Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Στριφτή νηστίσιμη σπανακόπιτα


Οι πίτες αποτελούν μια πολύ υγιεινή και γευστική επιλογή , κυρίως αν είναι σπιτικές.  Το σπανάκι, το οποίο είναι ακόμα στην εποχή του, συνδυάζεται υπέροχα με τα υπόλοιπα υλικά και δίνει μια θρεπτική νηστίσιμη σπανακόπιτα για σας και τα παιδιά σας.  Όσοι δεν νηστεύετε μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση τυρί φέτα ή άλλο τυρί της αρέσκειάς σας.
Απολαύστε την!

Υλικά 

1 κιλό σπανάκι χοντροκομμένο

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1/3 ματσάκι άνηθο

Λίγο δυόσμο φρέσκο ή αποξηραμένο

½ κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
3-4 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
1 πακέτο φύλλο κρούστας
Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων


Εκτέλεση
Πλένουμε, στραγγίζουμε και χοντροκόβουμε το σπανάκι.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι και μόλις μαραθούν προσθέτουμε το σπανάκι.
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί το σπανάκι και χάσει τον όγκο του.
Ρίχνουμε τον άνηθο και το δυόσμο και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
Συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας καλά.
Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει ελαφρά.
Απλώνουμε τα φύλλα, με την μακριά πλευρά προς το μέρος μας, στον πάγκο κουζίνας.  Λαδώνουμε ελαφρά το πρώτο φύλλο και το διπλώνουμε στη μέση.   
Απλώνουμε ξανά λίγο λάδι στην πάνω επιφάνεια του φύλλου και βάζουμε κατά μήκος  μια ποσότητα από το σπανάκι αφήνοντας χωρίς γέμιση τα περιθώρια δεξιά και αριστερά του φύλλου.
Τυλίγουμε σε χαλαρό ρολό το οποίο στρίβουμε σε σαλίγκαρο.
Λαδώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί Νο 40 και τοποθετούμε στο κέντρο τον σαλίγκαρο.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση τοποθετώντας το κάθε ρολό στο τέλος του προηγούμενου συνεχίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον σαλίγκαρο μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.
Ραντίζουμε την πίτα με λάδι και λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 50΄ περίπου 
μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα και να τραγανίσουν τα φύλλα.

Συμβουλή (για όλες τις πίτες)
Αν δε θέλουμε να ψήσουμε την πίτα αμέσως μόλις την ετοιμάσουμε, αφήσουνε να κρυώσει τελείως η γέμιση πριν μπει ανάμεσα στα φύλλα και όταν ολοκληρώσουμε την πίτα την σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη.  Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλ. την βάλουμε αμέσως στο φούρνο, η γέμιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ζεστή. 

Καλή επιτυχία!
Blog Widget by LinkWithin

14 σχόλια:

  1. Αχ μ' αυτές τις πίτες!!!!!!!!!!!!!!!!! Αχ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Τέλεια!!! Τέλεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρελαίνομαι για στριφτή σπανακόπιτα!!!!
    Καλή βδομάδα
    Νεφέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσα ρολά επιτρέπονται σε ένα κέρασμα?Πόση νοστιμιά στριφογυρνά στα τραγανά φύλλα χαρίζοντας την απόλυτη απόλαυση?Πόση ομορφιά ξεδιπλώνεται στα ροδοψημένα φύλλα και πόση χαρά αιωρείται στην αναμονή της πρώτης δοκιμής?
    Λατρεύω πιτούλα στριφτή!Και εσύ Σιλένα μου την έκανες υπέροχη!Η όψη της θα με συντροφεύει .....δεν υπάρχουν ραιότερα όνειρα από αυτά των γεύσεων!
    Φιλάκια πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι στριφτές πίτες είναι οι αγαπημένες μου, γιατί γίνονται πάντα πιο τραγανές!
    Κι έχω και ωραία φρέσκα σπανάκια από κήπο, αφορμή μου έδωσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σιγά μην αντισταθώ!!!
    Έλααααα, να 'ρχονται τα πιατάκια!!!
    Και γρήγορααααα!
    Ανυπομονώ!!!
    'Γεια στα χέρια σου, κορίτσι μου!!!
    Φιλάκια πολλά-πολλά!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ πιτούλα στριφτή και τραγανή!!Υπέροχη είναι βρε κοριτσάκι!! Να μόλις γουργούρισε η κοιλίτσα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η εμφάνιση της πίτας, με το υπέροχα ψημένο φύλλο λέει πολλά!
    Νοστιμότατη και νηστίσιμη, ότι πρέπει για την περίοδο που διανύουμε!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με τυρί ή χωρίς τυρί, τρελαίνομαι !!!!!!
    Τέλεια πρόταση !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θέλω όλοοοο το ταψί τωρα! Και σπανακόπιτα και στριφτή;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχ βαχ!
    Αυτά είναι για μένα, που είμαι δηλωμένη πιτού!
    Φιλιά Silena μου, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λοιπόν διάβαζα την ανάρτησή σου και μου ρχονταν οι μυρωδιές! Τώρα πεινάω σαν λύκος ευχρίστως θα την έτρωγα ολόκληρη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραια, αλλά εμενα δεν μου αρέσει να την τρώω σε τριγωνικό κομμάτι.
    Αρχίζω και την ροκανίζω σαν ρολό που είναι απο το έξω μέρος του ταψιού προς τα μέσα χα χα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απαπαααααααααααα ξεροψημενη και πεντανοστιμη πρεπει να εγινε,μ αρεσει πολυ η σπανακοπιτα και γενικα οι χορτοπιτες,γεια στα χερια σου,φιλακια καλο βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...