Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Σπανακόπιτα

Η πλήρης τροφή!




Υλικά
Για τη ζύμη
700 γρ. αλεύρι
1/2  κούπα ελαιόλαδο
 1 ποτήρι νερό
χυμός ενός λεμονιού
1 κ.γλ. αλάτι
Για τη γέμιση
1 κ. σπανάκι ψιλοκομμένο
4-5 φρέσκα κρεμμύδια
1 κούπα φέτα
1 κούπα μυζήθρα ή τυρομάλαμα
1 κ.σ. δυόσμο
¼ της κούπας ελαιόλαδο
 1 κ.γλ. αλάτι
 πιπέρι

1 αβγό
σουσάμι

Τοποθετούμε σε μπολ το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη.  Το νερό το προσθέτουμε σταδιακά καθώς ανακατεύουμε τα υλικά με το άλλο χέρι. Όταν η ζύμη γίνει συμπαγής τη δουλεύουμε για 4΄ - 5΄ σε επιφάνεια εργασίας.  
Την επιστρέφουμε στο μπολ, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Σε μπολ βάζουμε το σπανάκι, το αλατίζουμε, το πιέζουμε πολύ καλά να χάσει τον όγκο του  και το στύβουμε με τις παλάμες μας να φύγει το νερό του.
Ανακατεύουμε το σπανάκι με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο το μισό από το ζυμάρι και το στρώνουμε σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί.
Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο και ανοίγουμε το υπόλοιπο ζυμάρι σε φύλλο μικρότερο από το κάτω.
Σκεπάζουμε την πίτα  και κλείνουμε τα δύο φύλλα δημιουργώντας τον κόθρο της πίτας.
 Χτυπάμε το αβγό ελαφρά με ένα πιρούνι και το απλώνουμε με πινέλο στην επιφάνεια της. 

Χαράζουμε σε κομμάτια την πίτα και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.  
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 40΄- 45΄μέχρι να ροδίσει το φύλλο. 


Καλή επιτυχία!
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...