Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015

Δίχρωμος χαλβάς σιμιγδαλιού


Σίγουρα πρόκειται για ένα γλυκό στο οποίο όλοι μας έχουμε κάνει τα πρώτα μας βήματα για την παρασκευή σπιτικών γλυκών. 
Η σοκολάτα του προσδίδει ένα υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα και η διχρωμία δημιουργεί ένα όμορφο οπτικό παιχνίδισμα.
Κλασικός και μαμαδίστικος χαλβάς σιμιγδαλιού με τη γνωστή δοσολογία 1-2-3-4 η οποία μετρήθηκε με τη δοσομετρική μεζούρα για μεγαλύτερη ακρίβεια.
Απολαύστε τον!
Υλικά
1 1/3 κούπας ελαιόλαδο
500γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1κ.γλ. κανέλα
100γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
Για το σιρόπι
830γρ. ζάχαρη
5 ½ κούπες νερό
 
Εκτέλεση
Μερίδες 15
Χρόνος Εκτέλεσης 30 λεπτά
Εύκολη oooo

Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία για 7-10 λεπτά από τη στιγμή που θα λιώσει η ζάχαρη.
Σε άλλη ψηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το σιμιγδάλι.  Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αποκτήσει το σιμιγδάλι ένα χρυσόξανθο χρώμα. 
Απομακρύνουμε από την εστία και προσθέτουμε στο σιμιγδάλι κουταλιά-κουταλιά (με τη βαθιά κουτάλα της σούπας) το σιρόπι, προσέχοντας να μη μας κάψει, ανακατεύοντας συνεχώς. 
Μόλις ρίξουμε και την τελευταία κουταλιά ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην εστία ρίχνουμε την κανέλα και το ξύσμα  και σε χαμηλή φωτιά συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ξεκολλάει το σιμιγδάλι από την ξύλινη κουτάλα. 
Αφαιρούμε τη μισή ποσότητα σε μπολ και στην υπόλοιπη σπάμε και ρίχνουμε την κουβερτούρα την οποία ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. 
Στρώνουμε σε φόρμα το σοκολατένιο μίγμα και από πάνω το υπόλοιπο μίγμα που είχαμε αφαιρέσει.  Αφήνουμε λίγο να κρυώσει ο χαλβάς μέσα στη φόρμα και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. 
Μυστικά
Όσο περισσότερο καβουρδίσουμε το σιμιγδάλι τόσο πιο σκούρο γίνεται, επομένως και πιο νόστιμο αλλά και περισσότερο βαρύ.

Στο μίγμα του χαλβά, όταν βάζουμε το ξύσμα και την κανέλα, μπορούμε να προσθέτουμε σταφίδες, αμύγδαλο καθαρισμένο ή και καρύδια.

Στο σιρόπι μπορούμε να βάλουμε ξύλο κανέλας, μερικά γαρύφαλλα και φλούδα απο πορτοκάλι ή λεμόνι για να δώσει περισσότερο άρωμα. 

Καλή επιτυχία!
Blog Widget by LinkWithin

15 σχόλια:

  1. Τς! Τς! Τς!
    (Ξέμεινα από λέξεις!)
    Φέρε 2 μεριδούλες!!!
    ;-)
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ, κούκλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραια ιδεα... μεχρι τωρα τον έτρωγα μονόχρωμο!

    Καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετική ιδέα !!!!! Θα ξετρελαθούν στο σπίτι - είναι λάτρεις της σοκολάτας !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γλυκάκι κλασσικό και πάντα αγαπημένο!
    Μ' αρέσει η διχρωμία στην εμφάνιση!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δείχνει υπέροχος!
    Μ' αρέσει πολύ η φόρμα στην οποία επέλεξες να τον παρουσιάσεις και η διχρωμία πραγματικά τον απογειώνει, ειδικά γευστικά!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και ομορφος και νοστιμος! ευχαρισουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κλασική αξία ο χαλβάς, αλλά η εμφάνιση του δικού σου το απογειώνει!
    Φαίνεται πολύ-πολύ νόστιμος!1
    Σιλένα μου καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λατρεύω το χαλβά και εσύ το απογείωσες!!!Είναι απλά τέλειος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γλυκάκι παραδοσιακό με σοκολατένια πινελιά ...είναι πάντα ευπρόσδεκτο!! Τον έφτιαξες υπέροχο τον χαλβά!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν το έχω ξαναματαδεί !!!!!!!!!!!
    Ξετρελλάθηκα !!!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχω κάνει αρκετές εκδοχές με χαλβά, καθώς αρέσει ιδιαίτερα σε όλους τους μεγάλους μέσα στο σπίτι μας, Λένα.
    αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν τον έχω κάνει δίχρωμο και με σοκολάτα...

    Με έβαλες στα "αίματα" συντέκνισσα και πρέπει να κάνω σχετικές προμήθειες!

    Καλό βράδυ και πολλούς-πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ όμορφη ιδέα!!!
    Μου αρέσει πολύ και ο χαλβάς και η σοκολάτα!!!
    Φαντάζομαι ότι θα είναι πολύ γευστικό!!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπέροχος, εντυπωσιακός και γευστικότατος!
    Τι άλλο να ζητήσουμε;
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φοβερή ιδέα η διχρωμία !!!! Και ο συνδυασμός με σοκολάτα έχει πολύ ενδιαφέρον !!!
    Καλό Σαββατοκύριακο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...