Φυλακίστε το …για να το γεύεστε όλο το χρόνο!!!
Υλικά
50 φλούδες νεράντζι
2 κιλά ζάχαρη
3 κούπες νερό
Χυμό από ένα λεμόνι
Εκτέλεση
Δύσκολο
oooo
Ξύνουμε τα νεράντζια στο ψιλό τρίφτη για να αφαιρεθεί η
εξωτερική όψη και κόβουμε τη φλούδα στα 3 ή 4 ανάλογα το μέγεθος τους.
Βάζουμε τις φλούδες σε κατσαρόλα με νερό που τις σκεπάζει
και μόλις πάρει βράση αλλάζουμε το νερό και τις ξαναβράζουμε για μία ακόμα
φορά.
Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό
για 3 μέρες αλλάζοντας το νερό τουλάχιστον 3 με 4 φορές την κάθε μέρα.
Δοκιμάζουμε ένα κομμάτι φλούδας για να
ελέγξουμε πόσο έχει ξεπικρίσει. Αν χρειαστεί τις αφήνουμε ακόμα λίγο στο
νερό.
Τις βγάζουμε από το νερό, τις τυλίγουμε, τις πιέζουμε
ελαφρά με την παλάμη μας και τις τοποθετούμε
σε στρώσεις σε βαθιά κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να
δέσει το σιρόπι. Προς το τέλος ρίχνουμε
το χυμό λεμονιού και ανακινούμε.
Φυλάμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.
Μυστικά
Για κάθε 25 με 30 φλούδες βάζουμε 1 κιλό ζάχαρη.
Αν δέσει πολύ το σιρόπι θα ζαχαρώσει.
Μπορούμε να το ξαναβράσουμε αραιώνοντάς το με λίγο νερό.
Αν μετά από κάποιο διάστημα αποκτήσει μούχλα σημαίνει πως το σιρόπι δεν
έχει δέσει καλά. Αφαιρούμε το κομμάτι
γλυκού που έχει χαλάσει και το υπόλοιπο το ξαναβράζουμε με λίγη ζάχαρη για να
δέσει περισσότερο.
Διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο κυρίως μετά που θα ανοίξουμε τα
βάζα. Προσωπικά το έχω διατηρήσει και
στην κατάψυξη. Όταν το έβγαλα το άφησα
να ξεπαγώσει και έλεγξα την πυκνότητα του σιροπιού. Πιθανόν να χρειαστεί λίγο βράσιμο.
Καλή επιτυχία!
Ξέρεις, είναι από τα γλυκά κουταλιού που δεν θα ζητήσω ποτέ, αλλά μόλις το μυρίσω θα ξεπηδήσουν από τη μνήμη μου δεκάδες αναμνήσεις στο λεπτό!
ΑπάντησηΔιαγραφή(Συνήθιζα να αφαιρώ το πολύ σιρόπι, να τα ψιλοκόβω και να τα βάζω σε μπάρες δημητριακών που φτιάχναμε!)
;-) χαχα!
Φιλάκια, κορίτσι μου!
ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!
ΤΙ ομορφο... ετσι κουλουριασμένο! Σου ερχεται να το φας χα χα!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr
Έτσι το φτιάχνει και η πεθερά μου, και είναι εξαιρετικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοσχοβολάει άνοιξη!
Ακατανίκητο γλυκό του κουταλιού, με την γλυκόπικρη γεύση του που το κάνει ξεχωριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιλένα μου σε ευχαριστούμε για την συνταγή και τις κατατοπιστικές οδηγίες, το γλυκό σου φαίνεται λαχταριστό΄
και πολύ γευστικό!
Φιλάκια!
Νεράτζι!! Πόσο καιρό έχω να φάω Σιλένα μου! Εμένα μου αρέσουν τα γλυκά του κουταλιού πολύ! Οπότε θα κεραστώ!!Φιλιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό Σιλένα μου!! Πωπωωωω! Με ξεσήκωσες τώρα και θα ψάξω να βρω νεράντζια!!! Έχει μια τόσο ιδιαίτερη γεύση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι οδηγίες σου πολύ σαφείς και σ' ευχαριστώ για την συνταγή, το κέρασμα και τις πανέμορφες φωτογραφίες!!
Την καλημέρα μου!
Τι όμορφο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντάξει έρχομαι, μ΄ έπεισες... :)
Z.
υπεροχο γλυκο κουταλιου!!!! κριμα δεν εχουμενερατζιες εδω !!! αλλα οποτε το βρω το τσακιζω!! και τα εχεις και ωραια τυλιγμενα τα κομματια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραίο χρώμα!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ' αρέσει που είναι πικρό!!!
Έχουν ανθίσει οι νερατζιές και μοσχοβολάει ο τόπος!!!
Νομίζω είναι το πιο αγαπημένο μου γλυκό κουταλιού, μαζί με το βυσσινάκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιαουρτάκι με γλυκό νεράντζι, δεν έχω καλύτερο!
Μα και σκέτο με ένα ποτήρι κρύο νεράκι, είναι το κάτι άλλο!
Φιλιά Silena μου, καλό μεσημέρι!
Υπέροχο !!! Και είναι τόσο αρωματικό και τόσο ελληνικό !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα υπέροχο γλυκό, έχω χρόνια να το φτιάξω αν και η γειτονιά είναι γεμάτη νεραντζιές, όμως με τόσο καυσαέριο διστάζω να μαζέψω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει πολύ να το συνδυάζω με γιαούρτι!
Φιλιά
Αν βρω θα κανω και γω, δε μου γλυτωνει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο με όμορφες στιγμές!
Φιλιά πολλά :)
Το νεράντζι είναι το αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού. Δεν το χω φτιάξει ποτέ αλλά η γιαγιά μου έφτιαχνε ποσότητες και πάντα είχαμε στο ντουλάπι για κέρασμα. Μάλλον είναι από τα γλυκά που πρέπει να μάθω να φτιάχνω αν θέλω να ξαναφάω ποτέ. Καλή Κυριακή Σιλένα μου!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφο γλυκό!! Κι εγώ έτσι το φτιάχνω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει η γλυκόπικρη γεύση του!!!
Καλή βδομάδα!!
Φιλάκια!!
Πω-πω πέσανε τα σάλια μου συντέκνισσα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο λατρεύω τούτο το γλυκό κουταλιού (όπως και όλα άλλωστε) και καθώς τέλειωσε το πορτοκάλι που είχα φτιάξει, ξέμεινα μόνον με το συκαλάκι το περσινό από την Μάνη.
Είμαι δηλαδή για να "μπαίνω" και πάλι στα "αίματα" αλλά έλα που θέλω να κάνω και λίγο "κράτει" στις μηχανές.
Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα να έχετε.