Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015

Μπάμιες στο φούρνο με πατάτες

Η μπάμια είναι ο καρπός ενός αφρικανικού ιβίσκου με πανέμορφα κίτρινα λουλούδια.  Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία μας αφού περιέχει πλήθος από βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και μας ομορφαίνει μιας και  προστατεύει το δέρμα από ουλές και στίγματα.
Εύκολο αλλά ιδιαίτερα νόστιμο φαγητό για όσους αγαπούν το συγκεκριμένο λαχανικό και  για όσους νηστεύουν. 
Ιδανικό για φοιτητές που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν πολλά σκεύη για να ετοιμάσουν το συγκεκριμένο πιάτο. 
Απολαύστε τις!
 

Υλικά
1 κιλό μπάμιες κατεψυγμένες ή φρέσκες όταν είναι η εποχή τους
2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κούπα σάλτσα ντομάτας
½ κ.σ. πελτέ ντομάτας αραιωμένο σε λίγο νερό
1 ½ κούπα ελαιόλαδο
1 ½ κούπα νερό
Αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα

Εκτέλεση
Μερίδες 4
Χρόνος Εκτέλεσης 1 ώρα 50 λεπτά
Εύκολη oooo

Τοποθετούμε τις μπάμιες και τις κομμένες πατάτες σε ένα πυρέξ. Ρίχνουμε από πάνω το κρεμμύδι, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, κανέλα και ανακατεύουμε.  Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τον πελτέ, το λάδι και το νερό.  
Ανακινούμε ελαφρά και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, το οποίο αφαιρούμε 10 λεπτά πριν το τέλος ψησίματος για να ροδίσει ελαφρά το φαγητό.    
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C  για περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Μυστικά
Όταν αγοράζουμε φρέσκες μπάμιες προτιμάμε τις μεσαίου μεγέθους 7-8 εκ., χωρίς στίγματα.

Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες μπάμιες τις πλένουμε και καθαρίζουμε τους μίσχους με ένα μαχαίρι.  Αν θέλουμε μπορούμε να τις ραντίσουμε με ½ κούπα ξύδι, να τις αλατίσουμε ελαφρά και να τις αφήσουμε για 30 λεπτά σε ένα μπολ, για να μειώσουν τη βλέννα τους.  Έπειτα τις ξεπλένουμε, τις στραγγίζουμε πολύ καλά και τις μαγειρεύουμε κανονικά.  Προσωπικά δεν ακολουθώ τη συγκεκριμένη διαδικασία και γίνονται εξίσου νόστιμες. 

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την σάλτσα ντομάτας με 3 φρέσκες ντομάτες τριμμένες, όταν αυτές βρίσκονται στην εποχή τους. 

Δεν ανακατεύουμε τις μπάμιες κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να μη διαλυθούν.
Καλή επιτυχία!
Blog Widget by LinkWithin

14 σχόλια:

  1. Νοστιμότατο πιάτο και μ΄ αρέσει χειμώνα-καλοκαίρι, όταν είναι τόσο καλομαγειρεμένο!

    Φιλιά Σιλένα, πολλά!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Yes, I follow you on gfc #116, follow back?

    http://www.itsmetijana.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τα αγαπημένα μου φαγητά, τρελαίνομαι και τώρα που το βλέπω, είναι πολύ καλομαγειρεμένο!!
    Πολλά φιλιά Σιλένα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο Σιλένα,
    χάρμα οφθαλμών !!!!!!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίο φαγάκι μας μαγείρεψες Silena μου!
    Εγώ η τεμπέλα κατεψυγμένες μπάμιες χρησιμοποιώ, τις έχω βολευτεί πολύ!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σπάνια τρωω μπάμιες, αλλα εννοείται μονο ψητες στο φουρνο με πατατες, ντοματουλα και λαδακι για βουτιες αχχαχαχα!
    Καλό ξημέρωμα
    Φιλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τέλειο, ένα ελληνικό πιάτο !!!!! Κανέλα ε?!!? Το κρατάω αυτό :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. hey there my dear :) cool post !its pretty!

    Visit my pages if you like and maybe you would like to follow each other? let me know and leave me your links aswell

    My Blog | Facebook | Bloglovin | Lookbook
    | Header I made for bloggers

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ με τις μπάμιες δεν τα πάω καλά, αλλά προσπαθώ να τσιμπάω που και που μπας και τις μάθω.Τις πατατούλες σου όμως θα τις τσακίσω χιχιχ. Πολλά φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Great post, I really liked your style. You want us to follow the one to the other? let me know. kisses

    Sibaritismosdeinma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. I like your blog and your post. I follow, I would like to follow me. regards

    Abarajando

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Από τα λαδερά που μου αρέσουν πολύ συντέκνισσα (και φαίνεται τόσο καλομαγειρεμένο) αλλά με "πειράζει" κιόλας το άτιμο!
    Εμπρός όμως στην νοστιμιά ... τι είναι το στομάχι :-)
    Καλημέρες και καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Από τα πιο αγαπημένα μας λαχανικά οι μπάμιες, είτε ως λαδερό φαγητό είτε συνδυασμένες με άλλα υλικά. Είναι το ίδιο νόστιμες μαγειρεμένες στον φούρνο όπως εδώ ή στην κατσαρόλα. Εν αναμονή της έλευσης του καλοκαιριού για να τις απολαύσουμε και στην εποχή τους!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...