Έκρηξη αρώματος και γεύσης από την πρώτη μπουκιά!!!
Ιδανική συνταγή και για όσους αποφεύγουν τη σόδα.
Απολαύστε τα!
Για τα μελομακάρονα
½
κούπα ελαιόλαδο
1/3
της κούπας χυμό πορτοκαλιού
10γρ. κονιάκ
280γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50γρ. ζάχαρη άχνη
15γρ. μπέικιν πάουντερ
50γρ. γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ψιλοκομμένο
3γρ. κανέλα
2γρ. γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
500γρ. ζάχαρη
300γρ. νερό
1
κ.σ. μέλι
½
κ.σ. γλυκόζη
Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Για τη διακόσμηση
4
κ.σ. καρύδια χοντροαλεσμένα
2
κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο
1
κ.σ. ζάχαρη
¼
κ.γλ. κανέλα
Εκτέλεση
Χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα
Μέτριας δυσκολίας οοοο
Σε μπολ ανακατεύουμε το
ελαιόλαδο με το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ.
Μέσα στα υγρά βάζουμε το ξύσμα και
το γλυκό κουταλιού. Ανακατεύουμε με
σύρμα και προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ρίχνουμε το
αλεύρι σταδιακά και δουλεύουμε το μίγμα με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε
κομμάτια, 40γρ. το καθένα, και πλάθουμε τα μελομακάρονα. Περνάμε την πάνω επιφάνεια στο λεπτό μέρος ενός
τρίφτη και τα αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30΄ περίπου. Τα μελομακάρονα
πρέπει να είναι ελαφρά μαλακά και να έχουν αποκτήσει ένα χρυσοκόκκινο χρώμα.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε
το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη.
Μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε τη γλυκόζη και το λεμόνι. Συνεχίζουμε για 2-3΄, σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι
ανακατεύοντας.
Βουτάμε τα ζεστά
μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε να ποτίσουν μέχρι μέσα, γύρω στα
2 λεπτά ανάλογα πόσο μελωμένα τα θέλουμε, γυρίζοντας τα από όλες τις μεριές.
Με μια τρυπητή κουτάλα
αφαιρούμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Ανακατεύουμε όλα τα
υλικά για τη διακόσμηση και πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα όσο αυτά είναι ακόμα
ζεστά.
Μυστικά
Όταν προστεθεί το
αλεύρι δε δουλεύουμε και δεν παιδεύουμε πολύ το μίγμα γιατί μπορεί να βγάλει το
λάδι του.
Για να ελέγξουμε το
μέλωμά τους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια οδοντογλυφίδα την οποία θα
μπήξουμε μέχρι το κέντρο τους.
Μπορούμε να
χρησιμοποιήσουμε επίσης και γλυκό κουταλιού νεράντζι ή περγαμόντο.
Καλή επιτυχία!

Τα απογείωσες, κορίτσι μου! Φαίνονται χάρμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πόσο όμορφες φωτογραφίες! Εύγε!
Καλές γιορτές σου εύχομαι, με υγεία, χαμόγελο και αγάπη!
ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ άπειρα και εορταστικά!
Γεια σου Λενάκι μου, σε χάνω κατά καιρούς αλλά πάντα σε βρίσκω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ΄αρέσουν τα μλομακάρονά σου και θα τα φτιάξω.
Καλά Χριστούγεννα για σένα και την οικογένειά σου!
Ζ.
Χρόνια πολλά, με υγεία, αγάπη και πολλά χαμόγελα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!!!
χρονια πολλα και καλη χρονια με χαρες παντα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία και αρωματικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μας ξημέρωμα!
Φιλια πολλά :)
Χρονια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιά με Υγεια και οτι αλλο επιθυμεις :)
http://beautyfollower.blogspot.gr/
και μυρωδατα και λαχταριστα τακανα δεν εμεινε ψιχουλοοοοοοοοοοο καλη χρονια λατρεια μου !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς σε βρίσκω, Σιλένα! Η Μαριλίζ μας νά'ναι καλά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνταγή σου μου φαίνεται υπέροχη!!! Εάν δεν είχα ήδη αρχίσει δίαιτα, θα έφτιαχνα μιά δόση, την κρατάω όμως για του χρόνου!!
Καλή χρονιά σου εύχομαι, με υγεία και χαρά για σένα και τους αγαπημένους σου!
Ελπίζω να τα λέμε!!!
Μαριάννα