θα κάνεις στο γραφείο σου παρά διάβασμα.  Γι΄ αυτό μην υποτιμάς τον ύπνο.  Οκτώ ώρες ύπνου χρειάζονται για να λαδώσει η μηχανή του εγκεφάλου.

4.      Διάβασε με σύστημα.  Κάνε ένα πρόγραμμα ώστε να ξέρεις πόσες ώρες του απογεύματος θα χρειαστεί να διαβάσεις.  Κρέμασέ το στον τοίχο και… μην το κάνεις πατσαβούρα.  Μην του κολλάς μασημένες τσίχλες ούτε να το λαδώνεις με δάχτυλα γεμάτα σάλτσα ντομάτα. 

5.      Πες όχι στους διασπαστές της προσοχής σου.  Τηλέφωνα, μουσικές, τηλεοράσεις και ανοιχτές πόρτες με το υπόλοιπο σπίτι σε πλήρη δράση δε βοηθούν.  Ο Σταμάτης αναγκάστηκε τελικά να περάσει πολύ περισσότερες ώρες στο γραφείο του για να καταφέρει να συγκεντρωθεί και να αφομοιώσει την ύλη απ’ ότι θα έκανε αν αντιστεκόταν στη Ρωξάνη και στα αγαπημένα του έργα στην τηλεόραση, που τελικά  ήταν τα πάντα πλην των ειδήσεων.

6.      Ξεκίνα από τα δύσκολα γιατί όταν τα τελειώνεις ανεβαίνει η διάθεση σου («Μεγάλε, τα κατάφερες») και άσε τα εύκολα για το τέλος («Ε, αυτά μπορώ να τα κάνω και με λίγη χαμηλή μουσικούλα»).

7.      Πολύχρωμα σημειωματάκια!  Βάλε χρώμα στο διάβασμα σου. Αγόρασε πολύχρωμα αυτοκόλλητα χαρτάκια και σημείωνε πάνω τους τις κύριες ιδέες ή τις λέξεις – κλειδιά του μαθήματος.  Στη συνέχεια κόλλα τα παντού: στον τοίχο, στον καθρέφτη του μπάνιου, στο κούτελο του μωρού, στη μασέλα του παππού!  Σαν τα πετραδάκια του Κοντορεβιθούλη.  Θα σε βοηθήσουν να θυμηθείς το δρόμο σου στο δάσος του μαθήματος.  Άσε που η μισή δουλειά της απομνημόνευσης γίνεται την ώρα που τα γράφεις.

8.      Μίλα το!  Αφού διαβάσεις, πες τι διάβασες σε κάποιον: στη μαμά, στον μπαμπά, στον τοίχο, στο σκύλο, στη γάτα ή στο καναρίνι σου!  Έτσι η γνώση από «παθητική» («το έχω διαβάσει αλλά δεν μπορώ να το πω») γίνεται «ενεργητική» («κατέχω κάτι καλά και μπορώ να το πω με δικά μου λόγια»).

9.      Διαλείμματα ναι, αλλά με μέτρο!  Ένα πεντάλεπτο ή δεκάλεπτο ανάμεσα στα μαθήματα είναι λογικό.  Αν δεις όμως ότι τα διαλείμματα σου παίρνουν περισσότερο χρόνο από το διάβασμα, άρχισε να ανησυχείς.

10.  Η ώρα της παράδοσης στην τάξη δεν είναι η καλύτερη για να αναπληρώσεις το χαμένο ύπνο, να αποφασίσεις πώς θα ζητήσεις το τηλέφωνό του/της ή να παίξεις ηλεκτρονικό παιχνίδι κάτω από το θρανίο.  Άκου το δάσκαλο.  Ακόμη κι αν δεν είναι δεινός ρήτορας που μαγεύει τα πλήθη με το λόγο του, κάτι θα σου μείνει από το μάθημα.  Αν μάλιστα καταφέρεις να είσαι ενεργητικός ακροατής και να ρωτάς αυτά που δεν καταλαβαίνεις, το διάβασμα στο σπίτι θα σου φανεί πολύ πιο εύκολο.

ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ…
11.  Μην κρύβεις τις απορίες και τα κενά σου σαν σκόνη κάτω από το χαλί! Θα τα βρεις μπροστά σου αργότερα.  Ζήτα βοήθεια σε ότι δεν καταλαβαίνεις.  Οι καθηγητές ή οι γονείς σου θα το κάνουν με μεγάλη χαρά.  Αν δεν τους έχει συνηθίσει σε τέτοιες εξάρσεις ενδιαφέροντος, μπορεί να νομίσουν ότι αρρώστησες, αλλά σιγά σιγά θα το συνηθίσουν!

Τι απέγινε ο Σταμάτης; Ένας ρακένδυτος πλάνητας;
Όχι.  Πραγματοποίησε το όνειρό του.  Μπήκε στην σχολή που επιθυμούσε και τώρα διευθύνει μια μεγάλη εταιρία. Ζει με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά του και κινδυνεύει ο ίδιος από εγκεφαλικό κάθε φορά που βλέπει το γιο του να ασχολείται με τα πάντα εκτός από το διάβασμα!
Blog Widget by LinkWithin

14 σχόλια:

  1. Χαχαχαχαχαχα....Σιλένα μου τι απολαυστικό και πόσο αληθινό είναι το κείμενο με τις απαριθμημένες συμβουλές!!!!!Πόσες φορές έχουμε και εμείς υποπέσει σε παρόμοιες ατασθαλίες και πόσες φορές δημιουργήσαμε επικίνδυνα φορτισμένες ατμόσφαιρες...για να τις βρούμε και μείς με τη σειρά μας με δικά μας παιδιά!!!
    Θα δανειστώ μία φράση του συζύγου μου που συχνά πυκνά χρησιμοποιεί, επιθυμώντας να οριοθετήσει τα κατά τα άλλα δυνατά σημεία του χαρακτήρα του....΄΄στη ζωή μου δύο πράγματα φοβήθηκα,,το διάβασμα και την δίαιτα...΄΄Και εγώ !!!!
    Καλή Κυριακή Σιλένα μου !Φιλάκια πολλά,πολλά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάνω που ήμουν έτοιμη να ρωτήσω τι έκανε τελικά ο Σταμάτης!!! ;-) Μια χαρά τα κατάφερε το αγόρι σου!!!
    Πάντως πέρα απ' τα χαζά, το διάβασμα θέλει πάνω απ' όλα διάθεση... εγώ στις εξεταστικές μόνο κουρτίνες που δεν κατέβαζα, από την βαρεμάρα μου να διαβάσω!!!
    Καλό υπόλοιπο Κυριακής Σιλένα μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό μήνα αγαπημένο μου Σιλενάκι!!σούπερ ανάρτηση για γονείς και παιδιά!!πολλές φορές το γλιτώσαμε όλοι μας το εγκεφαλικό απο την ίδια αιτία!!όμως όλα παίρνουν τον δρόμο τους και εμείς αγχωνόμαστε χωρίς να πρέπει τόσο πολύ!ο Σταμάτης εντάξει αφου πραγματοποίησε το όνειρό του,θα αντέξει και αυτός τη γνωστή ανηφόρα που τραβάμε όλοι μας!πολύτιμες οι συμβουλές σου,σωστό εγχειρίδιο για τους μαθητές!!γέλασα με το φινάλε και τις απορίες που κρύβουν συνήθως κάτω απο το χαλί!!μπράβο σου κοριτσάκι!!ά[πειρα φιλάκια και την αγάπη μου σου στέλνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαχα Σιλένα, ωραίο κείμενο και καλές συμβουλές! Αχ μόνο που η βαρεμάρα του σχολικού διαβάσματος μεταφράζεται μετά σε βαρεμάρα πανεπιστημιακού διαβάσματος και πολλές φορές αργότερα σε βαρετή επαγγελματική ζωή... Δεν είναι όλοι κομμένοι και ραμμένοι για υπάλληλοι ... ;) Όσο για τη μουσική, μιας και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι που μαθαίνει ένα παιδί, ανάλογα με τη δομή του εγκεφάλου του (οπτικός, ακουστικός, μουσικοκινητικός, κλπ), κάποιοι χρειάζονται τη μουσική για να μάθουν! Γι'αυτό ας μην είμαστε πολύ αυστηροί με τα παιδιά μας... Τα ταλέντα τους μπορεί να μην είναι στο διάβασμα ή στη δουλειά γραφείου! Το θέμα είναι να τα μάθουμε να σκέφτονται, να κρίνουν και να αποφασίζουν μόνα τους, να γίνουν υπεύθυνοι ενήλικες και πάντα, μα πάντα, να κάνουν αυτό που αγαπούν! (εγώ προσπάθησα να πάω στη δήθεν "σίγουρη" δουλειά γραφείου, δυστύχισα, αρρώστησα ψυχικά και σωματικά, και κατέληξα εκεί που θα έπρεπε να είχα πάει από την αρχή, σ'αυτό που πάντα αγαπούσα - και δεν θα είχα χάσει 20 χρόνια από τη ζωή μου προσπαθώντας να γίνω κάποιος άλλος!) Εννοείται ότι είμαι υπέρμαχος της μόρφωσης, αλλά πάνω από όλα πρέπει να κάνει το παιδί αυτό που είναι το ταλέντο του. Όλοι έχουμε ένα ταλέντο, ακόμη κι αν αυτό είναι να είμαστε καλοί υπάλληλοι :) Χαίρομαι που πάντως ο γιος σου κατάφερε να ακολουθήσει το ένστικτό του και να κάνει αυτό που αγαπούσε και να πετύχει στον τομέα του! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραιότατος ο δεκάλογος Σιλένα μου! Αχρείαστος προς το παρόν για εμάς, αλλά μπροστά μας θα τα βρούμε:) Μπράβο στον Σταμάτη!!! Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ να τις είχα αυτές τις συμβουλές 20 χρόνια νωρίτερα!!Θα τις κρατήσω για το παιδί που θα κάνω στο μέλλον..χιχιχι!Thanks Silena μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα τι απολαυστική ανάρτηση!!!!
    Τελικά κανένας δεν πάει χαμένος, νομίζω ότι κάποια στιγμή όλοι συνειδητοποιούν τους στόχους τους και αποφασίζουν να δράσουν!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. χαχαχαχα!
    πολυ καλο!

    καλημερα και καλη εβδομαδα να εχεις αγαπημενη μου φιλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μ' έκανες και θυμήθηκα τα νιάτα μου με το διάβασμα του Σταμάτη!!! Μπορούσα να συγκεντρωθώ για διάβασμα μόνο με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο να ουρλιάζουν ταυτόχρονα!! Οι γονείς μου απορούσαν πώς ήταν δυνατό αλλά με την πάροδο των χρόνων και τις καλές μου επιδόσεις σταμάτησαν ν' ασχολούνται..Φυσικά "όλα εδώ πληρώνονται", οι συνήθειές μου φαίνεται ότι πέρασαν στο γενετικό κώδικα των παιδιών μου, τα οποία κάνουν ακριβώς τα ίδια..Πολύ όμορφη ανάρτηση, καλή σου εβδομάδα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τετοιες εποχές και να διαβασει και να μην διαβασει το παιδι τιποτα δεν ειναι σιγουρο χα χα!
    Προσωπα ενα εχω να πω, το Ελληνικο συστημα εκμαθησης ειναι καπως αποτυχμενο.
    Εβλεπα τα ανηψια μου στην Ολλανδια που ειχαν να παραδοσουν μια εργασια την βδομαδα σ εκαθε μαθημα
    (δηλ. ελάχιστη ωρα διβάσματος στο σπίτι) τα περισσοτερα τα εκαναν στην ταξη και ξεμπέρδευαν και αυτα και οι γονεις απο το αγχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αμάν βρε παιδάκι μου, τι τα θες και μας τα θυμίζεις αυτα;;; Πολύ σωστές οι συμβουλές σου πάντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωραιότατες οι συμβουλές, αλλά το τέλος ήταν απολαυστικό! Πολύ ωραία ανάρτηση Silena μου. Η ζωή κάνει κύκλους και τα περισσότερα τα βρίσκουμε μπροστά μας.
    Καλό μήνα και καλή εβδομάδα! Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Hello Silena! Αχ, καταλαβαίνω απολυτα αυτητη μάνα. Εγω προσπαθώ να μαθω στον μεγαλο μου γιο τη σημασία της καλής οργάνωσης στο διάβασμα. Όμως νομιζω σπαταλαω το χρονο μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...