Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

Κουλούρια Θεσσαλονίκης


Σκέφτεστε κάτι καλύτερο;



Υλικά
16γρ μαγιά νωπή
2 ½ κούπες χλιαρό νερό
1 κιλό και 200γρ. αλεύρι δυνατό
3 κ.σ.  ζάχαρη
2 ½ κουταλάκια αλάτι
40ml ελαιόλαδο
αρκετό σουσάμι

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε 1 κούπα χλιαρό νερό. 
Ρίχνουμε 3 - 4 κ. σούπας αλεύρι και το αφήνουμε να φουσκώσει για μερικές ώρες.
Κοσκινίζουμε το 1κιλό αλεύρι με το αλάτι, κάνουμε ένα λάκκο στη μέση και προσθέτουμε τη μαγιά , το ελαιόλαδο, το νερό και τη ζάχαρη.
Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά και προσθέτουμε αλεύρι αν χρειαστεί για να κάνουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια μας.
Αφήνουμε το ζυμάρι μας να διπλασιαστεί σε όγκο, αφού πρώτα το καλύψουμε με μια πετσέτα.
Ζυμώνουμε το ζυμάρι μας λίγα λεπτά και είναι έτοιμο να πλάσουμε τα κουλούρια μας.
Κόβουμε ζύμη στο μέγεθος μανταρινιού και πλάθουμε λεπτά κορδόνια.
Βουτάμε τις άκρες σε πιάτο με νερό, τις ενώνουμε και τα ξαναβουτάμε ολόκληρα μέσα σε αυτό.
Με γρήγορες κινήσεις τα τυλίγουμε με το σουσάμι και τα ακουμπάμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 220ο C ή αν βάλουμε περισσότερα ταψιά στον αέρα στους 200ο C για 15΄περίπου.
Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα αραδιάζουμε σε μία σχάρα να κρυώσουν.
Βγαίνουν γύρω στα 18 με 20 κουλούρια.
Συμβουλή
Η ποσότητα του αλευριού που θα χρειαστούμε εξαρτάται από το πόσο δυνατό είναι το αλεύρι.


Μικρά μυστικά
Για να επιταχύνουμε το φούσκωμα της μαγιάς μπορούμε να σκεπάσουμε με πετσέτα το μπολ που την περιέχει και να το τοποθετήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 50οC, κλείνοντας τη θερμοκρασία του  φούρνου μόλις το βάλουμε μέσα.

 Καλή επιτυχία!


Πηγή:
Η συνταγή είναι της κ. Β. Αλεξιάδου με τροποποιήσεις στις ποσότητες και την εκτέλεση. Παρέλειψα απ' τη συνταγή της κ. Αλεξιάδου το πρώτο φούσκωμα της μαγιάς για να μην είναι τόσο χρονοβόρα διαδικασία και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.
Blog Widget by LinkWithin

2 σχόλια:

  1. Ευωδιαστές μυρωδιές από το ιστολογιό σας. Καταπληκτική κουζίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα γλυκά σου σχόλια! Είμαι σίγουρη πως μου έκανες το καλύτερο ποδαρικό!!! Σε ευχαριστώ! Ελπίζω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες σας! Περιμένω σχόλια και προτάσεις για μελλοντικές συνταγές.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...