Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015

Μελομακάρονα αρωματικά με γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, χωρίς σόδα


Έκρηξη αρώματος και γεύσης από την πρώτη μπουκιά!!!
Ιδανική συνταγή και για όσους αποφεύγουν τη σόδα.
Απολαύστε τα!

Υλικά
Για τα μελομακάρονα
½ κούπα ελαιόλαδο
1/3 της κούπας χυμό πορτοκαλιού
10γρ. κονιάκ
280γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50γρ. ζάχαρη άχνη
15γρ. μπέικιν πάουντερ
50γρ. γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ψιλοκομμένο
3γρ. κανέλα
2γρ. γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
500γρ. ζάχαρη
300γρ. νερό
1 κ.σ. μέλι
½ κ.σ. γλυκόζη
Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Για τη διακόσμηση
4 κ.σ. καρύδια χοντροαλεσμένα
2 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο
1 κ.σ. ζάχαρη
¼ κ.γλ. κανέλα

Εκτέλεση
Μερίδες: 15
Χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα
Μέτριας δυσκολίας οοοο

Σε μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ.  Μέσα στα υγρά βάζουμε το ξύσμα  και το γλυκό κουταλιού.  Ανακατεύουμε με σύρμα και προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά και δουλεύουμε το μίγμα με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια, 40γρ. το καθένα, και πλάθουμε τα μελομακάρονα.  Περνάμε την πάνω επιφάνεια στο λεπτό μέρος ενός τρίφτη και τα αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.  
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30΄ περίπου. Τα μελομακάρονα πρέπει να είναι ελαφρά μαλακά και να έχουν αποκτήσει ένα χρυσοκόκκινο  χρώμα.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη.  Μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε τη γλυκόζη και το λεμόνι. Συνεχίζουμε  για 2-3΄,  σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι ανακατεύοντας. 
Βουτάμε τα ζεστά μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε να ποτίσουν μέχρι μέσα, γύρω στα 2 λεπτά ανάλογα πόσο μελωμένα τα θέλουμε, γυρίζοντας τα από όλες τις μεριές.
Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. 
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη διακόσμηση και πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα όσο αυτά είναι ακόμα ζεστά.
Μυστικά
Όταν προστεθεί το αλεύρι δε δουλεύουμε και δεν παιδεύουμε πολύ το μίγμα γιατί μπορεί να βγάλει το λάδι του. 
Για να ελέγξουμε το μέλωμά τους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια οδοντογλυφίδα την οποία θα μπήξουμε μέχρι το κέντρο τους.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επίσης και γλυκό κουταλιού νεράντζι ή περγαμόντο.

Καλή επιτυχία!
Blog Widget by LinkWithin

8 σχόλια:

  1. Τα απογείωσες, κορίτσι μου! Φαίνονται χάρμα!
    Και πόσο όμορφες φωτογραφίες! Εύγε!
    Καλές γιορτές σου εύχομαι, με υγεία, χαμόγελο και αγάπη!
    ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ άπειρα και εορταστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Λενάκι μου, σε χάνω κατά καιρούς αλλά πάντα σε βρίσκω!
    Μ΄αρέσουν τα μλομακάρονά σου και θα τα φτιάξω.

    Καλά Χριστούγεννα για σένα και την οικογένειά σου!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά, με υγεία, αγάπη και πολλά χαμόγελα!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χρονια πολλα και καλη χρονια με χαρες παντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία και αρωματικά!
    Καλό μας ξημέρωμα!
    Φιλια πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρονια πολλά!
    Καλή Χρονιά με Υγεια και οτι αλλο επιθυμεις :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. και μυρωδατα και λαχταριστα τακανα δεν εμεινε ψιχουλοοοοοοοοοοο καλη χρονια λατρεια μου !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλώς σε βρίσκω, Σιλένα! Η Μαριλίζ μας νά'ναι καλά!!
    Η συνταγή σου μου φαίνεται υπέροχη!!! Εάν δεν είχα ήδη αρχίσει δίαιτα, θα έφτιαχνα μιά δόση, την κρατάω όμως για του χρόνου!!
    Καλή χρονιά σου εύχομαι, με υγεία και χαρά για σένα και τους αγαπημένους σου!
    Ελπίζω να τα λέμε!!!
    Μαριάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...