Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Μαρμελάδα εσπεριδοειδών



Τώρα που τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια υπάρχουν σε πληθώρα στην ελληνική ύπαιθρο και κατ’ επέκταση στις λαϊκές αγορές φτιάξτε αυτή την υπέροχη, σε χρώματα και μυρωδιές, μαρμελάδα για να συνοδέψετε τις φέτες ψωμιού ή τις φρυγανιές σας στο πρωινό.  Οι χρήσεις της δε σταματούν μόνο στο πρωινό, γεμίστε αφράτα βουτυρένια μπισκοτάκια, ετοιμάστε τηγανίτες και περιχύστε τες με τη δική σας μαρμελάδα, φτιάξτε τάρτες και στρούντελ και όρεξη να ΄χετε και φαντασία για να δημιουργείτε αλλά και να απολαμβάνετε.


Υλικά
1 ½ κιλό πορτοκάλια ( περίπου 6)
½ κιλό μανταρίνια ( περίπου 5)
1 περγαμόντο
2 μικρά μήλα πράσινα ή 1 μεγάλο
χυμό ενός λεμονιού
1 ½ με 2 κιλά ζάχαρη

Εκτέλεση
Πλένουμε και σκουπίζουμε τα φρούτα. 
Χαράζουμε κάθετα τις φλούδες από τα πορτοκάλια και το περγαμόντο, μέχρι τη σάρκα τους,  αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει τις  βάσεις τους.
Αφαιρούμε τις φλούδες που χαράξαμε και καθαρίζουμε τις φλούδες από τα μήλα και τα μανταρίνια.
Ανοίγουμε τη σάρκα από τα φρούτα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα τοποθετούμε σε ένα τούλι μαζί με τις φλούδες των μήλων. 
Κόβουμε τις φλούδες των μήλων, των μανταρινιών και του περγαμόντο σε λεπτές φέτες και τις βράζουμε μαζί με το τούλι σε νερό που να τις σκεπάζει. 
Μόλις πάρει βράση το νερό το χύνουμε και βάζουμε άλλο.  Ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία 3 φορές συνολικά ώστε να ξεπικρίσουν οι φλούδες χωρίς να τις αφήνουμε να μαλακώσουν πολύ.
Αφαιρούμε τις φλούδες με τρυπητή κουτάλα και στραγγίζουμε τα πολλά υγρά από το τούλι.
Κόβουμε τα φρούτα σε τέσσερα ή έξι κομμάτια εκτός από τη σάρκα των μανταρινιών την οποία πολτοποιούμε στο μπλέντερ.

Κόβουμε σε μικρά κυβάκια τα μήλα και τα βάζουμε σε νερό που έχουμε ρίξει λίγες σταγόνες λεμονιού.
Ρίχνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα τα κομμάτια όλων των φρούτων μαζί με τις φλούδες και το τούλι.
Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 15 λεπτά περίπου να μαλακώσουν τα φρούτα ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Αφαιρούμε το τούλι, χοντροαλέθουμε τα βρασμένα φρούτα και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
Μέσα στον πουρέ ρίχνουμε το χυμό των μανταρινιών και τη ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας κατά διαστήματα για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Όταν δέσει η μαρμελάδα, κάνουμε δοκιμή σε ένα πιατάκι, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και αφήνουμε ακόμα 2 με 3 λεπτά.

Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα με τη μαρμελάδα, κλείνουμε τα βάζα με τα καπάκια τους και τα γυρίζουμε ανάποδα να κρυώσουν τελείως.
 
Συμβουλές
Μην παραβράσετε τη μαρμελάδα γιατί όταν κρυώσει θα σφίξει πολύ.

 Έβαλα 1 ½ κιλό ζάχαρη γιατί δε μου αρέσει πολύ γλυκιά.  Εσείς αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερη.

Δεν πολτοποιώ πολύ τα βρασμένα φρούτα για να μένουν μεγάλα κομμάτια από τις φλούδες τους. Μου αρέσει να …σκάει η φλούδα στο δόντι και να αναδύονται στον ουρανίσκο τα υπέροχα αρώματα των εσπεριδοειδών.


Καλή επιτυχία

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...