Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013

Ψωμί με σοκολατένιες καρδιές



Η καλή μέρα απ΄ το … πρωινό φαίνεται!!!
Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου που πλησιάζει ετοιμάστε στον ή στους αγαπημένους σας αυτό το πολύ ιδιαίτερο, σε σχήμα αλλά και γεύση, ψωμί. Συνοδέψτε το με ένα φλιτζάνι αχνιστό καφέ, ένα ποτήρι χυμό,  ένα ολάνθιστο  τριαντάφυλλο και θα κλέψετε τις εντυπώσεις!!!


Υλικά:
42γρ. νωπή μαγιά
250 ml γάλα
150γρ. ζάχαρη
50γρ. μαργαρίνη
125γρ. γιαούρτι 10%
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
650γρ αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο
Για τη γέμιση:
100γρ. μαργαρίνη μαλακωμένη
350γρ.σοκολάτα κουβερτούρα χοντροκομμένη
1 ½ φλιτζάνι φουντούκι καβουρντισμένο και χοντροκοπανισμένο
50γρ. καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Σε μπολ κομματιάζουμε τη μαγιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας με ένα κουτάλι να λιώσει η πρώτη. 
Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε το γάλα, περιμένουμε να ζεσταθούν λίγο ( να αντέχει το δάχτυλό μας) και έπειτα ρίχνουμε το μίγμα στη μαγιά.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και το αλάτι.
Τέλος βάζουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με το χέρι.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε γύρω στα 10 λεπτά μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία και ελαστική βάζοντας λίγο αλεύρι στον πάγκο όταν νιώθουμε πως κολλάει στα χέρια μας.
Τοποθετούμε το ζυμάρι στο μπολ, το σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει  σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Σε μπολ ανακατεύουμε την κουβερτούρα με τη ζάχαρη και τη μαργαρίνη, έπειτα προσθέτουμε και τα φουντούκια αναμιγνύοντας όλα τα υλικά.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ένα μακρόστενο παραλληλόγραμμο σχήμα.   
Απλώνουμε τη γέμιση σ΄όλη την επιφάνεια της ζύμης αφήνοντας περιθώριο 2εκ. περίπου.
Κλείνουμε σε ρολό το ζυμάρι και ενώνουμε τις άκρες σχηματίζοντας έτσι ένα στεφάνι. 
Μεταφέρουμε το στεφάνι σε ταψί με λαδόκολλα προσέχοντας να με χαλάσει το σχήμα του.
Κάνουμε με μαχαίρι εγκοπές σε όλη την περίμετρο του στεφανιού κάθε 2-3 εκ. χωρίς να κόψουμε τελείως το εσωτερικό μέρος του στεφανιού.
Με τα δύο χέρια πιάνουμε 2 από τα χωρίσματα και τα στρίβουμε το ένα προς τα δεξιά και το άλλο προς τα αριστερά έτσι ώστε το ένα να βλέπει το άλλο και να σχηματιστεί καρδιά.
Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και με τα υπόλοιπα χωρίσματα. Αν μας περισσέψει κάποιο κομμάτι μπορούμε να το αφαιρέσουμε.
Με πινέλο απλώνουμε σ΄ όλη την επιφάνεια λίγο γάλα.
Αφήνουμε μισή ώρα το ψωμί να φουσκώσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ρόδινο χρώμα.

Καλή επιτυχία!
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...