Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012

Πελτές και σάλτσα ντομάτας


Ντομάτας…Ευαγγέλια



Υλικά
ντομάτες ώριμες
1-2 κρεμμύδια
βασιλικός
ελαιόλαδο
αποστειρωμένα βάζα
αλάτι


Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και αφαιρούμε το κοτσάνι τους.
 Τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και πετάμε τα χτυπημένα ή χαλασμένα σημεία τους.
Περνάμε τα χοντροκομμένα ντοματάκια από μύλο λαχανικών ή το μηχάνημα που βλέπετε στη φώτο ξεχωρίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο το χυμό από τη φλούδα και τα σπόρια.
Το χυμό που παίρνουμε από την πολτοποίηση τον βάζουμε σ’ ένα σουρωτό με τούλι. 
Αφήνουμε να στραγγίξουν τα ζουμιά αρκετές ώρες ή ακόμα καλύτερα όλη νύχτα.
Αυτό που μένει στο τούλι είναι ο πολτός που θα χρησιμοποιήσουμε για τη σάλτσα και τον πελτέ ντομάτας.

Σάλτσα ντομάτας
Αφαιρούμε όση ποσότητα πολτού θέλουμε για να φτιάξουμε σάλτσα ντομάτας.
Τον πολτό που αφαιρέσαμε τον βράζουμε μαζί με αλάτι, βασιλικό ψιλοκομμένο και  κρεμμύδια τριμμένα στον λεπτό τρίφτη για 20’ περίπου.
 Η ζεστή σάλτσα τοποθετείται αμέσως σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα.  
Τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν τελείως και τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό μέρος.

Πελτές ντομάτας
Τον υπόλοιπο πολτό τον βράζουμε για τουλάχιστον 1-2 ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να εξατμιστούν όλα σχεδόν τα υγρά του.  Προς το τέλος προσθέτουμε αρκετό αλάτι.
Απλώνουμε τον πηχτό πολτό σε μεγάλα πυρέξ, τον σκεπάζουμε με τούλι και τον αφήνουμε στον ήλιο για 3 με 4 ημέρες. 
Κάθε μέρα τον ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και φροντίζουμε να στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνειά του.
Όταν στεγνώσει τελείως, ο πελτές ντομάτας είναι έτοιμος.
Τον μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, προσθέτουμε λίγη ποσότητα ελαιόλαδου στην επιφάνεια και τον αποθηκεύουμε στο ντουλάπι.

Συμβουλή

Όταν ανοίξουμε το κάθε βάζο το διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου.

Καλή επιτυχία!

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...