Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012

Ρεβιθόρυζο


Το… κουκί   και  το… ρεβίθι!!!




Υλικά
½ πακέτο ρεβίθια
2 μέτρια κρεμμύδια
2 κούπες ρύζι (μπλου ροζ ή νυχάκι)
1 κούπα ελαιόλαδο
3 lt νερό
αλάτι, πιπέρι
χυμό από ½  μέτριο λεμόνι

Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ έχουμε μουλιάσει τα ρεβίθια σε μπόλικο νερό.
Βάζουμε σε χύτρα το νερό, τα ρεβίθια στραγγισμένα από το νερό τους, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα  και το λάδι. 
Μόλις πάρει βράση το νερό κλείνουμε τη χύτρα και ψήνουμε σε δυνατή θερμοκρασία για 20΄ να μαλακώσουν τα ρεβίθια.
Μετά τα 20’ ανοίγουμε τη χύτρα. 
Καθαρίζουμε και πλένουμε το ρύζι σε μπολ με αρκετό νερό και το προσθέτουμε στο ζουμί των ρεβιθιών που βράζει.
Βάζουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία χωρίς καπάκι για 15΄- 20΄ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο ρίχνουμε το λεμόνι,  ανακατεύουμε και αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά.
Δεν κάνουμε στεγνό το φαγητό, είναι πολύ καλύτερο να έχει λίγο ζουμάκι, να είναι χυλωμένο,  αφού αυτό έχει ψηθεί.   
Σκεπάζουμε με πετσέτα την κατσαρόλα  για 1΄-2’ και σερβίρουμε.
Σερβίρεται ζεστό αλλά είναι εξίσου νόστιμο και κρύο.
Γίνονται γύρω στις 5-6 μερίδες.

Συμβουλή
Αν δεν έχουμε χύτρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βαθιά κατσαρόλα.  Σ’ αυτήν την περίπτωση θα ψήσουμε τα ρεβίθια περισσότερη ώρα, μέχρι να λιώνουν εύκολα όταν τα πιέζουμε με τα δάχτυλά μας. 
Θα πρέπει επίσης να προσέξουμε την ποσότητα του υγρού πριν βάλουμε το ρύζι.  Καλό θα είναι να συμπληρώσουμε ζεστό νερό τόσο όσο το υγρό στην κατσαρόλα να καλύπτει το 1/3 αυτής. 

Καλή επιτυχία!
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...