Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

Ρολό κιμά με μπέικον και γραβιέρα Κρήτης στο φούρνο με πατάτες


Αγαπημένο φαγητό ιδανικό για  οικογενειακό κυριακάτικο γεύμα ή για ένα γιορτινό κάλεσμα με φίλους.  Το τραγανό και ξεροψημένο μπέικον αγκαλιάζει απαλά το αφράτο ρολό κιμά που με τη γραβιέρα να λιώνει σε κάθε κομμάτι θα συγκινήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο!!!
Απολαύστε το!

Υλικά
Για το ρολό
800γρ. κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 καρότο τριμμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 αυγό
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένες σε νερό και στυμμένες
1 κ.σ. ρίγανη
¼ της κούπας ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι
10 μακρόστενες φέτες μπέικον
Για τη γέμιση
200γρ. γραβιέρα Κρήτης κομμένη σε μπαστουνάκια
1/3 πράσινη πιπεριά και 1/3 πιπεριά Φλωρίνης κομμένες σε κυβάκια
1 κ.σ. λάδι
Για τις πατάτες
1 ½ κιλό πατάτες
Χυμό από ½ λεμόνι
1 κ.σ. μουστάρδα
1κ.σ. ρίγανη
1 ½ κούπα νερό
1 κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση
Μερίδες 6
Χρόνος Εκτέλεσης 1 ώρα και 50 λεπτά
Δύσκολη oooo

Καθαρίζουμε , πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες.  Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί και τις ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.  Ρίχνουμε νερό και λάδι, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα στους 200ο C. 
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με όλα τα υπόλοιπα υλικά για το ρολό και αφήνουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο να ενωθούν οι γεύσεις. 
Ανοίγουμε με τα χέρια μας τον κιμά πάνω σε αντικολλητικό χαρτί δίνοντας του ένα μακρόστενο σχήμα και τοποθετούμε στο κέντρο τη γραβιέρα και τις πιπεριές τις οποίες έχουμε ελαφρά σοτάρει σε λίγο λάδι για να μαλακώσουν.  Κλείνουμε τον κιμά σε ρολό φυλακίζοντας στο εσωτερικό του τη γέμιση. 
Ντύνουμε  μια μακρόστενη φόρμα με διπλό αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τις φέτες μπέικον στη βάση και στα τοιχώματά της.  Μεταφέρουμε με προσοχή το ρολό μέσα στη φόρμα με το μπέικον.  Αγκαλιάζουμε το ρολό με το μπέικον που βρίσκεται στα πλαϊνά τοιχώματα και το σφραγίζουμε κλείνοντας πολύ καλά το αντικολλητικό χαρτί.  Ψήνουμε το ρολό σε άλλη σχάρα από τις πατάτες,  για 40 περίπου λεπτά. 
Αφαιρούμε τα ταψιά από το φούρνο, ανοίγουμε το χαρτί που περιέχει το ρολό και με προσοχή το μεταφέρουμε πάνω στις πατάτες.  Όσα ζουμάκια έχει κατεβάσει τα βάζουμε κι αυτά μέσα στο ταψί.  Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 40 λεπτά. Το ρολό πρέπει να έχει πάρει ροδοκόκκινο χρώμα με το μπέικον να έχει τραγανίσει και οι πατάτες να είναι ξεροψημένες στο εξωτερικό τους και μαλακές σα λουκούμι καθώς κόβονται στο εσωτερικό τους.
Μυστικό
Για να είμαστε σίγουροι ότι το ρολό ψήθηκε τσιμπάμε με ένα πιρούνι το κέντρο του, αν βγάλει διάφανα ζουμιά σημαίνει πως είναι έτοιμο. 
Καλή επιτυχία!
Blog Widget by LinkWithin

9 σχόλια:

  1. Αυτή η αίσθηση της λιωμένη γραβιέρας, σε συνδυασμό με το άρωμα πιπεριάς & μπέικον κυρίως, πωπω... με ξετρέλανε!!!
    'Γεια στα χέρια σου, κορίτσι μου!!
    ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πρώτη φωτογραφία με έκανε να παραμιλάω!!!
    Πολύ χάρηκα που δεν έχει βραστά αυγά μέσα το ρολό σου, γιατί δεν τα συμπαθώ καθόλου σε αυτό το φαγητό.
    Τέλειο σου έγινε!!!

    Καλό βράδυ Σιλένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα απλό ρολό το έκανες ένα γκουρμέ πιάτο!!Πολύ ωραία υλικά που δένουν μεταξύ τους!!
    Πραγματικά 'γειά στα χέρια σου!
    Καλό βράδυ Σιλένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμένα πάντως με συγκίνησε απίστευτα πολύ το πιάτο σου!
    Είναι από εκείνα τα φαγητά που τρώω και παράλληλα νιώθω ευτυχισμένη,
    Φοβερά υλικά και γεύση που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δειχνει πεντανοστιμο!
    ευχαριστουμε πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΩ ΠΩ!!!!!!!!!!!!!!!!! ΛΙΩΝΩ ΛΕΜΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΓΗΤΟ!!!!!!!!!!!!!
    Η ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕ!!!!!!!

    Ωραίο πιάτο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από τα πολύ αγαπημένα φαγητά, όταν ήταν εδώ τα παιδιά το έκανα συχνά τώρα έχω πολύ καιρό πρέπει.
    Καλές Αποκριές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σούπερ και ξανά σούπερ και η γέμιση του ρολού ακόμα πιο σπέσιαλ!

    Φιλάκια Σιλενάκι!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βρισκω το ρολο τοσο πλουσιο και γευστικο πιάτο... το εχω συνδέσει κι εγω με τραπεζώματα.
    Τυλιγμένο σε μπέικον δεν το εχω δοκιμασει, φαινεται λαχταριστο στις φωτογραφίες σου!
    Καλή σου μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...