Ντομάτας …συνέχεια!
Λιαστές ντομάτες μπορούμε να φτιάξουμε με δύο τρόπους. Στο φούρνο και στον ήλιο.
Δοκιμάστε όποιον σας βολεύει.
Το σίγουρο
είναι πως θα γίνουν πεντανόστιμες και θα τις απολαύσουμε σε πολλές παρασκευές.
Υλικά
ντοματάκια ή μικρές ντομάτες
χοντρό αλάτι
ζάχαρη
ρίγανη
ελαιόλαδο
βασιλικός,
ρίγανη και σκόρδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Αρχικά, όποιον τρόπο κι αν ακολουθήσουμε,
πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες και τις σκουπίζουμε με ένα απορροφητικό χαρτί
να μην έχουν υγρασία.
Έπειτα τις κόβουμε στα 2 ή στα 4
αν είναι μεγαλύτερες.
Βουτάμε την κομμένη επιφάνεια σε
μπολ με το χοντρό (κάνει και το λεπτό) αλάτι προσέχοντας μην το παρακάνουμε. Για να είμαστε περισσότερο σίγουροι
πασπαλίζουμε το αλάτι με τα δάχτυλά μας.
Στο φούρνο
Τοποθετούμε τις κομμένες και
αλατισμένες ντομάτες σε ένα ταψί και τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100ο
C για 3 με 4 ώρες ανάλογα
το μέγεθος της ντομάτας. Μπορείτε να τις
αφήσετε όλο το βράδυ σε χαμηλότερη θερμοκρασία και το πρωί που θα σηκωθείτε θα
είναι έτοιμες.
Στον ήλιο
Τοποθετούμε τις ντομάτες σε σχάρα
φούρνου την οποία έχουμε ακουμπήσει στο ταψί για να στραγγίζουν τα υγρά. Εκτός από αλάτι, προσωπικά μου αρέσει να βάζω
ελάχιστη ζάχαρη και ρίγανη.
Σκεπάζουμε με ένα τούλι για να τις
προστατέψουμε από τα έντομα.
Αφήνουμε στον ήλιο για 2-3
περίπου μέρες να αφυδατωθούν χωρίς να γίνουν πολύ ξερές.
Κάθε βράδυ τις βάζουμε μέσα και
το πρωί ξανά στον ήλιο.
Φύλαξη
Αφού ολοκληρωθεί όποια διαδικασία επιλέξουμε, τις φυλάμε σε αποστειρωμένα βάζα γεμίζοντάς τα με ελαιόλαδο. Τα
αποθηκεύουμε σε σκοτεινό μέρος.
Συμβουλή
Μπορούμε να δώσουμε πιο
πικάντικη διάσταση
αν χώσουμε ανάμεσα
στις λιαστές μας ντομάτες βασιλικό, ρίγανη και σκόρδο.
Μικρά μυστικά
Για να πετύχουμε αεροστεγές κλείσιμο στα βάζα μας, ρίχνουμε ελάχιστο οινόπνευμα στο
καπάκι, ανάβουμε και βιδώνουμε με γρήγορες κινήσεις. Μ’ αυτόν τον τρόπο η φωτιά έχει απορροφήσει όλο το οξυγόνο και έχει επιτευχθεί η καλύτερη διατήρηση του προϊόντος.
Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου