Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015

Σπανακόπιτα με χωριάτικο σπιτικό φύλλο


Δε λείπει από κανένα σπίτι, γίνεται ανάρπαστη σε ελάχιστο χρόνο και έχει απίθανη γεύση. Μα φυσικά αναφερόμαστε στην πίτα που αγαπάει ο περισσότερος ελληνικό πληθυσμός, την παραδοσιακή σπανακόπιτα με χωριάτικο τραγανό φύλλο. Με γέμιση σπανάκι,  τυρί φέτα, κρεμμύδια και μυρωδικά γίνεται μια αλησμόνητη πίτα που μπορούμε να την απολαύσουμε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Απολαύστε την!

Υλικά
Για το φύλλο
600γρ. αλεύρι
½ κούπα ελαιόλαδο
Χυμό από ½ λεμόνι
Αλάτι
1 ½ κούπα νερό
Για τη γέμιση
800γρ. σπανάκι
350γρ. φέτα
2 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1κ.σ. δυόσμο ξερό
¼ της κούπας ελαιόλαδο
1κ.γλ. αλάτι
3κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό ή αλεύρι
Σουσάμι ή παπαρουνόσπορο
Επιπλέον ελαιόλαδο για το λάδωμα των φύλλων

Εκτέλεση
Χρόνος Εκτέλεσης: 1ώρα και 30 λεπτά
Μερίδες: 20+ κομμάτια
Δύσκολο oooo

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το αλάτι το χυμό λεμονιού και το λάδι.  Με τα δάχτυλα ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να λαδώσει καλά το αλεύρι.  Κατόπιν ρίχνουμε  χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη την οποία αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί. 
Εντωμεταξύ καθαρίζουμε και  πλένουμε καλά το σπανάκι, το αφήνουμε να στραγγίσει τα νερά, και το ψιλοκόβουμε. 
Σοτάρουμε σε κατσαρόλα το ξερό κρεμμύδι στο λάδι και ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σπανάκι συνεχίζοντας το σοτάρισμα μέχρι να μειωθεί ο όγκος του.  Αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε  αλάτι με δοκιμή, πιπέρι και τη φέτα χοντροκομμένη. 
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπάλες τις οποίες ανοίγουμε σε μεγάλα στρογγυλά φύλλα.  Τοποθετούμε τα δύο φύλλα σε λαδωμένο μεγάλο ταψί κάνοντας ζάρες κατά την τοποθέτησή τους και ραντίζοντας λίγο λάδι ανάμεσά τους.  Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα και πασπαλίζουμε στην επιφάνειά της λίγο σιμιγδάλι ψιλό ή αλεύρι. Σκεπάζουμε με τα άλλα δύο φύλλα που θα τα βάλουμε κι αυτά κάνοντας ζάρες για να παίρνει το φύλλο αέρα κατά το ψήσιμο και να γίνει περισσότερο τραγανό.  
Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας, την χαράζουμε σε κομμάτια, την πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C για περίπου 50 λεπτά μέχρι να τραγανίσει το φύλλο.
Μυστικό
Μπορούμε να πλύνουμε το σπανάκι από την προηγούμενη μέρα και να το  απλώσουμε σε πετσέτα για να στεγνώσει τελείως.  Έπειτα  το ψιλοκόβουμε και  ακολουθούμε τη διαδικασία που περιγράφουμε σε σπανακόπιτα παλαιότερης  ανάρτησης.
 Καλή επιτυχία! 
Blog Widget by LinkWithin

14 σχόλια:

  1. Δύο μερίδες περιποιημένες για εμάς, παρακαλώ!
    Και γρήγορα!!!
    ;-)
    Φιλάκια, χρυσοχέρα μου!
    ΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι αυτοί οι οποίοι μπορούν να αντισταθούν σε μια τέτοια νοστιμιά θα πρέπει να είναι πολύ λίγοι.
    Τόσο καλοφτιαγμένη και με υπέροχα συστατικά η γεύση είναι εγγυημένη!

    Πολύ λαχτάρησα ένα κομμάτι έστω, Λένα μου. Την έκανες τέλεια και με φύλλο δικό σου, σπιτικό!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αποκλείεται να έμενα στο ένα κομμάτι!!
    Μα πόσο λαχταριστή την έκανες!!
    Πολλά πολλά μπράβο σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι η αγαπημένη μου πίτα!!!!!!!
    Φυσικά η σπιτική φροντίδα την κάνει να υπερέχει και να αποτελεί την λιχουδιά που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί!!!
    Λένα μου,φρόντισες για μια ακόμα φορά, να μας προσκαλέσεις στο ζεστό οικογενειακό τραπέζι σου και με τη μοναδική σου μαεστρία να μας προσφέρεις αυτή την εξαιρετική πίτα!!!!
    Λαχταρώ το τραγανό της φύλλο και την σπιρτάδα του φρέσκου σπανακιού να γαργαλάει ευχάριστα τον ουρανίσκο μου!!
    Στις πιτούλες συχνά ,ή μάλλον πάντα,κάνω παρασπονδίες και ξεφεύγω....
    Σήμερα θα αρκεστώ στη μερίδα μου αφού υποψιάζομαι ότι θα έχεις πολλά κεράσματα!!!!!!
    Φιλάκια πολλά,πολλά!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγω θελω όλο το ταψι! Αγαπω τη σπανακόπιτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θα το δοκιμασω αμεσα! ευχαριστωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ααααααααααααχχχχχχχχχχχχχχ θέεεεεεεεεεεεελωωωωωωωω!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    άπαιχτο το φύλλο και εννοείται οτι είναι η αγαπημένη μου πίτα!!!!!!!!!!!!!

    Μπράβο!!!!! τέλεια είναι!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχο φύλλο και τέλεια πίτα!! Λατρεύω τη σπανακόπιτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Great blog ! Do you want to follow each other ?
    http://kasjaa.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πω-πω και πεινάω τέτοια ώρα Λένα μου!
    Αγαπημένη πίτα και πόσο μάλλον όταν το φύλλο δείχνει τόσο επιτυχημένο .
    Γεια στα χέρια σου καλή μου φίλη.
    Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπέροχη, ολοκληρωμένο γεύμα, και ο παπαρουνόσπορος το κερασάκι στην τούρτα!!
    Μας ξετρέλανες!! Καλό Σ.Κ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για μένα το χωριατικο φύλλο (και η φετα φυσικά :)
    ειναι όλα τα λεφτα στην σπανακόπιτα!

    Καλό & νόστιμο Σαββατοκυριακο να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λατρεύω τη σπανακόπιτα!! Ο παπαρουνόσπορος της δίνει έναν άλλο αέρα!!!
    Και μετά λέω , μετά τις γιορτές να κάνω δίαιτα!!! χαχαχα!!!! Με τέτοιες νόστιμες συνταγές, αδύνατο να συγκρατηθώ! Να'σαι καλά, Λένα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτή η σπανακόπιτα είναι ότι θα ήθελα να φάω αυτή τη στιγμή! Με χωριάτικο φύλλο γίνεται ακόμα καλύτερη! Εννοείται πως θέλω κομμάτι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...