Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015

Νεράντζι γλυκό κουταλιού


Φυλακίστε το  …για να το γεύεστε όλο το χρόνο!!!
Απολαύστε το!

Υλικά
50 φλούδες νεράντζι
2 κιλά ζάχαρη
3 κούπες νερό
Χυμό από ένα λεμόνι





Εκτέλεση
Μερίδες 50 
Δύσκολο oooo 

Ξύνουμε τα νεράντζια στο ψιλό τρίφτη για να αφαιρεθεί η εξωτερική όψη και κόβουμε τη φλούδα στα 3 ή 4 ανάλογα το μέγεθος τους. 
Βάζουμε τις φλούδες σε κατσαρόλα με νερό που τις σκεπάζει και μόλις πάρει βράση αλλάζουμε το νερό και τις ξαναβράζουμε για μία ακόμα φορά.
Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό για 3 μέρες αλλάζοντας το νερό τουλάχιστον 3 με 4 φορές την κάθε μέρα. 
Δοκιμάζουμε ένα κομμάτι φλούδας για να ελέγξουμε πόσο έχει ξεπικρίσει. Αν χρειαστεί τις αφήνουμε ακόμα λίγο στο νερό. 
Τις βγάζουμε από το νερό, τις τυλίγουμε, τις πιέζουμε ελαφρά με  την παλάμη μας και τις τοποθετούμε σε στρώσεις σε βαθιά κατσαρόλα. 
Προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.  Προς το τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακινούμε. 
Φυλάμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.

Μυστικά
Για κάθε 25 με 30 φλούδες βάζουμε 1 κιλό ζάχαρη.

Αν δέσει πολύ το σιρόπι θα ζαχαρώσει.  Μπορούμε να το ξαναβράσουμε αραιώνοντάς το με λίγο νερό. 

Αν μετά από κάποιο διάστημα αποκτήσει μούχλα σημαίνει πως το σιρόπι δεν έχει δέσει καλά.  Αφαιρούμε το κομμάτι γλυκού που έχει χαλάσει και το υπόλοιπο το ξαναβράζουμε με λίγη ζάχαρη για να δέσει περισσότερο.

Διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο κυρίως μετά που θα ανοίξουμε τα βάζα.  Προσωπικά το έχω διατηρήσει και στην κατάψυξη.  Όταν το έβγαλα το άφησα να ξεπαγώσει και έλεγξα την πυκνότητα του σιροπιού.  Πιθανόν να χρειαστεί λίγο βράσιμο. 
Καλή επιτυχία!
Blog Widget by LinkWithin

18 σχόλια:

  1. Ξέρεις, είναι από τα γλυκά κουταλιού που δεν θα ζητήσω ποτέ, αλλά μόλις το μυρίσω θα ξεπηδήσουν από τη μνήμη μου δεκάδες αναμνήσεις στο λεπτό!
    (Συνήθιζα να αφαιρώ το πολύ σιρόπι, να τα ψιλοκόβω και να τα βάζω σε μπάρες δημητριακών που φτιάχναμε!)
    ;-) χαχα!
    Φιλάκια, κορίτσι μου!
    ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙ ομορφο... ετσι κουλουριασμένο! Σου ερχεται να το φας χα χα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτσι το φτιάχνει και η πεθερά μου, και είναι εξαιρετικό!
    Μοσχοβολάει άνοιξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακατανίκητο γλυκό του κουταλιού, με την γλυκόπικρη γεύση του που το κάνει ξεχωριστό!
    Σιλένα μου σε ευχαριστούμε για την συνταγή και τις κατατοπιστικές οδηγίες, το γλυκό σου φαίνεται λαχταριστό΄
    και πολύ γευστικό!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νεράτζι!! Πόσο καιρό έχω να φάω Σιλένα μου! Εμένα μου αρέσουν τα γλυκά του κουταλιού πολύ! Οπότε θα κεραστώ!!Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαιρετικό Σιλένα μου!! Πωπωωωω! Με ξεσήκωσες τώρα και θα ψάξω να βρω νεράντζια!!! Έχει μια τόσο ιδιαίτερη γεύση!!!
    Οι οδηγίες σου πολύ σαφείς και σ' ευχαριστώ για την συνταγή, το κέρασμα και τις πανέμορφες φωτογραφίες!!
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι όμορφο!
    Εντάξει έρχομαι, μ΄ έπεισες... :)

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. υπεροχο γλυκο κουταλιου!!!! κριμα δεν εχουμενερατζιες εδω !!! αλλα οποτε το βρω το τσακιζω!! και τα εχεις και ωραια τυλιγμενα τα κομματια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι ωραίο χρώμα!!!!!!!!!!!!!!!!
    Μ' αρέσει που είναι πικρό!!!
    Έχουν ανθίσει οι νερατζιές και μοσχοβολάει ο τόπος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νομίζω είναι το πιο αγαπημένο μου γλυκό κουταλιού, μαζί με το βυσσινάκι.
    Γιαουρτάκι με γλυκό νεράντζι, δεν έχω καλύτερο!
    Μα και σκέτο με ένα ποτήρι κρύο νεράκι, είναι το κάτι άλλο!
    Φιλιά Silena μου, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπέροχο !!! Και είναι τόσο αρωματικό και τόσο ελληνικό !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ένα υπέροχο γλυκό, έχω χρόνια να το φτιάξω αν και η γειτονιά είναι γεμάτη νεραντζιές, όμως με τόσο καυσαέριο διστάζω να μαζέψω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού!
    Μου αρέσει πολύ να το συνδυάζω με γιαούρτι!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν βρω θα κανω και γω, δε μου γλυτωνει!
    Καλό Σαββατοκύριακο με όμορφες στιγμές!
    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το νεράντζι είναι το αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού. Δεν το χω φτιάξει ποτέ αλλά η γιαγιά μου έφτιαχνε ποσότητες και πάντα είχαμε στο ντουλάπι για κέρασμα. Μάλλον είναι από τα γλυκά που πρέπει να μάθω να φτιάχνω αν θέλω να ξαναφάω ποτέ. Καλή Κυριακή Σιλένα μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ όμορφο γλυκό!! Κι εγώ έτσι το φτιάχνω!!!
    Μου αρέσει η γλυκόπικρη γεύση του!!!
    Καλή βδομάδα!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πω-πω πέσανε τα σάλια μου συντέκνισσα!!

    Το λατρεύω τούτο το γλυκό κουταλιού (όπως και όλα άλλωστε) και καθώς τέλειωσε το πορτοκάλι που είχα φτιάξει, ξέμεινα μόνον με το συκαλάκι το περσινό από την Μάνη.

    Είμαι δηλαδή για να "μπαίνω" και πάλι στα "αίματα" αλλά έλα που θέλω να κάνω και λίγο "κράτει" στις μηχανές.

    Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα να έχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Great blog!
    Would you like to support each other by following each other´s blog? ^_^

    Et Omnia Vanitas

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...