Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Σφακιανό γιαχνί ή τσιγαριαστό



Το σφακιανό γιαχνί ή τσιγαριαστό είναι κατάλληλος μεζές για να συνοδεύσει το κρασί μας ή την τσικουδιά μας.
Στη δυτική Κρήτη το αμνοερίφιο  έχει σημαντική θέση στην διατροφή των κατοίκων και το γεύονται στις χαρές της ζωής του συνοδεύοντας το κρασί τους με αυτόν τον υπέροχο μεζέ αλλά και με άλλες συνταγές. 
Ο συγκεκριμένος μεζές δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία ούτε πολλά υλικά, ανήκει θα έλεγα στην λογική των πεντανόστιμων εδεσμάτων που ετοιμάζουν οι Κρητικοί γρήγορα και με ελάχιστα τις περισσότερες φορές υλικά που υπάρχουν άφθονα σε κάθε σπίτι!!!
Όμως ακόμα και σε αυτό το απλό φαγητό θα συναντήσουμε αρκετές παραλλαγές.  Άλλοι κάτοικοι χρησιμοποιούν κρασί για να σβήσουν το κρέας άλλοι το αφήνουν να ψηθεί μόνο με το λάδι του, άλλοι προσθέτουν  κρεμμυδάκια και μυρωδικά για να προσδώσουν έχτρα γεύση και γλύκα στο φαγητό και άλλοι όχι.  Το σίγουρο είναι πως είναι ένας πολύ νόστιμος μεζές που θα ικανοποιήσει τις γευστικές σας απαιτήσεις.
Μπορεί να σερβιριστεί μόνο του αλλά αν συνοδευτεί με τηγανητές πατάτες αποτελεί ένα κυρίως γεύμα.
Απολαύστε το!


Υλικά
1 κιλό αρνί ή κατσίκι (μπροστινό ή πλευρά)
1 κούπα ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κούπα κρασί
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Μερίδες 5+
Χρόνος εκτέλεσης 1 ½ -2 ώρες
Δυσκολία οοοο

Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε κομμάτια και το αφήνουμε να στεγνώσει σε σουρωτήρι για 2-3 ώρες ή αν βιαζόμαστε το ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας. 
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και πριν κάψει προσθέτουμε το κρέας ανακατεύοντάς μέχρι να ροδίσει από όλες τις μεριές. 
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και όταν μαραθούν σβήνουμε με το κρασί.  Μόλις εξατμιστεί βάζουμε αλάτι και πιπέρι  και ψήνουμε το φαγητό σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 1 ½ περίπου ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει στεγνό, χωρίς ζουμιά. 
Το σερβίρουμε αν επιθυμούμε με πατάτες τηγανητές ή φούρνου.
Καλή επιτυχία!
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...