![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjuKpdJ1IEFZFagszyjaBiACb2XY63HGrOtkeIKh_rWcoadpsLTvATmH2ilmdlGrMYI5lLeN_s4cUXRIrEgOHHL5yKRQrXuJxiagW5SurDeQkrNIcwclKFmxX6FwcreFAAlpm1Jw51ycSM/s1600/spanakotiropita.jpg)
Δε λείπει από κανένα σπίτι, γίνεται
ανάρπαστη σε ελάχιστο χρόνο και έχει απίθανη γεύση. Μα φυσικά αναφερόμαστε στην
πίτα που αγαπάει ο περισσότερος ελληνικό πληθυσμός, την παραδοσιακή σπανακόπιτα
με χωριάτικο τραγανό φύλλο. Με γέμιση σπανάκι,
τυρί φέτα, κρεμμύδια και μυρωδικά γίνεται μια αλησμόνητη πίτα που
μπορούμε να την απολαύσουμε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Απολαύστε την!
Υλικά
600γρ. αλεύρι
½ κούπα ελαιόλαδο
Χυμό από ½ λεμόνι
Αλάτι
1 ½ κούπα νερό
Για
τη γέμιση
800γρ. σπανάκι
350γρ. φέτα
2 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1κ.σ. δυόσμο ξερό
¼ της κούπας ελαιόλαδο
1κ.γλ. αλάτι
3κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό ή αλεύρι
Σουσάμι ή παπαρουνόσπορο
Επιπλέον ελαιόλαδο για το λάδωμα των φύλλων
Εκτέλεση
Μερίδες: 20+ κομμάτια
Δύσκολο oooo
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, κάνουμε
μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το αλάτι το χυμό λεμονιού και το λάδι. Με τα δάχτυλα ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να
λαδώσει καλά το αλεύρι. Κατόπιν ρίχνουμε
χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μια μαλακή και
εύπλαστη ζύμη την οποία αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Εντωμεταξύ καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι, το αφήνουμε να
στραγγίσει τα νερά, και το ψιλοκόβουμε.
Σοτάρουμε σε κατσαρόλα το ξερό κρεμμύδι στο λάδι και
ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σπανάκι συνεχίζοντας το σοτάρισμα μέχρι
να μειωθεί ο όγκος του. Αφήνουμε να
κρυώσει και ρίχνουμε αλάτι με δοκιμή,
πιπέρι και τη φέτα χοντροκομμένη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπάλες τις οποίες ανοίγουμε σε
μεγάλα στρογγυλά φύλλα. Τοποθετούμε τα
δύο φύλλα σε λαδωμένο μεγάλο ταψί κάνοντας ζάρες κατά την τοποθέτησή τους και
ραντίζοντας λίγο λάδι ανάμεσά τους.
Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα και πασπαλίζουμε στην επιφάνειά της
λίγο σιμιγδάλι ψιλό ή αλεύρι. Σκεπάζουμε με τα άλλα δύο φύλλα που θα τα βάλουμε
κι αυτά κάνοντας ζάρες για να παίρνει το φύλλο αέρα κατά το ψήσιμο και να γίνει
περισσότερο τραγανό.
Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας, την χαράζουμε σε
κομμάτια, την πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο και την ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C για περίπου 50 λεπτά μέχρι να τραγανίσει το
φύλλο.
Μυστικό
Μπορούμε να πλύνουμε το σπανάκι από την προηγούμενη μέρα και να το απλώσουμε σε πετσέτα για να στεγνώσει
τελείως. Έπειτα το ψιλοκόβουμε και ακολουθούμε τη διαδικασία που περιγράφουμε σε σπανακόπιτα παλαιότερης ανάρτησης.
Καλή επιτυχία!
Δύο μερίδες περιποιημένες για εμάς, παρακαλώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι γρήγορα!!!
;-)
Φιλάκια, χρυσοχέρα μου!
ΣΣΣΜΟΥΤΣ!
Νομίζω ότι αυτοί οι οποίοι μπορούν να αντισταθούν σε μια τέτοια νοστιμιά θα πρέπει να είναι πολύ λίγοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤόσο καλοφτιαγμένη και με υπέροχα συστατικά η γεύση είναι εγγυημένη!
Πολύ λαχτάρησα ένα κομμάτι έστω, Λένα μου. Την έκανες τέλεια και με φύλλο δικό σου, σπιτικό!
Ζ.
Αποκλείεται να έμενα στο ένα κομμάτι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα πόσο λαχταριστή την έκανες!!
Πολλά πολλά μπράβο σου!
Φιλιά!
Είναι η αγαπημένη μου πίτα!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά η σπιτική φροντίδα την κάνει να υπερέχει και να αποτελεί την λιχουδιά που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί!!!
Λένα μου,φρόντισες για μια ακόμα φορά, να μας προσκαλέσεις στο ζεστό οικογενειακό τραπέζι σου και με τη μοναδική σου μαεστρία να μας προσφέρεις αυτή την εξαιρετική πίτα!!!!
Λαχταρώ το τραγανό της φύλλο και την σπιρτάδα του φρέσκου σπανακιού να γαργαλάει ευχάριστα τον ουρανίσκο μου!!
Στις πιτούλες συχνά ,ή μάλλον πάντα,κάνω παρασπονδίες και ξεφεύγω....
Σήμερα θα αρκεστώ στη μερίδα μου αφού υποψιάζομαι ότι θα έχεις πολλά κεράσματα!!!!!!
Φιλάκια πολλά,πολλά!!!!!!!
εγω θελω όλο το ταψι! Αγαπω τη σπανακόπιτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα το δοκιμασω αμεσα! ευχαριστωωω
ΑπάντησηΔιαγραφήααααααααααααχχχχχχχχχχχχχχ θέεεεεεεεεεεεελωωωωωωωω!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήάπαιχτο το φύλλο και εννοείται οτι είναι η αγαπημένη μου πίτα!!!!!!!!!!!!!
Μπράβο!!!!! τέλεια είναι!!!!!!!!!!!!!!
Υπέροχο φύλλο και τέλεια πίτα!! Λατρεύω τη σπανακόπιτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω-πω και πεινάω τέτοια ώρα Λένα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένη πίτα και πόσο μάλλον όταν το φύλλο δείχνει τόσο επιτυχημένο .
Γεια στα χέρια σου καλή μου φίλη.
Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.
Υπέροχη, ολοκληρωμένο γεύμα, και ο παπαρουνόσπορος το κερασάκι στην τούρτα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας ξετρέλανες!! Καλό Σ.Κ .
Για μένα το χωριατικο φύλλο (και η φετα φυσικά :)
ΑπάντησηΔιαγραφήειναι όλα τα λεφτα στην σπανακόπιτα!
Καλό & νόστιμο Σαββατοκυριακο να έχεις!
Λατρεύω τη σπανακόπιτα!! Ο παπαρουνόσπορος της δίνει έναν άλλο αέρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μετά λέω , μετά τις γιορτές να κάνω δίαιτα!!! χαχαχα!!!! Με τέτοιες νόστιμες συνταγές, αδύνατο να συγκρατηθώ! Να'σαι καλά, Λένα!!
Αυτή η σπανακόπιτα είναι ότι θα ήθελα να φάω αυτή τη στιγμή! Με χωριάτικο φύλλο γίνεται ακόμα καλύτερη! Εννοείται πως θέλω κομμάτι!!
ΑπάντησηΔιαγραφή